Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Biden’ın Dışişleri ve Ulusal Güvenlik için seçtiği kişiler, Antony Blinken ve Jake Sullivan’ın, Bush döneminin dünyayı cehenneme çeviren ve daha sonra Obama’nın kadrosunda da yer almaya devam eden kişiler olması, yeni ABD hükümetinin Şahinler Ekibi olacağının işareti sayılmıştı. Gerçi “At sahibine göre kişner” denilirse de orada sözü edilen sonuçta bir attır ve ideolojik tutumuyla Yeni Muhafazakâr (NeoCon) diye isim almış kişilerin kişnemesinde bir değişiklik olmayacağı bellidir.

Joe Biden, başka uluslar açısından belki de en önemli üçüncü bakanlığa, ABD Savunma Bakanlığı makamına, CentCom’un eski komutanı emekli Orgeneral Lloyd Austin’i getiriyor. ABD iç kamuoyu açısından Austin’in atanması siyasal bir tercih olabilir. Kendisi Afrikalı-Amerikalı ve ülkenin ilk siyah Savunma Bakanı olacak. Ancak bu zat, 2011 yılında Irak’taki ABD kuvvetlerinin başına getirilmişti. Obama o sırada dünyayı turluyor ve “ABD dünyanın jandarması değil; ülke dışındaki kuvvetlerimizi azaltacağım” diye nutuklar çekiyordu. Oysa Org. Austin’in ilk işi, bu kuvvetlerin sayısını artırmak oldu. Irak’a 4 bin ek asker yolladı; Irak’ın Özgürlüğü adı verilen operasyonu “Yeni Şafak” adıyla yeniden başlattı.

Haberin Devamı

Bu nasıl bir operasyon ise, DAEŞ bu tarihlerde elini kolunu sallayarak Musul’u işgal etti ve Irak petrollerini dünyaya satmaya başladı. Bu çok başarılı görülmüş olmalı ki Austin terfi ettirilerek CentCom’un başına tayin edildi. CentCom, ABD’nin dünyaya yayılmış muharip birliklerinden biridir ve içinde bütün kuvvetlerden birlik ve teçhizat vardır. CentCom’u, Suriye’yi üçe bölme ve PKK-YPG teröristlerini Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adıyla yeniden örgütlemesi, başına getirdikleri Ferhat Abdi Şahin veya kod adlarıyla Şahin Cilo/Mazlum Kobani’yi muhatap almasıyla tanırız. Bu yeniden isimlendirmenin mimarı, CentCom’un daha sonraki komutanı Gen. Raymond Thomas’ın, kahkahalar atarak, “Ben bunlara ‘Markanızı değiştirin’ dedim. Mesele çözüldü!” deyişini de hatırlarız.

CentCom sıradan bir askeri birlik değil, kendi içinde sivil danışmanları, siyaset bürosu, çeşitli ülkelerde temsilcilikleri olan bir yapıdır ve onun komutanlığı, askeri boyutları da olan tam anlamıyla siyasal bir görevdir. Örnek vermek gerekirse, bu komutanlık, Irak’taki özerk Kürt Yönetimi ile SDG arasında bir süredir uzlaşmaları ve birbirleri nezdinde diplomatik temsilcilik açmalarını sağlamak için görüşmeler düzenliyor. CentCom’un, SDG ve Kuzey Suriye’de kurduğu sözde özerk Kürt bölgelerinde PKK’lı teröristlere kamu yönetimi kursları düzenlediği, “belediyecilik dersleri” verdiği de biliniyor.

Haberin Devamı

CentCom’u şu ya da bu siyasal ideolojiye hizmet etmekle suçlamak için ortada kanıt yok; yani komutanları Antony Blinken ve Jake Sullivan gibi NeoCon ideologları ile ortak kitap veya gazete makalesi yazıp konferanslar vermiyorlar. Ama onların da aynası, yaptıkları işler. Bu işlerin tamamı Suriye’yi üçe bölme ve bu bölümlerden birini, Irak’taki özerk Kürt Yönetimi ile birleştirme çabasının kanıtı sayılabilir.