Meral Tamer

Meral Tamer

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sağır sultan bile duydu! Türkiye’nin Orta Gelir Tuzağı’ndan çıkabilmesi için yeni bir büyüme hikâyesine ihtiyacı var. Ve bu yeni büyüme hikâyesi, ancak teknolojiyle yazılabilir.
İntel Global’in Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz anlatmıştı: ABD’de 8 yaşındaki bir çocuk, geçenlerde akıllı bir örümcek geliştirmiş; yerleştirdiği bir sensörle örümceğin yönünü değiştiriyormuş.
Pek çok ülkenin çılgınca yeni teknolojiler üzerine çalıştığını biliyoruz. Uzmanlar uyarıyor: Robotik, kodlama ve bilim derslerinin bir an önce ilkokullarda müfredata girmesi lazım; aksi halde Rus, Çinli, Romen, hatta Kenyalı çocuklar bizimkileri geçecek!
İlk 20 ekonomi içinde yer almakla övünüyoruz, ancak dünya teknoloji üretiminden aldığımız pay maalesef sadece binde 8! Teknolojiyi üreten değil, tüketen bir ülkeyiz. Türkiye’nin bugün için en büyük avantajı genç nüfusu. Dünya bu kadar hızlı değişirken bu potansiyeli doğru kullanabilirsek, gelişmiş ülkeler arasına katılabiliriz; aksi halde ucuz işgücü, işsizlik, vasıfsızlık kaderimiz olur.

Kod okur-yazarlığı
KODU, oyun tasarlayabilmek için düşünülmüş basit ve görsel bir programlama dili. Genel olarak çocuklar ve eğlenmek isteyen herkes için tasarlanmış. Oyun konsoluyla kontrol özelliği sayesinde, tasarladığınız oyunlar XBOX’da çalışabiliyor.
2 yıl önce Başkan Obama’nın desteğiyle Amerika’da “Hours of Code” başlığıyla çocuklara oyunla kod yazmayı öğretmek amacıyla başlatılan projenin Türkiye’deki mimarı, 8 yaşında çocuğu olan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen. Projenin tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılması ise yine Özmen gibi, 8 yaşındaki çocuğunun bilgisayar başında saatlerce oyun oynamasından rahatsız olan Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu’na emanet.
“Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” adını taşıyan projenin amacı, 8-12 yaş arasındaki çocukları programcılıkla tanıştırmak; bilgisayar karşısında geçirdiği saatlerde oyunla karışık kod yazmayı öğretmek.
Kod yazmak, yazılım sektöründe gelişmenin temel taşı. Sadece aplikasyonların 164 milyar dolarlık bir pazar oluşturduğunu söyleyen Özmen, konunun ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor.

Yabancı dil gibi
Projeyle yıl sonuna kadar Türkiye genelinde Siirt’ten Denizli’ye, Kırklareli’nden Diyarbakır’a 35 ilde 8-12 yaş arası 5 bin öğrenciye, 16 saatlik “Kodu” programlama dili eğitimi verilecek. Daha da önemlisi bu eğitimle çocukların, neden sonuç ilişkisi kurmalarını sağlayacak algoritmik düşünme yetenekleri geliştirilecek.
Böylelikle saatlerce bilgisayar başında oyun oynayan çocuklar, teknolojiyi tüketen değil, üreten bireyler haline dönüşecek; çocuklar, bilgisayar oyunlarını arkadaşlarıyla birlikte kendileri yaratacak. Onlar sadece oyun oynadıklarını sanacak ama bu esnada aslında kodlamayla ilgili pek çok şey öğrenecek.
İlk eğitimler bugünlerde başlıyor. Finansbank şubelerinden, bulunduğunuz ilde eğitim verilip verilmediğini öğrenebilirsiniz. Eğitimlere www.acikakademi.com adresinden de ücretsiz olarak ulaşılabilecek.
Kod yazma, çocuklarımız için yabancı dil kadar önemli hale geliyor. Microsoft ve Finansbank bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla, çok kıymetli bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor.