Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Güneri CIVAOĞLU

Koçların üçüncü kuşağı olan Ali Koç'a İtalya'nın dünya çapında bir heykeltraşı şöyle diyor:
"Dedeniz Vehbi Koç, evinde gereksiz elektrik yakılmasına öfkelenirmiş. Ama eğitime, sağlığa kısacası insanlığa büyük servet denebilecek fonlarla katkıda bulunmuş."
Bu sözler yemekte geçiyor.
Ünlü sanayi imparatoru Agnelli'nin yeğeni olan bir hanım ise merhum Vehbi Bey'den "efsane" diye söz ediyor. Ali Koç'un gözleri buğulanıyor.
Masada Vehbi Koç'tan "N.G.O"ların (Non Governmental Organitazör = Hükümet dışı sivil ve demokratik toplum örgütlerinin) Türkiye'deki öncüsü diye söz ediliyormuş.
Türkiye'de Vakıf Yasası'nın çıkarılmasının arkasındaki adam... Ardından kurduğu TEV (Türk Eğitim Vakfı) Aile Planlaması Vakfı...
Bu konuşmalar 5000 kişilik bir yemekte geçiyor.
Ali Koç, Barış İçin Elele Vakfı'nın, Vehbi Koç'a verdiği "Dünya İnsanı" ödülünü aile adına almak üzere oradadır. Gece, son zamanlarda İtalya'nın en ünlü tenörü olan - gözleri görmeyen sanatçı - Andrea Locelli ve Jose Carreras'ın Vatikan'daki 6. Poul salonlarındaki konserinde de Vehbi Koç için övgülerle sürer. Ertesi gün Ali Koç'un, aslında Vehbi Koç'a ait olan "toplumdan aldıklarımızı / topluma vermeliyiz" sözü büyük alkış toplar.
İl Tempo Gazetesi 20 Ekim 1997'de "alkışlar Locelli, Carreras ve Koç'a" diye yazar.
Vehbi Bey vefatından sonra da sevindiriyor ve gurur veriyor. Yaşamındaki ödüllerle bakıyorum. Liyakat nişanları, Altın Merküri ödülü almış, çeşitli üniversitelerden fahri doktoralar... Ama şu üçü çok önemli:
1987'de Uluslararası Ticaret Odası tarafından dünyada yılın işadamı seçildi. 1991'de Amerika Nüfus Enstitüsü'nden yaşam boyu başarı ödülünü aldı. 1994'te - Cenevre'de benim de izlediğim bir törende - Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Planlaması ödülünü aldı.
Vehbi Bey, en çok bu sonuncu ödüle sevinmiştir.
Allah rahmet eylesin.

Yaşar Kemal, Alman Nobeli'ni aldı. Bizim Yokuş'ta pek çok meslektaş gibi ben de Yaşar Kemal'i tanımak, birlikte saatler geçirmek zevkini yaşayanlar arasındayım.
Yaşar Kemal'e yapılanlar, utancımızdır.
3000 yıl önce Sun Tsu'nun Çin'de savaş sanatı için yazdığı kitap, hala Rusya, ABD hatta Türkiye Harp Akademileri'nde kurmay adayı öğrencilere okutulur. O'nun öğretilerinden en önemli ilke şudur:
"Çok zorunlu olmadıkça vuruşma.
Kendini o kadar güçlü ve büyük hale getir ki...
Düşmanın senden çekinsin. Seninle vuruşmaya kalkışmasın. Gölgen bile onu ezsin."
Federal Almanya Yayıncılar Birliği'
nin verdiği ve Almanya'nın Nobeli sayılan Barış Ödülünü almış bir Yaşar Kemal...
Salona Federal Almanya eski Cumhurbaşkanı Weizsaecker ile el ele giriyor. Alman edebiyatının yaşayan en büyük ismi Günter Grass, yazarımızı övgülere boğuyor.
Almanya gazeteleri, televizyonları, dergileri Yaşar Kemal özel sayısı ve özel programı gibi yayınlanıyorlar.
Yaşar Kemal, öylesine bir büyüklük ki... Ona zarar vermeye kalkışanlar cüce kalıyorlar. Eziliyorlar.

