Zaman zaman yaptığım gibi okurların biriken sorularını yanıtlıyorum. Bu kez sorular daha çok evlerde bulunan şarap ve içkilerin ne kadar saklanabileceği ile ilgili...
Domaines Ott’um içilebilir mi?
Size elimde bir adet bulunan 2000 yılına ait Domaines Ott şarap hakkında birkaç sorum olacak. Uzun zamandır vitrin köşesinde durmakta olan bu marka şarabın ömrü nedir? İçilebilir durumda olabilir mi ya da satarak değerlendirmek mi uygun olur? / Cem Bulut
Cevap: Şarabın adı ve yılı ne olursa olsun, “vitrin köşesinde” duran bir şarap kalitesini arttırarak yıllanmaya değil hızla bozulmaya mahkumdur. Şarabın kalitesini koruması ve daha da geliştirmesi için öncelikle taze içime değil yıllanmaya uygun bir şarap olması gereklidir. Dünyada bu tarz şaraplar toplam şarap üretiminin yüzde beşini bile bulmuyor. Bu nadir şarapların da mutlaka 13-17 santigrat derecelerde, loş ve yüzde 70 civarında nemli bir ortamda, titreşimden ve kötü kokulardan uzak beklemesi gereklidir. Bu ideal mahzen ortamı evinizin altında bir mahzen yok ise ancak profesyonel kav dolaplarında sağlanabilir. Domaines Ott Güney Fransa’nın saygın bir roze şarabı olmakla birlikte, hem roze şarapların yıllanma özelliği yok hem de “vitrin köşesi” bir şarabın bekletilmesi için uygun değil. Şarabınız içim özelliğini kaybetmiştir, bundan dolayı satışı da ne yazık ki mümkün olmaz.
Viskim bozulmuş mudur?
Uzun süredir kapalı dolapta sakladığım Black Label viskinin renginde bozulma olduğunu ve şişenin dibinde tortular oluştuğunu gördüm. Şişeyi açmadan önce viskinin bozulup bozulmadığını sizden teyit etmek istedim. / Oğuzhan Aslan
Cevap: Normalde sert alkollü içkiler uygun serinlikte (13-15 derece) ve güneş ışınlarından uzak loş bir ortamda saklanırsa çok uzun yıllar bozulma olmaz. Ancak Türkiye’de evlerin sıcaklığı yaz aylarında 30-40 derecelere çıktığından bu içkilerde alkol kapaktan sızarak buharlaşıyor ve alkol seviyesi düşüyor. Düşen alkol seviyesi içkiyi korumasız bırakıyor ve bozulmasına yol açıyor. Muhtemelen sizin viskinizde de aynı durum oluştu. Bu viskiyi içmeyiniz, mideniz bozulmasa ya da kötü bir tat almasanız bile içkinin aromalarının büyük ölçüde kaybolduğunu, tadının yavanlaştığını
ve içim zevki vermediğini göreceksiniz.
93 yılının şarabı değerli midir?
Arkadaşımdan elime 1993 üretim 1994 şişelenme o zamanki değeri 40 TL olan Kavaklıdere şarabı geçti (beyaz sanırım ve içinde tortular var) ve bir otelden alınmış kırmızı bir
şarap, üstünde otelin ismi ve Sek-1985 yazmakta. Bunların değeri var mıdır? Var ise nedir ve
değeri yok ise içilebilir mi? Şimdiden teşekkür ederim her şey için. / Mert Berk
Cevap: Domaines Ott ile ilgili sorunun cevabı burada da geçerli. Şarabın yıllanabilmesindeki birinci koşul bu özellikte bir şarap olması, ikincisi de doğru saklanması. 20 yıl bir beyaz şarap için çok uzun bir süre. Dünyada 20 sene yıllanabilir beyaz şarapların oranı tüm beyazlar içinde yüzde 1’i bulmaz, Kavaklıdere’nin de beyazlarında böyle bir iddiası yok. Otel etiketli bir şarap da üst düzey bir şarap zaten değil, bir eşantiyon şarabıdır. Bunların dekoratif birer değeri olabilir, içmenizi de pek tavsiye etmem.
Crown Royal Türkiye’ye gelmeli
Kanada viskileri ile ilgili yazınızı beğeni ile okuduk. Fikirlerinize tamamen katılıyoruz. Bizim Kanada’da bir ithalat-ihracat şirketimiz var. Kanada viskilerini Türkiye’ye getirebiliriz. Eğer dediğiniz gibi “cesur bir ithalatçı” sizi arar ise bizim iletişim bilgilerimizi verir misiniz? Bize göre özellikle Crown Royal mutlaka Türkiye’de olmalı. / Cengiz Değerli
Cevap: İlginiz için teşekkürler. Türkiye’ye gelen her kaliteli içki çeşidi ülkemizin içki kültürüne, gastronomi dünyasına ve dolayısıyla turizmine katkıda bulunuyor, ülkemizin zenginleşmesine hizmet ediyor. Bu çerçevede ilgilenenlere iletişim bilgilerinizi veririm.
Alman brendisi yıllanır mı?
Bir bilene sormak için şansımı denemek istedim. Elimde bir Alman markasının üç litrelik 1978 tarihinde doldurulmuş brendisi var, acaba açmak için gecikmiş olabilir miyim, yoksa uygun atmosferi beklemeye devam edeyim mi?
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. / Süleyman K. Vardal
Cevap: Brendi, viski, konyak gibi alkol derecesi 40 ve üzerindeki sert içkiler, yıllanma ve olgunlaşma süreçlerini meşe fıçıların içinde geçirirler. Fıçıların çeperlerinden alkol buharlaşması ile kaba alkolleri azalır, meşe ağacının özütleri alkolde çözünerek içkiye geçer, oksidasyon ve esterleşmeler meydana gelir ve lezzetleri güzelleşir. Ancak bu içkiler cam kaplara konduktan sonra bu alışveriş durur ve içkinin tadı sabitlenir. Cam şişede beklemek kaliteyi artırmaz. Tam tersi, sıcak ortamda kalma, güneş görme gibi bazı durumlarda kaliteyi düşürür. Bu hallerde alkol genleşir ve şişenin kapağından buharlaşma olur, içkinin şişedeki seviyesi azalır. Brendinizde bu azalma olmamışsa kalitesini korumuş demektir. Her halükârda daha fazla beklememenizi, içkinizi keyifle yudumlamanızı dileriz.