Playboy dergisininin gedikli içki yazarı Thomas Mario’nun “Barmenin Rehberi” kitabı, Türkçeye de çevrildi. Renkli bir üslupla kaleme alınan dev kitapta tam 1400 kokteylin tarifi var...
Playboy deyince akıllara ne geliyor? Tavşan kızlar, yaşlı bir kurt olan çapkın patron Hugh Hefner, nedense hep en uzun bacaklılardan seçilen ayın “Playboy kızı”, erotizmin sınırlarını zorlayan fotoğraflar... Bunlar doğru. Ama bu kült derginin ihmal edilen bir yönü de var: Zamanında dünyayı sarsmış çok ciddi Playboy röportajları, muhteşem illüstrasyonları ve çoğu şurup kıvamındaki yazılarıyla bir “erkek yaşama sanatı dergisi” olması...
Playboy’un bu konudaki en büyük kozlarından biri, Thomas Mario’ydu. Mario’nun özellikle içki yazıları bir içkinin portresini birkaç sayfada çıkarıverir, hem renkli hem de bilgi dolu yazılar ciltler dolusu kitaba değerdi.
Ne mutlu ki Playboy bu yazarını dergisinin sayfalarında saklamamış ve Mario’ya “Barmenin Rehberi” adlı harika bir kitap hazırlatmış. Ve ne mutlu ki ülkemizin kaliteli yayınevlerinden Oğlak Yayınları da “Güzel Kitaplar” dizisinden bu kitabı Türkçeye kazandırmış.
Kitabın adı, insanı biraz yanıltıyor. Bu aslında bir barmenin profesyonel rehberi değil, kendi kendinin barmeni olmak isteyen herkesin rehberi. O yüzden de “ortalama okuyucuya” göre hazırlanmış, ölçek ve tariflere boğularak sıkıcılaşmamış. Yazarın renkli üslubu, Nurettin Elhüseyni ve Fatma Yaşar gibi tecrübeli çevirmenlerin de katkısıyla daha da tatlanmış, satırlar tıpkı sevilen içkiden alınan küçük yudumlar gibi, keyifle akıp gidiyor...
Yudumladıkça rahatlatan tam 1400 kokteyl tarifi
Thomas Mario tüm içki yazarları gibi aperitiflere övgüler düzüyor ve bu güzel alışkanlığa ayırdığı 22 sayfaya şöyle başlıyor:
“Kokteyl saatinin şen şakrak havasında, bir highball içinde buzlar şıngırdarken, çoğu kez içkiler lakaytça yudumlanır. Ama ister sek, ister karışık olsun, aperitifler asla olduğu gibi kabul edilmez. Bir öğleden sonra gözde bir kafenin masasında oturan, özenli bir keyifle Byrrh, Amer Picon ya da Vermut Cassis içen ve her günün aperitifini heyecan verici bir deneyim sayan tipik Parisliyi ele alalım. İçkisinin rengini gözlemler, kokusunun hazzına varır ve genellikle yeni keşfedilmiş zevklerle ilişkilendirilen bir çerezle birlikte tadına bakar. Böylece duyuları metamorfozların en yararlısından geçer: Ağızdaki tat hücreleri akşam yemeğinin beklentisiyle karıncalanır, manzara daha canlı hale gelir, dünya daha şirin bir yere dönüşüverir...”
Yemek öncesinde yudumlanacak bir kadeh aperitifin insan uygarlığındaki yeri, ancak böyle anlatılabilir. Ama Mario okurlarını sadece hoş bir üslupla rahatlatmakla yetinmiyor, onlara yudumladıkça daha da rahatlayacakları tam 1400 kokteylin tarifini de veriyor.
50 TL’ye satılan 487 sayfalık dev kitaptaki kokteyller, kitabın sonundaki indeks sayesinde de kolayca bulunabiliyor.
Özay Şendir
Özel’den Sosyalist Enternasyonel mesajları ve İsrail
23 Mayıs 2025
Cem Kılıç
Üretken yapay zekâ dört işten birini tehdit ediyor!
23 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Hayal bile kuramıyoruz!
23 Mayıs 2025
Zafer Şahin
Rakamlar yalan söylemez
23 Mayıs 2025
Abdullah Karakuş
Suriye, İsrail ve karıştırıcılar
23 Mayıs 2025