Melodi Türkili

Melodi Türkili

melodi.turkili@nishmoda.com

Tüm Yazıları

Hiç düşündünüz mü bugün hayatımızda vazgeçilmez olarak kullandığımız aksesuarlar tarihteki yerini nasıl aldı? Ya da moda insan tarihinde ne gibi etkileşimlere sebep oldu? İşte moda tarihinden, beni oldukça şaşırtan, sizi de şaşırtacağına inandığım beş ilginç not...

1- Napolyon icadı ceket düğmeleri
Günümüzde de hâlâ kullanılan ceket düğmeleri Napolyon Bonapart tarafından icat edilmiş. Terzilere askerlerin ceketlerinin üzerine düğme dikmesini emreden Napolyon’un en büyük şikayeti askerlerin burunlarını ceketlerine silmeleriymiş. Dikilen düğmeler sayesinde askerler bu alışkanlıklarından vazgeçmek zorunda kalmış.

2- Minyatür mankenler
19’uncu yüzyıla kadar kıyafetleri taşıyan manken / model kavramı henüz ortaya çıkmamış. Terziler müşterilerine sunmak istedikleri elbiseleri minyatür boyda yaparak oyuncak bebeklere giydirmişler. Böylece hem deneme yaptıkları elbiselerde kumaşı az kullanmışlar hem de elbisenin nasıl durduğunu gösterebilmişler.

Haberin Devamı

3- Erkeklerin takıntısı takılar
Takılar günümüzde kadınların vazgeçilmezi. Oysa tarihe baktığımızda ilk olarak erkekler tarafından kullanıldıklarını görüyoruz. Çünkü geçmişte erkekler, takıların savaşlarda uğur getirdiğine inanıyorlardı.

4- Mısırlı kasaplara topuklu ayakkabı
Tarihte topuklu ayakkabılara ilk kez farklı zamanlarda farklı toplumlarda rastlanmış. Bunlardan bir tanesi M.Ö. 4000’li yıllarda Mısır. Mısırlı kasaplar, yerdeki kandan ve pisliklerden ayaklarını koruyabilmek adına topuklu ayakkabıyı icat etmişler.

5- Öldüren korseler
Korse her ne kadar günümüzde kadınların kıvrımlarını biraz daha belirgin hale getirmek için kullanılıyor olsa da tarihte abartılı kullanımlarına rastlamak mümkün. 4000 yıl önce Eski Yunan’da icat edilmiş olan korse, 19’uncu yüzyılda daha da sıkı kullanılır hale getirilmiş. O kadar ki korse giyen kadınlar içinde rahat nefes alamaz olmuşlar. 1800’lü yıllarda Fransız bir kadın bir baloda giydiği korsenin üç kaburgasını kırarak karaciğerini delmesiyle vefat etmiş.

Keşfetme Zamanı

Moda Bloggerı: Zet Fashion
Türkiye’de global blogger’larla yarışacak moda blogger’ı yok denecek kadar az. Bunlardan bir tanesi Zet Fashion isimli blog’u ile Zuhal Okçu. 2010’da H&M’in blog yarışmasında dünyada birinci olduktan sonra yabancı birçok dergide adını duyuran Zet Fashion o günden beri birçok başarılı moda içerikli projeye de imza atmış. Modaya dair her türlü esinlenme, üretme ve trend takibi için bu blog çok takip edilesi!