Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aziz Nesin’in aptal - akıllı oranında değişiklik oldu. Yeni oran şöyle:
“Türk halkının yüzde 50’si akıllıdır”
Hangi yüzde 50 akıllı? Hangi yüzde 50 aptal? Onu da siz bulun..
Biz şu aptal - akıllı ayrımına biraz açıklık getirmek istiyoruz...
Sosyal psikolog Kaan Arslanoğlu “Yanılmanın gerçekliği” adlı kitabında der ki:
“Aziz Nesin’in Türkler için söylediği ‘çoğunluğu aptaldır’ sözü aslında tüm toplumlar için geçerlidir. Nesin’in kolayca benimsenen bu görüşünün bir tehlikeli yanı daha vardır. Pek çok aydın kendini Nesin’in ilan ettiği akıllılar oranı içinde saymakta ve toplumun geri kalanını kolayca aptallıkla suçlayabilmektedir. Oysa aptallık toplum içinde Nesin’in söylediği gibi kesin dağılım göstermez...
Her insanda bir ölçüde aptallık, bir ölçüde akıllılık vardır. Yalnızca aptallığın ve akıllılığın bireylerdeki oranları değişiktir. Aptal saydığımız herhangi biri bir konuda akıllıca düşünebilirken, akıllı saydığımız bazı aydınların aptalca düşündüğünün örneklerini sık sık görmekteyiz.”
Seçim sonuçları da aptallarla akıllıların birbirine tamamen karıştığını göstermiyor mu?

Haberin Devamı

Kaset etkisi!
Seçime birkaç gün kala Ulusal Kanal’da CHP adayı Prof. Süheyl Batum ile MHP adayı Prof. Özcan Yeniçeri son siyasi gelişmeleri tartışıyorlardı. Laf dönüp dolaşıp “Yeni CHP”nin Kürt sorunu başta olmak üzere kimi temel konularda eski CHP’den çok farklı yeni tutumuna gelince Özcan Yeniçeri, Batum’a döndü, müztehzi bir ifadeyle şöyle dedi:
“Biz MHP olarak 10 kaset darbesine maruz kalmamıza rağmen hiç etkilenmedik. Temel politikalarımızdan milim şaşmadık. Ama maaşallah sizin parti bir kasetle öyle değişti ki neredeyse tanınmaz hale geldi.”

Soru: Bu seçimin kaybedeni kim oldu?
Yanıt: The Economist...
* * *
Soru: Türkiye ne zaman normalleşir?
Yanıt: Başbakan makam odasını balkona taşıdığı zaman...
Haldun Ertem

Mülkiye Meclis’te!
Pazar günkü seçimden zaferle çıkan sadece AKP mi? Bizim Mekteb -i Mülkiye (SBF) de hayli başarılı sonuç almış meğerse. Mülkiyeliler Birliği’nden yapılan açıklamaya göre pazar günkü seçimlerde 16’sı AKP’den, 8’i CHP’den 5’i de MHP’den olmak üzere tam 29 SBF mezunu ilk ya da ikinci, üçüncü kez milletvekili seçilmiş. Kimler derseniz... AKP’den Ali Küçükaydın, Mehmet Naci Bostancı, Bülent Gedikli, Ülker Güzel (Hasan Celal Güzel’in eşi), Memduh Çavuşoğlu, Vecdi Gönül, Mehmet Şimşek, Fahrettin Poyraz, Celal Dinçer, Abdülkadir Aksu, Mustafa Elitaş, Oğuz Kaan Köksal, Recai Berber, Mehmet Ersoy, Tevfik Ziyaeddin Akbulut.
CHP’den seçilenler: Bülent Kuşoğlu, Ali Serindağ, Ali Haydar Öner, Mehmet Akif Hamzaçebi, Güldal Mumcu, Rahmi Aşkın Türeli, Mehmet Ke-simoğlu, Faik Öztrak.
MHP’den gelenler: Mehmet Ünal, Süleyman Nevzat Korkmaz, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Mehmet Erdoğan, Hasan Hüseyin Türkoğlu.
Hepsi bu kadar da değilmiş. Bir de SBF’de öğretim üyeliği yapmış ya da lisansüstü eğitim almış, 6’sı CHP’li, 1’i AKP’li 7 milletvekili daha Meclis’e girmiş. Kimler mi?
Önce CHP’liler: Deniz Baykal, Oğuz Oyan, Birgül Ayman Güler, Gökhan Günaydın, Osman Kaptan, Rıza Mahmut Türkmen.
AKP’li: İsmail Safi.
Ve bir bağımsız: Sinemacı Sırrı Süreyya Önder.
Solun kalesi olarak bilinen SBF’den görüldüğü üzere artık her görüşten insan çıkıyor. Yukarıdaki tablo bunun kanıtı.

