Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu, ABD’nin DAEŞ’e karşı “karadaki askeri” Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) komutanı Ferhat Abdi Şahin’in, Irak’ın Süleymaniye kentinde saldırıya uğradığı iddia edildi. Suriye’deki ABD makamları olayı doğruladı, SDG teröristleri ise yalanladı. Olay henüz tam aydınlığa kavuşmadı. Ama gün gibi meydanda olan bir şey var: Talabani, Barzani’ye karşı PKK ile ittifak kurmuş ve harekete geçmek için, ABD’den işaret beklemektedir.

Önceki hafta ardı ardına düşen (veya düşürülen) Fransız yapımı ama pilotları Amerikalı iki helikopterden sonra, bu ikinci büyük Talabani skandalıdır. Helikopter olayı, Talabani’nin elindeki Süleymaniye’de olmuştu... Şimdi oradaki adıyla Mazlum Kobani veya Mazlum Abdi, Türkiye’deki esas adıyla Ferhat Abdi Şahin (PKK’daki kod adıyla Şahin Cilo) diye bilinen teröristin de yine bir helikopterle, Kobani adını verdikleri özerk bölgeden, Talabani’nin kontrolündeki bölgeye geldiği anlaşılmaktadır.

Haberin Devamı

Dahası, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Joe Buccino, bir Amerikan gazetesine yaptığı açıklamada, “Süleymaniye’de bir konvoya saldırı düzenlendiğini doğrulayabilirim. Konvoyda ABD askeri personeli de vardı. Herhangi bir can kaybı yaşanmadı” dedi.

“Talabani”, Irak Kürtlerini oluşturan iki büyük aşiretten biridir. Ailenin lideri Celal Talabani, diğer aşiretin lideri Molla Mustafa Barzani ile yıllarca çatışmış, Irak’taki ABD işgalinden sonra kurulan Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (KBY) ortaklığı kabul ederek, çatışma dönemini sona erdirmişti. Bu yönetim, ABD tarafından Irak’ın parçalanmasından sonra bağımsız bir devlet olması tasavvuru ile kurulmuş olmakla birlikte, Türkiye KBY’ni, kaynaklarını bağımsızlık gibi boş hayallerle harcamaması yönünde ikna etmişti. O günden beri de KBY ile Türkiye arasında sıkı bir iş birliği kurulmuş, KBY Başbakanı Mesrur Barzani sık sık Ankara’yı ziyaret etmişti. Ne var ki aynı yakınlık, KYB’de Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Kubat Talabani ile kurulmadı. Bunun Türkiye açısından kabul edilebilir, anlamlı bir sebebi yok.

Haberin Devamı

Ancak gerçeklerin gizli kalmama huyu, bir kere daha ortaya çıktı ve Kubat ile küçük kardeşi Bafel Talabani’nin, KBY’ni atlayarak, Suriye’deki PKK uzantısı PYD-YPG ve onların yeni üst örgütü Suriye Demokrat Güçleri ile organik ilişki içine girdikleri görüldü. KBY, elbette Suriyeli Kürtlerle, onların temsilcileriyle de temas kuracaktır, ilişki de... Ancak bu, Erbil’deki merkezi hükumetin kararıyla ve ABD’nin düzmece müttefiki, Türkiye tarafından tüm dünyada Interpol aracılığıyla aranan Ferhat Abdi Şahin ile değil, gerçek Suriyeli Kürtlerle kurulmalıdır. PKK, Arap Baharı sürecini yanlış yöneterek kendi halkını havadan bombardımana tutan diktatör Beşar Esad’ın yarattığı kaosu kullanarak, ABD’ye de aradığı kukla yönetim garantisini ancak kendisinin sunabileceğini bildirmiş ve bu Kürt partilerini tamamen yok etmiştir. (Hatırlarsanız, PYD-YPG’ye, “demokratik bir görünüm kazandırma” operasyonunu daha önce bu sütunlarda irdelemiştik. (“YPG’ye dedim ki ‘Sizin sorunuzu biliyorum’” - :shorturl.at/GLQXZ)

Haberin Devamı

Şimdi çok açık anlaşılıyor ki ABD, Suriye’de kurduğu bölgesel yönetimle, KBY’deki Talabani hizbini birleştirerek, 1915 Hayalini gerçekleştirmeye çalışıyor.

Bu konuya devam edelim.