Prof. Uğur Alacakaptan'ın 30 yıl sonra yeniden Hukuk Fakültesi Dekanı olduğu Bilgi Üniversitesi'nin açılışında, ilk dersi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel verdi...
Bu üniversitenin arkasındaki insani iki boyuta ışık tutayım.
Bir rastlantı...
Uğur Alacakaptan, Ankara Hukuk Fakültesi'nden hocamdır. Nişan yüzüğümü takmıştır. Nikah şahidimdir. Öğrenci - hoca ve bu özel aile ilişkilerinin ötesinde sevgisini ve güvenilir dostluğunu vermiştir. 30 yıl kadar önce en genç dekanken, TRT Yönetim Kurulu Üyesi iken yanındaydık.
Sonra...
12 Mart 1971'den sonra hapise konulduğunda ona avluda buz kırdırdılar. Alacakaptan, dayanılmaz bel ağrıları içinde gıkını çıkarmamıştı. 12 Eylül'e 5 kala ihtilalin ayak seslerini ilk duyanlardan biriydi. CHP Genel Sekreter Yardımcılığı'nı sürdürürken, rejimi kurtarmak için çırpınıyordu. Sonraki 17 yıl boyunca pek çok kez beraber olduk. Bazen aynı işyerlerinde çalıştık.
Onu, Bilgi Üniversitesi'nde yeniden dekan olduğu gün kadar mutlu ve keyifli 30 yıl önce bile görmemiştim.
Bilgi Üniversitesi'nin kurucusu Oğuz Özerdem'den de söz etmek isterim.
İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdikten sonra İzmir Yeni Asır'da Dış Haberler Şefi... Ardından...
Cambridge'de master...
London School Of Economics'de doktora çalışması yaparken SABAH'ın Londra muhabiri.
Orada 900'lü hatları Türkiye'de kurmak fikrini geliştiriyor. Alo Bilgi ile Türkiye'de ilk 900'lü hatların sahibi olduğunda henüz delikanlı...
Çok iyi kazanıyor...
Bir ara ATV Genel Yönetmeni oluyor. Beraber çalışıyoruz.
Sonra Bilgi Hastanesi'ni kuruyor. Fakat kafasında Bilgi Üniversitesi var. Ayazağa'daki Bilgi Üniversitesi ilk adım...
3. yılında Şişli Belediyesi ile anlaşarak Kuştepe'deki gecekondu mahallesinin ortasında 15 bin metrekare kapalı alanı olan Bilgi Üniversitesi'ni kuruyor. Portsmouth ve London School of Economics ile aynı programı uyguluyor.
Özerdem ile geçen hafta okulu gezerken bir ara kantine indik. 30'lu ilk yaşlarında ama 22 - 23 yaşlarında ancak gösterir.
Kantinde otururken, çocuklar onu öğrenci, beni de ders verecek sandılar. Türkiye için yenilikçi, dönüşümcü fikirleri ve amaçları var. Burslu öğrenciler... Kütüphanede, bilgisayarda, santralde, ulaşımda, her yerde çalışmaları öngörülen öğrenciler... Kuştepelilere ücretsiz meslek kursları...
Bilgi Üniversitesi'nde her biri için böyle güzel öyküler sıralayabileceğim değerli öğretim üyeleriyle eğitim bir kalite ve keyif...
Karpediem çiçeği koklamak anlamına gelir. Her gün bir çiçek gibi koklanarak yaşanmalıdır. Bu kez, bir günde üç çiçek koklamanın mutluluğunu yaşadık.



Yazara EmailG.Civaoglu@milliyet.com.tr