Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB’dan bayram öncesinde e-postama düşen basın duyurularını gördüğümde, tarih hatası var zannettim. Zira tam da Kurban Bayramı’nda İstanbul’da önemli bir uluslararası toplantı olacağı, dahası Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve AB Bakanı Egemen Bağış’ın da açılışta konuşacakları belirtiliyordu.
Meğer tarihte hata falan yokmuş. Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambres) üyesi 43 ülkenin oda başkanları, şirket yöneticileri, akademisyen ve düşünce kuruluşu temsilcileri, gerçekten de bayramın ilk günü TOBB’un ev sahipliğindeki Eurochambres Ekonomik Forumu için İstanbul’da buluştular.
Eurochambers forumu
İlk gün akşam üzeri Ceylan Intercontinental’deki toplantıda Eurochambres’in Küresel Oda Platformu (Global Chamber Platform-GCP) ile birlikte hazırladığı 2014 Küresel Ekonomiye Bakış Raporu açıklandı. Ertesi gün de forum, Haliç Kongre Merkezi’nde başladı ve bizim 2 bakan da açılışta konuştu.
Eurochambers, 43 Avrupa ülkesindeki 20 milyonu aşkın üyesiyle 23 trilyon dolarlık bir ekonomiyi temsil eden Avrupa’nın en büyük iş dünyası kuruluşu. Avrupa Birliği’nde yaklaşık 6 çeyrektir süren ekonomik küçülmeye karşılık, bu yılın 2. çeyreğinde küçük bir kıpırdanma yaşandı; Avrupa ekonomileri binde 3 büyüdü. Ne var ki Eurochambers üyeleri hâlâ tünelin ucundaki ışığı görebilmiş değil; nitekim rapordaki 2014 yılı büyüme tahmini de, Dünya Bankası’nınkinden daha karamsar.
Küresel Rapor
Rapordaki tespitleri özetleyecek olursak...
1) Küresel ekonomi için temel güçlük, finansal sistemin sağlıklı olmamasıdır. Finansal pazarlardan gelecek tehditlere karşı önlem alınması gerekir.
2) Küresel ekonomiyi bekleyen tehlike, “yükselen genç işsizliği”dir. Özellikle gençleri hedefleyerek, işsizliğin düşürülmesine yönelik programlar öncelikle uygulamaya alınmalıdır.
3) Finans dünyasındaki belirsizlikler, reel ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Pazar sınırlamalarına yönelik eğilimler de küresel ekonomi için risk taşıyor.
4) Küresel kriz, rekabet gücünü korumanın önemini gösterdi. Özellikle KOBİ’leri rahatlatacak ve güçlendirecek adımlara ihtiyaç var. KOBİ’ler sadece yurtiçi piyasaları hedefleyerek ayakta kalamazlar. Globalleşen KOBİ’lere ihtiyaç var. Ne var ki finansmana erişim, KOBİ’ler için hâlâ sıkıntılı.
Hisarcıklıoğlu ne dedi?
Raporu değerlendiren TOBB Başkanı ve Eurochambers Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun dikkat çektiği hususlar ise şöyle:
“* ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı girişiminin, küresel çapta ticaret blokları oluşmasına yol açabileceğine yönelik endişeler dile getirildi.
* Avrupa iş dünyası, Avrupa ekonomilerindeki sorunların çözümünü para politikasında değil, yapısal reformlarda görüyor.
* Rapor, ticaretin ve yatırımların küreselleştiği bir dünyada, gözetim ve standart esaslarının da küresel düzeyde belirlenmesi ihtiyacını vurguluyor. Ekonomiler küreselleşirken, kurumlar ve kurallar yerel kalamaz.”