Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “sorumluluk refleksini” yansıtan “üçüncü doz” açıklaması yaptı.

İki doz aşıdan sonra “Altı ay bekleme süresini üç aya çeken” bu açıklamayla Türkiye Avrupa’nın “öncü devletleri arasında yer almış oluyor.”

Başta İngiltere olmak üzere hatırlatma aşısını ikinci dozdan üç ay sonuna çeken Avrupa devletleri “Delta ve Omicron mutasyonlarının ortaya çıkması üzerine bu güncellemenin zaruri olduğunu” açıkladılar.

ABD Sağlık Danışmanı Dr. Fauci’nin de aynı görüşü dile getirdiğini yazmıştım.

Haberin Devamı

………………….

Ancak…

Okuyuculardan “kafa karışıklığı” mesajları alıyorum.

“İkinci doz BioNTech aşısını olmalarının üzerinden üç ay geçtiğini…

Hatırlatma dozu için e-nabız’a girerek aşı günü öğrenmek istediklerini ancak olumlu cevap alamadıklarını” yazıyorlar.

Telefonla da şikâyetlerini dile getirenler oldu.

Ben de aynı durumdayım.

E-nabızda hatırlatma aşısı için yokum.

Nedenlerini araştırdım.

Aldığım cevap şöyle:

“Eğer önce iki doz Sinovac aşısı sonrasında da iki doz BioNTech aşısı olduysanız aşı başvurunuz -beşinci doz- olarak değerlendiriliyor.”

Yani…

İki doz Sinovac ve iki doz BioNTech aşısı olanlar “hatırlatma dozu için altı ayın dolmasını” bekleyecekler.

TEHLİKELİ

Bilim Kurulu sonrası Bakan’ın “hatırlatma dozunun” üç aya çekildiğini bildiren açıklaması olumludur.

Bunu vurguluyorum.

Ancak…

Önce iki doz Sinovac olanlar için “beşinci doz yorumunun” adil olmadığına ve tehlikesine de altını çizerek işaret ediyorum.

Çünkü…

İki doz Sinovac aşısını yaptıranlar bunu tercih etmiş değillerdi.

En fazla tehlikede olan yaş aralığında olanlara “Eldeki aşı en iyi aşıdır” sloganıyla -koruması BioNTech ve Moderna’ya göre çok daha düşük olan- Çin aşısı yaptırmak zorunluktu.

Başka seçenek yoktu.

BioNTech aşılar Türkiye’ye geldiğinde bu “ileri yaş grubuna Sinovac’ların sıfırlandığı” söylenmişti.

Artık “etkisini yitirmiş” olduğu için “hiç yapılmamış farz edilebilirdi.”

BioNTech aşılar bu ileri denebilecek yaş grubuna da sunuldu.

Çok isabetli bir karardı.

ADİL DEĞİL

Şimdi…

Dünyada ve Türkiye’de bilim insanlarına göre “iki doz BioNTech aşılar üçüncü ayın sonunda etkisini büyük ölçüde yitirmiş oluyorlar.”

Haberin Devamı

Özellikle yeni ortaya çıkan “Omicron” karşısında.

O nedenle mutlaka “üçüncü ayın bitiminde hatırlatma aşısı (üçüncü doz)” yapılmalı.

Türkiye’de ise bu güncelleme eksik…

Daha fazla tehlikede olan ve aşı önceliğine sahip ileri yaş grubu “korumasız” bırakılıyor, direnci, bağışıklığı daha güçlü olan yaş gruplarına ise “üçüncü doz randevuları” veriliyor.

Bu hiç “adil” değil.

Eğer “Sinovac’ların etkisi sıfırlanmışsa ikişer doz BioNTech yaptırmış olan her Türkiye vatandaşı üçüncü doza hak kazanmış” kabul edilmelidir.

Ve öncelik de ileri yaş grupları ve kanser gibi hastalık tedavileri geçiren bağışıklığı bastırılmış insanların olmalıdır.

Bilim Kurulu’nun ve Sağlık Bakanlığı’nın bu yanlış, tehlikeli ve adil olmayan eksik güncellemeyi ya da yorumu düzelteceğini umuyoruz.

Türkiye aşılamada öncü

47 FIRST LADY

Bir olasılıkla önümüzdeki 2024 seçiminde eski Başkan Barack Obama’nın eşi Michael Obama Demokrat Parti’nin adayı olabilir.

Histoire TV tarafından her pazar günü Beyaz Saray’ın First Lady’leri ekrana getiriliyor.

Haberin Devamı

Michael Obama için Beyaz Saray’daki “köle soyundan gelen ilk First Lady” tanımı yapıldı. Michael Obama Harvard Hukuk mezunu ve yıllarca başarılı bir avukattı. Daha önce Hillary Clinton da Demokrat Parti Başkan adayı olmak için Barack Obama’yla yarışmıştı. O süreçte eşi -eski- başkanlardan Bill Clinton kampanyaya “Clinton’a oy verin 1 fiyatına 2 tane alırsınız” söylemiyle destek veriyordu. Herhalde Barack Obama da eşi Michael için “Obama’ya oy verin 1 fiyatına 2 tane alırsınız” der.

……………….

Beyaz Saray’a bugüne kadar 47 First Lady gelmiş.

Histoire TV de ikişer ikişer gruplandırma var.

12 Aralık’taki ilk bölümde Michael Obama ile Nancy Reagan eşleşmişti. Yarın Eleanor Roosevelt ile Hillary Clinton “İki güçlü kadın” temasıyla ekrana geliyor. İkisi de donanım ve karakter gücünün yanı sıra eşlerinin “sevgilileri” konusunda da dirençli çıktılar. Clinton’un gelip geçici aşklarına karşılık Franklin Roosevelt yıllar boyu sekreteri Lucy Mercer ile büyük aşk yaşadı. Eleanor Roosevelt ise Beyaz Saray’da “ortak başkan” rolündeydi.

O kadar ki... Eleanor Roosevelt Büyük Buhran’a karşı New Deal’i tanıtmak için Amerika turuna çıkmakla görevlendirilmişti. Ayda 10 binlerce vatandaş mektubu alıyordu. Pearl Harbor’a Japon hava saldırısının akşamı radyodan Amerikalılara ilk kez seslenen de Başkan değil, onun eşi Eleanor Rooseveltti. Bir First Lady için eşi görülmemiş olay...

Türkiye aşılamada öncü