Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Avrupa basketbolu-nun zirve organizasyonu tartışmasız THY Avrupa ligi.
Fenerbahçe ve Anadolu Efes, Avrupa Ligi’nin değişmez iki Türk takımı.
Bu yıl format değişikliğiyle grupları lağvedip 16 takımlı tek bir lige evrilen Avrupa Ligi’nde iki kadrolu ekibimizin yanında Galatasaray Odeabank ve Darüşşafaka Doğuş’la birlikte 4 Türk takımı mücadele edecek.
Basketbolseverler yeni format sayesinde üst düzey bir Avrupa ligi heyecanı tadacak.
Real Madrid, CSKA Moskova, Barcelona Lassa gibi Avrupa’nın en iyi basketbol takımları 4’er kez İstanbul’a gelecek.
Eşik yükseldi
4 takımla mücadele edecek olmamız Türkiye’nin Dörtlü Final şansını da matematiksel olarak artırıyor.
Ülkemize son iki yıldır üst üste Dörtlü Final heyecanı yaşatan Fenerbahçe, Türk basketbolseverlerin başarı eşiğini artık Dörtlü Final’e endeksledi.
Fenerbahçe kupayı geçen sezon finalde tartışmalı şekilde son saniyelerde CSKA’ya kaptırsa da milyonlarca basketbolseverin kalplerinin kupasını kaldırmayı başarmıştı.
Avrupa Ligi’nin ana sponsoru THY’nin CEO’su İlker Aycı ve Avrupa Ligi CEO’su Jordi Bertomeu, önceki akşam Dörtlü Final’in İstanbul’a nasıl verildiğini bir grup gazeteciye anlattı.
İlker Aycı, FMV Işık Lisesi’nden sınıf arkadaşım. Kendisi çekirdekten bir basketbolsever.
Basketçi İlker Aycı
İyi bir taraftar olmasının yanında lise yıllarında okulun en iyi basketbol oyuncularındandı. Basın toplantısından önce eline aldığı topla bir iki de hareket sergiledi.
Aycı, Avrupa Ligi’nin sponsorluğunu THY’nin başka destinasyonlara açılmasında en büyük fırsatlardan biri olarak görüyor.
Bertomeu’nun verdiği rakamlara göre geçen sezon Avrupa Ligi’nin yayınlandığı 202 ülkede 2.4 milyar kişi karşılaşmaları takip etti.
Bu ülkelerde THY’nin bilinirlilik oranı yüzde 95’lerde. Maçlar Uzakdoğu’da da büyük ilgi görüyor.
Lig boyunca maç başına taraftar ortalamasıysa 10 binin altına düşmüyor.
Haziranda duyurulacaktı
Aslında yeni alınmış bir karar değildi; Dörtlü Final İstanbul haziranda ilan edilecekti.
Ancak önce Atatürk Havalimanı’na baskın, ardından 15 Temmuz’da alçak darbe girişimi açıklamanın üst üste ertelenmesine neden oldu.
Türkiye’nin atlattığı büyük badireler, Avrupa basketbolunun zirve finalinin İstanbul’a alınmasını engelleyemedi.
Aycı, “Bay Jordi sözünün eri bir adam. Bütün gelişmelere rağmen sözünün arkasında durdu. Ayrıca Avrupa’da bir Türk dostu listesi hazırlamamı isterseniz, başına onu koyarım” dedi.

Kalkış için yerlerinize

İlker Aycı, lisede de çok iyi bir basketbol taraftarı ve oyuncusuydu.

Jordi Bertomeu ise şunları anlattı; “İlker başından beri çok istiyordu. Kıtada ilk kez tam anlamıyla bir Avrupa ligi olacak. En iyi ortağımızsa THY. Avrupa Ligi’nin bu noktaya gelmesinde payı büyük. Dörtlü Final’i İstanbul’da düzenlemek için en doğru yıl bu yıl. Çünkü bu yeni bir başlangıç olacak ve aynı zamanda 4 Türk takımı mücadele edecek.”
Güvenliğe ilişkin endişelerin de yersiz olduğuna dikkat çeken Bertomeu, Avrupa’nın bir çok kentinde terör saldırıları düzenlendiğini hatırlattı; “Kaygıya kapılırsak evden çıkmamamız gerekir” dedi.
Son yıllarda basketbolumuzdaki yükseliş ve THY’nin bu spora Avrupa çapında katkısı zaten İstanbul’u Dörtlü Final’in doğal adayı yapmıştı.
Bertomeu, “Burada bütün zamanlarından en iyi Dörtlü Finali’ni sunmak istiyoruz” diyerek, Türk basketbolseverlere Mayıs 2017’de unutamayacakları bir şölen vaat etti.