Meral Tamer

Meral Tamer

Tüm Yazıları
Haberin Devamı



Adı: Türk Devlet ve Toplulukları, Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı (TÜDEV)
n Kuruluş yılı: 1993 n İşi: Her yıl kurultay düzenlemek n Sponsoru: Cumhurbaşkanlığı
Daha doğrusu Cumhurbaşkanlığı’ydı. Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı olduğu zaman çıkartılmış bu icat. Hani yeğeni Murat Demirel, Egebank’ı satın aldıktan sonra yurtdışında(!) da banka kurmak istediği için "Hamili mektup, muteber bankacıdır" türünden devlet başkanlarına tavsiye mektupları yazmıştı ya Amca’sı Cumhurbaşkanlığı antetli kağıtlara!
İşte o devlet başkanları her yıl Cumhurbaşkanlığı’nın kesesinden Türkiye’de ağırlanıyorlarmış meğer. Demirel’in Türki cumhuriyetlerindeki popülaritesinde ve ağabeylik misyonunda bu ağırlamaların da karınca - kararınca payı vardır herhalde. Amcamız kimi nasıl hoş tutacağını pek iyi bilir.
Geçen yılki Kurultay, Cumhurbaşkanı Demirel’in görev süresi TBMM’de ya uzatılmazsa diye - nitekim öyle de oldu - kazaya uğramadan martta yapılmış; Amca’mız da o stresli günlerinde 800 bin dolar mukabilinde bayağı moral bulmuştu. Yöresel elbiseler giymiş, nevruz ateşini yakıp, örste demir dövmüş etrafına aldığı Türki cumhuriyetleri devlet başkanlarıyla televizyonlarda bol bol boy göstermişti.
Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, Türk Kurultayı bu yıl neredeyse yapılamayacakmış. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, derin ekonomik krizin yaşandığı bir ortamda Çankaya’nın kaynaklarını böylesi bir aktivite için kullanmayı reddetmiş. Türk Tanıtma Fonu’nun bağlı bulunduğu Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de misyon olarak kendilerine yakın olduğu halde basiretli davranarak, Sezer’inkine yakın bir gerekçeyle Türk Kurultayı’nın tanıtma fonundan finanse edilmesini reddetmiş.
TÜDEV Genel Sekreteri Atilla Şimşek’in verdiği bilgiye göre neyse ki Demirel imdada yetişmiş ve yakın dostu işadamlarına ricada bulunarak bu kriz günlerinde bile 350 - 400 bin dolar sağlamış da, bu yılki Türk Kurultayı’nın 2001 sona ermeden toplanması olanağı doğmuş.
Evet efendim, Kurultay’ımız 21 - 23 Aralık tarihleri arasında Yeşilyurt’taki Polat Renaissance Oteli’nde toplanıyor. Şimşek’e göre geçmiş yıllarda yurtdışından 450, yurtiçinden 600 kişi davet ederlerken, bu yılki maddi zorluklar nedeniyle yurtiçinden de yurtdışından da ancak 150’şer kişiyi ağırlayabileceklermiş. Hatta bu yıl Türkiye’den katılacakların ulaşım masraflarını karşılayamayacaklarmış.

Farklı nedenlerle de olsa Başbakan Ecevit de Cumhurbaşkanı Sezer de üst kurullardan rahatsız olduklarını açıkça belirtiyorlar. Ama gün geçmiyor ki yeni bir kanunla, yeni bir üst kurul daha oluşturulmasın.
TBMM’de dün Sanayi Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken, üst kurullar da gündeme geldi. Partisi adına konuşan DSP Kocaeli milletvekili Ahmet Arkan, aslında kimsenin üst kurullara karşı olmadığını, ne var ki bağımsız ve tarafsız oluşması gereken bu kurulların, siyasi otoriteye her geçen gün daha bağımlı hale geldiklerini vurguladı.
Arkan konuşmasında hem olur - olmaz üst kurul oluşturulmasından hem de yeni oluşan üst kurullarda üyelerin siyasilerce atanmasından yakındı. "Bu tür atamalar, üst kurullarda denetim sisteminin oluşturulmasını engelleyecektir. Üst kurulların tarafsızlığının zedelenmesi yarına dönük ciddi bir tehlike arz etmektedir" uyarısında bulundu.
Her kanunla yeni bir üst kurul oluşturulup, iktidar partileri de 2 sana 3 bana hesabıyla kendi adamlarını buralara tıkıştırdıkları sürece üst kurullardan hayır gelmez. Maaşların hayli yüksek, işlerin fevkalade rahat olduğu (BDDK hariç) üst kurullar, güya devleti küçültmekle meşgul siyasilerimiz için yeni arpalıklar olma yolundalar. Arkan’ın uyarısı, TBMM’nin içinden geldiği için önemli.