Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2000’de gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma idealiyle Sinan Yaman’ın kurduğu Young Guru Academy (YGA-Genç Guru Akademisi), bugün yılda 50 bin öğrencinin kabul edilme hayaliyle başvurduğu uluslararası bir sivil toplum örgütü.

Genç gurular Suriyeliler’in hizmetinde

50 binden önce 3 bine elenen gençlerden en sonunda, ‘kendine güvenen’ değil, ‘özgüvenli olan’ 50’sinin kabul edildiği YGA, şu andaki başkanı Asude Altıntaş’ın ifadesine göre günü kurtarmak için balık tutanların değil, balıkçılıkta devrimin hesabını yapanların buluştuğu bir oluşum.

Haberin Devamı

Şu anda görme engelliler, bilim ve Suriyelilere odaklanan YGA, dün son projesi cep telefonu uygulaması WeTalk’u ilan etti.

Türkçe bilmeyen Suriyelilerin Türkiye’de hayata entegrasyonunda çığır açacak ‘WeTalk’, sesli ve yazılı olarak Türkçeyi Arapçaya, Arapçayı Türkçeye çeviriyor.

Uygulamanın gelişim süreci ilham verici.

Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, FİBA Holding Yönetim Kurulu üyesi Murat Özyeğin, Harvard ve MIT Prof. Mehmet Toner, psikolog yazar Doğan Cüceloğlu gibi YGA Hayal Ortaklarından mentorluk alan YGA icra kurulu Gaziantep’e gidiyor.

Genç gurular Suriyeliler’in hizmetinde

6 ay boyunca ev ve kamp ziyaretlerinde Suriyelilerle görüşüyorlar. Bu ziyaretlerde Suriyeli göçmenlerin gereksinimlerine dair bilgi topluyorlar, bu sırada görüştükleri 100 Suriyeli gençten 6’sını seçiyorlar; Abdulrahman Alhalabi, Razan Hajja, Yaser Nahhas, Ruba Akil, Sami Alhelali ve Mohammad Nour Alkilan.

Suriyelilerin sosyal hayattaki en büyük sorununun dil olduğu gerçeğinden yola çıkan YGA, bu problemin üstesinden gelmek için çalışmaya başlıyor. Böylece ‘Suriyeliler için değil, Suriyeliler ile Birlikte’ projesinin ilk ürünü ‘WeTalk’ uygulaması ortaya çıkıyor.

Gönüllüler

Akıllı telefonlara yüklenen ‘WeTalk’, sesli ve yazılı mesajları anında Türkçe-Arapça dillerine çevirerek tarafların anlaşmasını ve muhabbetini sağlıyor.

YGA gönüllüsü Türkiyeli ve Suriyeli gençler ayrıca her haftasonu 10-12 yaşlarındaki Suriyeli çocuklara bilim, teknoloji, yenilenebilir enerji gibi konularda eğitim veriyor.

YGA eğitimine katılan Suriyeli üniversite öğrencileri, kendi bilgi, deneyim ve aldıkları eğitimi Suriyeli çocuklara aktarıyor.

Haberin Devamı

YGA sosyal inovasyon programına dahil olan gençler, 3 yüz saatin üzerinde eğitim alıyor ve sosyal sorumluluk projeleri için 3 bin saatin üzerinde gönüllü çalışıyor.

Genç gurular Suriyeliler’in hizmetinde

Desteğe devam

YGA Hayal Ortağı ve YGA Başkanı Altıntaş’ın mentoru Kaan Terzioğlu, ‘WeTalk’ heyecanını “Çok kısa zamanda ortaya yepyeni bir teknoloji çıkardılar. İnanıyorum ki bunların çok daha ötesini de göreceğiz. Bu gençlerin dünyada ilklere imza atmasına destek olmaya devam edeceğim” cümleleriyle ifade ediyor.

YGA Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman, girişte bahsettiğim kendine güvenli ve özgüvenli genç arasındaki farkı şöyle anlatıyor: “Kendine güvenliler kendi fikirlerine aşık, kendini kanıtlama ve başarıyı üstlenme peşinde olur. Özgüvenlilerse başkalarının başarılarından ilham, kendi hatalarından ders alan; geri bildirimleri gelişim fırsatı olarak gören ve krediyi kimin aldığının önemli olmadığı bir iklim yaratanlardır.”

Egosu küçük

YGA Hayal Ortağı, FİBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin’se babası Hüsnü Özyeğin, kendisi ve YGA gönüllüsü kızıyla birlikte üç kuşak YGA’lı.

Haberin Devamı

Özyeğin, “7 yıldır YGA Ofisine ve YGA kamplarına Özyeğin Üniversitesi olarak ev sahipliği yapıyoruz; üniversite bizim olduğu kadar onların da evi. Geleceğin ‘Egosu Küçük, Kalbi Büyük’ gençlerinin yetişmesine ev sahipliği yapmak bizim için büyük bir onur. YGA’nın keşfettiği Suriyeli gençlerin yetişmesinde, istihdam edilmesinde de desteği sürdüreceğim” diyor.