Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir kitap bizi aldı eski yıllara, sislenmiş anılara götürdü...
Rahmi Turan’ın hayat hikâyesini anlatan “Tirajların Efendisi” bir dönemine bizim de tanık olduğumuz yılları anlatıyor.
Rahmi Turan Babıali’nin gerçekten tiraj kralıdır... Bizim de içinde olduğumuz Günaydın 1980’lerde 1 milyon tirajı yakalamıştı. Tan gazetesi 1,5 milyon tiraja ulaştı. Rahmi Turan bugünkü Sabah dahil 9 gazetenin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Hepsi tiraj şampiyonu oldu.
Şimdilerde Sözcü gazetesinin başyazılarını yazıyor. Önümüzdeki sonbaharda çıkartacağı yeni gazetenin hazırlıklarını sürdürüyor.
Faruk Mangırcı’nın kaleme aldığı “Tirajların Efendisi”nde bugün basında çalışan herkese önemli dersler var...
Örneğin Bülent Ecevit, Rusya gezisine çıkarken Günaydın’dan da gazeteci istemiş ancak bu ismin Ertuğrul Akbay olmamasını rica etmişti. Çünkü Akbay’ın daha önceki bir haberini beğenmemişler. Günaydın bu isteğe karşı tavrını koydu: Geziye ya Ertuğrul Akbay gidecekti ya hiç kimse. Nitekim Akbay gitti.
Başbakanların beğenmediği gazeteciler iyi gazeteci sayılırdı Günaydın’da... Gazetenin patronu Haldun Simavi de, Rahmi Turan da sözcüğün tek anlamıyla “şövalye ruhlu” adamlardı. Rahmi Turan özel yaşamında da cesur adamdı. 1978’de terörün zirveye ulaştığı dönemde bir gece evimin önünde saldırıya uğradığımda yardım istemek için tek aklıma gelen kişi Rahmi Turan olmuştu. Beline tabancasını takıp tek başına yardıma geldi. Hastaneye götürdü. Sabaha kadar yanımda kaldı. Kendisine ödenmesi zor bir teşekkür borcum vardır.
“Tirajların Efendisi” renkli anılar ve derslerle dolu bir kitap... Okuyunuz...

Haberin Devamı

Manşetlik haber...
Gazeteciler Platformu Başkanı Atilla Sertel CNN’de anlattı...
Cumhuriyet gazetesine molotof atılması sanığı Bedirhan Şinal 11 Mart günü Ergenekon duruşmasında diyor ki:
“Bir savcı beni çağırdı, ‘Bana bir konuda ifade vereceksin. Afyon’da meydana gelen patlamayı, davanın sanıklarından İlker Başbuğ ve Hurşit Tolon’un talimatıyla Sedat Peker’in yaptırdığını söyleyeceksin. Eğer teklifi kabul edersen içeriden çıkman için yardım ederim’ dedi. Ancak ben bu teklifi reddettim...”
Yargıcın bu ifade karşısında tek söylediği “15 dakikalık süreyi aştınız” oluyor. Ve... Gazetelerde manşet olacak bu ifade tek sütun ya giriyor ya girmiyor... Silivri’deki yargılamada bu oyunlar artık olağan sayılıyor.

Haberin Devamı

Emma
Emma Goldman dünyada anarşist yazar olarak tanınır... Yaman bir kadın ve işçi hakları savunucusuydu. 1919 yılında ABD’den sınır dışı edildi... En güzel sözlerinden biri şudur:
“Eğer oy kullanma bir şeyleri değiştirecek olsaydı yasa dışı olurdu”

Bilim insanları “tanrı parçacığını” bulmuş!
Günaydın!
Bizim zübük politikacılar onu çoktan buldu, siyasette bol bol kullanıyor...
Akif Kökçe

Gani
İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, Bern Büyükelçiliği’nde Basın Müşavirliği’ne tayin edilen Hacı Mehmet Gani’nin ancak “Nasılsınız?” diyecek kadar İngilizce bildiğini açıklamıştı. Bir internet sitesi bu olayı haber yaptı. Hacı Gani, o internet sitesine gönderdiği yanıtta TÖMER dil kursuna devam ettiğini bildirdi ve: “Eğer bu kurslar 9 ayda sadece ‘Have Are You’, ‘nasılsınız’ hitabını öğretiyorsa söyleyecek başka söze gerek yoktur” dedi...
Hacı Gani bu yanıtta “How” yerine “Have” yazmıştı. Anlaşıldı ki “Nasılsınız?” diyecek kadar dahi İngilizce bilmiyor. Hâlâ Bern’de Basın Müşaviri...

Haberin Devamı

Waage
Baydar Özcan hayata tiyatro, sinema ve şiirle adım atmış bir gönül adamı. Yaklaşık 30 yıldır İsviçre’de yaşıyor. Yardım kampanyaları düzenliyor. Şiir yazıyor. 1993 yılında Ancona’da Voci Nostra Avrupa Şairler Yarışması’nı kazanmıştı. Şiir kitaplarının gelirini yıllardır Bakırköy Kimsesiz Çocuklar Yurdu’na bırakıyor. Özcan’ın son kitabı hem Türkçe hem Almanca: Sei eine Waage im Leben, başlığını taşıyor. Yani: “Terazi Ol Yaşamında”...
“... aydın fikir değiştirmiş
İmza sahibi yazar
köşe kapmacada
zarını atmakta usta
oyun kuralıyla sürüyor
oynayan oynayana..”