Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Rusya epeydir diline doladığı “taktik nükleer silah” sopasının ucunu gösterdi.

Ukrayna’yı işgalden bu yana “ilk nükleer silah tatbikatı” dehşet ürpertileri yaymakta.

Nükleer sopa

Bir grup eski Sovyet ülkesinin liderlerine seslenen Putin, “Jeopolitik çatışmanın keskin bir şekilde arttığını” söyledi.

ABD’yi, “Rusya’ya karşı Ukrayna’yı koçbaşı olarak kullanmakla” suçladı.

Hatta daha ileri iddialarda da bulundu.

“ABD’nin Ukrayna’yı askeri biyolojik deneyler için test alanı haline getirmekle, kirli bomba taşıyan geleneksel patlayıcılar kullanarak provokasyon yapmakla” suçladı.

Haberin Devamı

Ancak…

Kanıt sunamadı.

Kiev’e göre, “Rusya nükleer silah sopasının ucunu göstererek Batı’ya Ukrayna üzerinde Moskova’yla barış baskısı kurmaya” çalışıyor. Ne olursa olsun, Rusya’nın tatbikatı ciddi.

Nükleer yeteneklerinin üçü test edildi.

1- RS-24 Yars kıtalar arası balistik füze.

2- Füze taşıyan K-114 Tula denizaltısı.

3- TU-95 uzun menzilli stratejik nükleer bombardıman uçağı.

Bütün bu dehşet verici manzara içinde olumlu tek haber, “Rusya tatbikat öncesi nükleer silahlara sahip Fransa, İngiltere, Amerika ile Türkiye’ye bilgi verdi.”

Gene de bu “şeffaflık” nükleer sopa gösterisine ağırlık kaybettirmiyor.

Çünkü…

Rusya şubatta Ukrayna’yı işgale başlamadan önce de
gene “nükleer silah tatbikatı” yapmıştı.

“Batı’nın, Ukrayna’ya silah yardımı yapması halinde her türlü silah kullanabileceği” tehdidini de savurmuştu.

Böylece “caydırıcılık” gözdağı vermişti.

KRİTİK EŞ ZAMANLI

Rusya’nın bu son nükleer silah tatbikatı talihsiz bir zamanlama…

Çünkü NATO’nun yıllık nükleer kuvvet tatbikatıyla eş zamanlı oldu.

NATO’nun havadaki nükleer kuvvetleri test eden ancak canlı ateş unsurları içermeyen “Steadfast Noon” tatbikatları bu ay başladı ve Belçika, Birleşik Krallık, Kuzey Denizi üzerinde 30 Ekim’e kadar sürecek.

Rusya’nın, Ukrayna işgalinden çok daha önce programlanmış NATO tatbikatının hedefi “ittifakın, Batı nükleer caydırıcılığının güvenli, emniyetli ve etkili olmasını” vurgulamak.

Bununla beraber, Pentagon basın sekreteri Tuğgeneral Patick Ryder “Bu Rusya’nın rutin tatbikatıdır. Silah kontrol yükümlülüklerini ve bu bildirimleri yapmak için şeffaflık taahhütlerini yerine getiriyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Nükleer sopa

TEHDİT ALGISI

Rusya, Ukrayna’da kazanımlarından gerileyerek savaş boyunca ele geçirdiği tek bölgesel başkent olan Herson’a kapandı.

İtibar aşınması sonrası bir yandan Ukrayna için “kirli bomba” iddialarında bulunuyor, öte yandan “nükleer silah sopasının ucunu” gösteriyor.

……………..

Şimdiye kadar en gelişmiş hava savunma sistemi olan iki NASAMS hava savunma sistemleri grubunu Ukrayna’nın Amerika’dan alma sürecine bu nükleer tatbikat hız kazandırdı.

NASAMS’ın önemine işaret etmek için belirteyim ki bu hava savunma sistemi Beyaz Saray’ı da koruyor.

Nükleer sopa

SIĞINAK ALARMI

Rusya’ya komşu ülkelerde de bu nükleer silah tatbikatı alarm etkisi yaptı.

Dünkü Huffpost’tan bazı satırlar yansıtayım…

Polonya’nın başkenti Varşova’daki modern çelik üretim tesisi ArcelorMittal Warszawa altında iki kat el değmemiş bir soğuk savaş kalıntısı sığınak var.

İçinde gaz maskeleri, sedyeler, ilk yardım çantaları ile sivil savunma liderlerinin hayatta kalmasına ve kurtarma operasyonlarında rehberlik etmelerine yardımcı olacak diğer öğeleri içeren bu sığınak nükleer saldırı için hazırlanmış.

Haberin Devamı

Polonya bu sığınağı elden geçirirken, ayrıca ülkedeki bütün sığınakların envanterini çıkardı. 62 bin hava saldırısı sığınağı hizmete hazırlanıyor.

Ayrıca…

Başkent Varşova kentinde de olası bir konvansiyonel silah saldırısı durumunda, şehrin metro ve diğer yer altı sığınaklarının 1 milyon 800 bin Polonyalıya koruma sağlayacağı açıklandı.

Nükleer sopa

…………….

Rusya ile sınır komşusu olan veya hayli yakın olan Finlandiya, İsveç, Danimarka’da barınaklar düzenli şekilde korunmuş durumda.

Özellikle Finlandiya, nüfusunun 3’te 2’sini koruyacak barınaklara sahip.

Bu barınaklardan bazıları 100 kilotonluk bir nükleer bomba patlamasına dayanacak şekilde hazırlanmış.

………………

Romanya’da eski bir tuz madeni olan ve artık turistik cazibe merkezi olarak hizmet veren Salina Turda, “hükümetin potansiyel sığınaklar” listesinde yer alıyor.

………………

Macaristan başkenti Budapeşte’nin Ulaşım İşçileri Sendikası Başkanı Attila Gülyas, “kentin metro hatlarında düzenli olarak yapılan korunma tatbikatlarıyla görevlilerin eğitildiğini” açıkladı.

2’inci ve 3’üncü metro hatlarının tünellerinde sığınak sistemiyle “220 bin kişiye kadar Macar’ın korunabileceğini” belirtti.

……………..

Saraybosna’dan 60 km uzaktaki dağlık bir alanda askeri ve siyasi liderleri korumak için inşa edilmiş
bir “yer altı kalesi” var.

O zamanlar sadece Yugoslav Cumhurbaşkanı, dört General tarafından bilinen bu Konjic yer altı kalesi 2010 yılında modern bir sanat galerisine dönüştürülmüştü.

……………..

Ve…

Kendilerini tehdit altında hisseden bütün ülkelerde, halka olası bir nükleer saldırıya önlem olarak “potasyum iyodür” hapları dağıtılmakta.

Nükleer sopa

……………

Son olarak, Rus işgali altında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali’nin depolama tesisinde “her biri 24 adet kullanılmış nükleer yakıt içeren 174 konteyner” var.

Bunlar güçlü bir nükleer silah kadar tehlike…

………………

Dileriz ki böyle uğursuz konuşmalara artık kısa sürede noktayı koyacağımız onurlu bir barış sağlanır.