Gürkan Akgüneş

Gürkan Akgüneş

gurkan.akgunes@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Defne ile Derin, adlarındaki doğal öze uygun; yeşilin canlılığını, mavinin serin berraklığını gözeterek yaşamaya yönelmiş iki lise öğrencisi. Yaşıtlarını da etkilemek için bir de kitap yazmışlar: “Yeşil Dünyamız”

Bu hafta sonuçları açıklanan bir araştırmaya göre (*), Türkiye’de yaşayan her 3 kişiden 2’si, iklim değişikliğinin etkilerinden ötürü endişe içinde. Ve yine aynı oranda insan, küresel ısınmanın koronavirüsten bile büyük bir tehlike olduğu görüşünde.

İklim krizi büyüdükçe, kamuoyundaki duyarlılığın arttığı aşikâr. İklim değişikliği temelli, kuraklık, sel ya da orman yangınları gibi felaketler, toplumun küresel ısınmaya dair kaygısını yükseltiyor. Şüphesiz bu kaygıyı en yüksek seviyede hissedenler ise gençler. Dünyadaki iklim krizi çığlığı da en çok onların ağzından yükseliyor. Küresel ısınmayı durdurmak için politikacıları harekete geçmeye zorlayanlar da onlar, yaşamı sürdürülebilir kılmak için kafa yoranlar da. Hem sokaklardalar hem de masada. Uluslararası zirvelerde dünyayı yönetenlere hesap soruyor, “Boş vaatlerle bizi oyalayamazsınız” diyorlar.

Haberin Devamı

Diğer yandan, dünyadaki ateşi söndürebilmek adına değişim için çaba sarf ediyorlar. İstanbul’da yaşayan 11. sınıf öğrencileri Defne Gürkan ve Derin Erdem de o kuşağın temsilcileri. İklim değişikliğinin yarattığı felaketleri okulda duyduktan sonra, kendi hayatlarında ciddi bir dönüşüm yaşamışlar. Tükettiğimiz kaynakların gezegene verdiği hasarı öğrendikçe, su ve elektriği tasarruflu kullanmaya, daha az tüketmeye, atıksız yaşamaya ve palm yağsız beslenmeye başlamışlar. Bu hassasiyeti kendi yaşıtlarına sirayet ettirebilmek amacıyla “Yeşil Dünyamız” adlı bir kitap da kaleme almışlar.

Defne ile Derin’in “yeşil” dünyası

11. sınıf öğrencileri Defne Gürkan ve Derin Erdem’in “Yeşil Dünyamız” kitabı Yeni İnsan Yayınevi’nden çıktı.

Tarifler de var

Yeni İnsan Yayınevi’nden çıkan kitap, ilk ve ortaokul öğrencilerine hitap eden etkinliklerin yer aldığı sürdürülebilir yaşam rehberi niteliğinde bir çalışma. Kitapta hem küresel ısınmanın ne anlama geldiği hem de nedenlerinden bahsediliyor. Ayrıca iklim değişikliğini önlemek için bireysel olarak ne gibi adımlar atılabileceği, eğlenceli oyunlar, bulmacalar ve grafikler eşliğinde anlatılıyor. Geri dönüşüm yöntemleri, atıkların azaltılması, su kirliliğini engelleme ve orman yangınlarının önlenmesi gibi konularda basit ama etkili adımların tarif edildiği kitapta, Defne ve Derin, gezegenin sağlığını esas alan yemek tarifleri bile paylaşmış. Zaten kendileri de doğa bilinci sonrası tabaklarına koydukları yiyecekleri dahi değiştirmiş.

Haberin Devamı

Artık daha çok bitkisel temelli yiyecekler tüketmeye başladıklarını söylüyor Derin: “Defne de ben de kurabiye yapmayı çok seviyoruz. Önceden kullandığımız malzemelerin dünyaya nasıl bir etki yarattığının farkında değildik. Şimdi öğrendikçe daha vegan tariflere yöneldik. Mutfağımızdan daha az atık çıkmasına özen gösteriyoruz. Kitapta da bu doğrultuda tarifler verdik. Geri dönüşüme dikkat ediyoruz. Daha az kâğıt kullanabilmek adına eski defterlerin boş kısımlarını kullanır olduk. Sınıfta da bunu özendirmeye çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Defne de, palm yağının yağmur ormanları ve orangutanların yaşam alanlarında yarattığı tahribatı öğrendikten sonra palm yağsız beslenmeye başlamış: “Palm yağı içeren hiçbir ürün tüketmemeye çalışıyorum. Yemeklerde de israf olmaması için tabağıma yiyeceğim kadarını koyuyorum. Çevreme daha çok dikkat eder oldum. Eskiden çöp görsem umursamazdım. Şimdi gördüğümde alıp geri dönüşüm kutusuna atıyorum. Su israf etmemek için duş süremi de azalttım.”

Defne ile Derin’in “yeşil” dünyası

Kitapla ekilen tohum

Tabii bilinçlenmek, iki gencin bireysel değişimine ön ayak olduğu kadar kaygılarının artmasına da yol açmış. İklim krizine karşı gerekli önlemler alınmazsa kendilerini karanlık bir geleceğin beklediğinin farkındalar. O yüzden Defne ile Derin, hazırladıkları kitabı olabildiğince çok sayıda çocuğa ulaştırmak istiyor. İlk hedefleri de Anadolu’nun doğusunda eğitim gören yaşıtlarına ulaşabilmek. Bunun için sponsor arayışına girişmişler. İlk sponsorları bir banka olmuş. 2 bin adet “Yeşil Dünyamız”, yakın zamanda doğudaki köy okullarına gönderilecek. Onların hazırladıkları kitapla ektikleri tohum, mutlaka başka gençlerde de filizlenecek. Ve belki de dünyayı, genç kuşağın bu hassasiyeti kurtaracak.

(*) İklim Haber ve KONDA Araştırma tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Algısı 2021” araştırması.