Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ermenistan, ABD başkanının da Demokratların da Cumhuriyetçilerin de umurunda değil. Umurları, sadece “Yeni Türkiye” olgusunun önüne geçmek.

Biden seçim kampanyasındaki “soykırımı” vaadini yerine getirirken, üç yıl sonrasına yatırım yapmıyordu. 100 milletvekili ile 38 senatör de Biden’ı bu iğrenç suçu Türkiye’nin üzerine atmaya teşvik ederken, sadece basit bir oy yatırımı yapmıyorlardı. Bu kelimenin kullanılmasının, ikili ilişkilere, hem kalıcı şekilde zarar vereceğini ABD’de herkes, bütün bakanlar, bütün düşünce kuruluşu üyeleri biliyorlardı.

Haberin Devamı

Yeni Türkiye, yani IMF ile Dünya Bankası eliyle çekip çevrilemeyen, ABD büyükelçilik müsteşarlarının bir telefonuyla öyle değil böyle davranması sağlanamayan Türkiye. BM’de, ABD temsilcisi nasıl oy verirse öyle oy vermesi garanti olan, örneğin BM’de İsrail’e karşı her türlü girişimi ABD ile omuz omuza birlikte reddeden Türkiye değil, İslam İşbirliği Örgütünü toplayıp, İsrail’in Kudüs girişimine karşı, Müslümanları topluca harekete geçiren Türkiye. Karabağ işgalini çözmek üzere bir araya gelen ABD, Fransa ve Rusya’nın gerçek niyetini bilen ve bu oyunu bozmak üzere harekete geçen Türkiye. ABD, İngiltere, Rusya ve bunların Arap ülkelerindeki piyonlarının bölmek parçalamak üzere iş birliği yaptıkları Libya’yı yeniden birliğe kavuşturmak üzere kolları sıvayan Türkiye.

Yeni Türkiye, sadece bu ve bunun gibi daha birçok konuda siyasetler oluşturan bir ülke değil; bu siyasetleri gerçeğe dönüştürmek üzere imkân ve kabiliyeti olan bir ülke. Yeni Türkiye, “24 saatte ekonomini yerle bir ederim” diyen ABD başkanları gördü. O başkan, daha sonra Suriye’deki askerlerini tamamen çekip DAEŞ’le mücadeleyi sadece Türkiye’nin yürütmesini istemişti.

Biden, Bush’un Irak savaşına yetki veren karara, senatör olarak olumlu oy verdiği sırada şimdi dışişleri bakanı olan Blinken,

dış politika danışmanı idi. Bu ikili, Obama döneminde de Beyaz Saray’da Türkiye hakkındaki siyasetlerin oluşturulmasında rol oynamıştı. Bu ikili 15 Temmuz’da darbe girişimine başarıya ulaşması için biraz daha şans vermek için, rejimi destekleyen açıklamanın erken yapılmasının önüne geçmişti. Türkiye’ye destek ziyaretini bir ay geciktirerek yapan Biden, FETÖ sorumlularının iadesini engelleyen girişimin de başında olmuştu.

Haberin Devamı

Biden’ın 1915 Olaylarına nasıl bir açıdan baktığını Aralık 2019’dan beri biliyoruz ve onun “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimleri kaybetmesi için muhalefetin ‘desteklenmesi’ ve ‘cesaretlendirilmesi’ çalışmalarını” yakından takip ediyoruz.

Erdoğan’ı devirmek için ABD gibi bir ülkenin ağırlığını hiçbir hükmü olmayan bir iddianın arkasına koymakla Biden, belki de küresel bir çok değişimin önünü açtı. Biden’ın bildirisi ile sebep olacağı değişim, Avrupa ve Orta Doğu denklemlerinde yeni dengelerin veya dengesizliklerin ortaya çıkmasına sebep olacaktır.

Bu yeni denklemin ilk meyvesi ise Yeni Türkiye’nin artık yeni yönelimine açıkça kavuşması olacaktır.