Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Uluslararası arenada çok ciddi işler oluyor elbette. Ukrayna’da her gün bir masum ölüyor mesela. Afganistan’da, Taliban’ın kadınlara eğitimi ve istihdamı yasaklaması üzerine sıfıra inen dış yardım sebebiyle çocuk ölümlerinde yüzde 70 oranında artış var. Kış şartları Mart’ta ağırlaşarak devam ediyor dünyanın birçok ülkesinde; ama iklim değişikliğine karşı bunun sebebi olan ülkeler, ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, kıllarını kıpırdatmıyorlar. Kudüs’te, işgalci İsrail askerleri her hafta en az bir masum Filistinliyi keyfi kurşunluyor; ama bir aydır yüksek mahkeme üyesi sayısı arttırılmasın diye ülkeyi alt üst eden Tel Avivli liberallerden çıt yok. Ama uluslararası arenada öyle komik işler oluyor ki, taşıdıkları ironi, istihza ve hatta mizah, insanı başka şeye bakmaktan alıkoyuyor. Son örnek:

Haberin Devamı

Rusya’nın Suriye’deki Muhalif Tarafları Uzlaştırma Merkezi komutanı Tuğamiral Oleg Gurinov, Amerika’nın Suriye’de işgal ve PKK uzantılarına orada bir terör devleti kurdurmakla görevli kuvvetinin Haseki’de ”provokatif eylemleri” dolayısıyla ABD önderliğindeki uluslararası koalisyonu protesto etti. Rus komutanın bu protestoyu ABD’ye değil de “DAEŞ’le mücadele için uluslararası koalisyona” yöneltmesi, her şeyin ötesinde komik; çünkü ortada uluslararası koalisyon da yok, DAEŞ de yok, mücadele de yok. Ortada ABD’nin Suriye’yi üçe bölme çabası ve bu parçalardan birinde PKK’nın uzantısı olduğu ABD savunma bakanlığı raporlarında itiraf edilen PYD ve YPG’yi bir devletin silahlı kuvvetleri olacak şekilde eğitme faaliyeti var. Ancak ABD kuvvetlerine “uluslararası koalisyon” demekle, Rus amiral, kendi kuvvetlerinin Suriye’deki varlığını meşrulaştırmış oluyor. Veya olduğunu zannediyor.

Rusya Federasyonu, Suriye devlet başkanı Beşar Esat’ın iktidarının giderek tehlikeye girmesi ve ülkedeki demokratik güçlerin diktatörü ve Baas’ı devirerek ülkeyi serbest ve adil bir seçime götürmelerinin an meselesi olması üzerine, 30 Eylül 2015’te Suriye’ye resmen girdi. Rusya’nın Suriye ile Sovyetler zamanından kalma bir ittifak anlaşması ve Rusların geleneksel “sıcak denizlere inme” siyasetinin uzantısı olan üsleri vardı; ama Rusya’nın 2015’ten beri Suriye’de yaptığı “tarafların arasını bulma” değil, ülkenin göz göre göre parçalanmasına aldırmayarak, Irak’tan sonra Suriye’nin de toprak bütünlüğünün yok edildiğini görmezden gelerek, sırf iyi bir piyon olduğu için, Beşar Esat’ı Şam’da tutmaya devam etmektir.

Haberin Devamı

Rus amiral bakmış ki ABD işgal kuvvetleri, Heseke’de bulunmaları gerekmeyen bir yerde devriye faaliyeti yapıyorlarmış. Bunun üzerine, bir hiddet, uluslararası koalisyonu protesto etmiş ve bunu da demeç olarak kendi ülkesinin haber ajansına vermiş!

Tabii şimdi koalisyon kuvvetlerinin korkuyla titrediklerini düşünebiliriz. Tıpkı geçen hafta ABD dışişlerinin Türkiye’yi insan hakları ihlali ile suçlayan 122 sayfalık raporunun Ankara’yı titrettiği gibi!

Uluslararası arenada ciddi işler de oluyor. Afganistan’da her beş saatte bir çocuğun ölmesi gibi.