Haberin Devamı

100. Gün
Nedim Şener ve Ahmet Şık tutuklanalı 100 gün oldu... Haklarında iddianame hazırlanacak.. İddianame mahkeme tarafından kabul edilecek.. Sonra duruşmalar başlayacak... Kaç zaman sonra? Kimse bilmiyor...
Nedim, Ahmet, Soner, Barış, Müyesser, Doğan ve diğer meslektaşlarımız neden tutukludur?
Türkiye neden dünyada en çok hapiste gazetecisi olan ülke damgası yiyor?
Ve neden hâlâ bu ülkede demokrasiden, özgürlükten söz ediliyor? Başbakan Nedim’den söz açıldığında neden:
- Bazı kitaplar bombadan daha tehlikelidir, diyerek savcı ve yargıçlara olumsuz işaret veriyor?
Nedim ve Ahmet’in arkadaşları 18 Haziran Cumartesi günü saat 13:00’te Galatasaray Lisesi’nin önünde toplanarak yine bu soruları soracaklar... Haber alma hakkı çiğnenen vatandaşlar da oraya davetlidir...

Haberin Devamı

Gençliğin kıymeti
Aydın Boysan’ın 91. yaşını önceki akşam Çiçek Bar’da tüm dostlarla birlikte kutladık. Arada izlediğimiz Nebil Özgentürk’ün Aydın Boysan filmi “Gençliğinin kıymetini bil” diye bitiyordu. Aydın Ağabey’e hep birlikte bu dilekte bulunduk. Arif Keskiner bir orkestra ve dansöz getirmişti. Aydın ağabey bir süre dansöze eşlik etti. Pek güzel oynadı. Konuklara “Ala” rakı ikram edildi. Yüzde 100 kuru üzümden yapılan bu yeni ürün lokantalar dışında satılmıyor. Aydın ağabey ürünü beğendi:
- Hayatımda rakıların bu kadar çeşitlendiği ve güzelleştiği bir dönem olmadı, diyerek AKP iktidarına teşekkürlerini sundu... Kadehler sağlığa kalktı.

Sahtekârlık yapan
eski İngiliz bakana sokaklarda çöp toplatıyorlarmış.
Hımmm... İngiltere’de bakanların sahtekârlık yapması suçmuş demek!
Fahrettin Fidan

Azadiye Welat
Türkiye’de günlük olarak yayın yapan tek Kürtçe gazete olan Azadiya Welat, 12 Haziran 2011 tarihli sayısındaki bazı haberler gerekçe gösterilerek toplatıldı, gazete 15 gün kapatıldı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası dün bu kararı protesto etti...
Aklımıza Başbakan’ın seçim kampanyası sırasındaki Van konuşması geldi...
Başbakan Erdoğan o konuşmada İsmet İnönü döneminde Mem u Zin gibi bazı Kürtçe kitapların ülkede yasaklanmasını eleştirmişti...
Aradan 70 yıl geçti... Her şey çok değişti, diyebiliyor muyuz?