Devlet ihalelerinden pay kapanlara imrenenler, Bayındır'ın kontratlarına ve işletme haklarına talip olabilirler
Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan başkanlığında 6 bakandan oluşan ve medyada "hortumlanan bankalara ait şirketleri kurtarma timi" diye eleştirilen kurulun oluşturulduğu günlerde Ankara'daydım.
Kurulda yer almayan bir bakan, hükümet olarak amaçlarının şirketleri değil paraları kurtarmak olduğunu söyledi. "Önemli olan bankalardan çekilmiş paraların mümkün olduğunca geri alınmasını sağlamaktır" dedi. Bu arada da "Mesela Bayındır'ı çağırdılar ve Romanya'daki bankasına aktarılmak üzere dün 50 milyon dolar aldılar" diye ekledi.
Zaten 1 - 2 gün sonra gazetelerde Bayındır'ın Romanya'da sıkışık durumdaki bankası için 90 milyon dolarlık mal sattığı haberleri çıktı. Ancak kimle nasıl bir alışveriş olduğu pek anlaşılamadı.
Çörtük son günlerde neler sattı? Gazete haberlerine göre Tatilya'yı borçlarının bir kısmına karşılık İş Bankası'na devretti. Bu durumda cebine para girmiş olur mu? Eğer hükümetten ağır baskı yoksa İş Bankası'ndan tek kuruş çıkmış olamaz. Çünkü zaten daha hatırı sayılır alacağı var. Romanya'da Hüsnü Özyeğin'in sahibi bulunduğu Fiba Holding'le yüzde 50 ortaklaşa yaptıkları alışveriş merkezindeki hissesini Fiba Holding'e sattığı haberleri de gazetelerde yer aldı. Ancak satış bedelini göremedim.
Çörtük daha neler satabilir diye şöyle bir hafızamızı yokladığımızda ilk aklımıza gelenler, devletten peşpeşe aldığı ihalelerle ilgili kontratlar oluyor:
* Karayolları'ndan aldığı 100'er km'lik otoyol ihaleleri
* Ankara'da National Power'le ortak aldığı doğalgaz santral ihalesi
* Turgay Ciner'le birlikte 3 yıl kadar önce işletme hakkını aldıkları trona yatakları (Türkiye'de ilk kez çıkarılacak)
* Pakistan'da devam etmekte olan 400 milyon dolarlık otoyol ihalesi
* Romanya'da inşa etmekte olduğu konut sitelerinin satış hakkı (tanesi 100'er bin dolar cıvarında)
* İtalyan Astaldi'ye Türk devleti zoruyla taşeron firma olarak kabul ettirildiği Bolu Tüneli inşaatı
* Yatağan, Kemer, Yeniköy termik santrallerinin işletme hakkı
Trona madeni ve termik santraller dahil devletten alınan işletme hakları ya da ihalelerin bir bölümüne henüz tek çivi çakılmış değil. Dolayısıyla fazla para getirmesi beklenmiyor. Ancak araya 6 bakandan oluşan kurul girerse iş başka tabii. Nitekim gerek İş Bankası'na gerekse Vakıfbank'a epey baskı varmış. Örneğin Ankara'daki doğal gaz santralinin Vakıfbank'ın üzerine yıkılması için pek uğraşılmış, ama neyse ki kabul görmemiş. Galiba sonunda
Turgay Ciner'in üzerine geçirilmesi için anlaşmaya varılmış. Hatta trona madenini çıkartma hakkı da Ciner'e devredilmiş. (Zaten bir kısmı Ciner'indi, şimdi ortağı Bayındır'ınkini de üstüne geçirmiş oldu.)
Öz babası olsa, bu kadar kurdele kesmez!
Bayındır'la ilgili gazete küpürlerini yıllardır saklarım. Meğer koca bir dosya olmuş da haberim yokmuş. Bu sabah biraz karıştıracak oldum, neler çıktı neler...
Kitap yazmaya kendimi ikna edecek olsam, dört başı mamur bir belge olur. Ve sizler bir yandan akıllı, yakışıklı, becerikli bir işadamının siyasileri kullanıp merdivenleri 3'er 5'er atlayarak yükselişinin öyküsünü izlerken, diğer yandan da 90'lı yıllarda iyice yozlaşan siyasetçi - işadamı ilişkileri tabak gibi gözlerinizin önüne serilir.
Bugün sizlere biriktirdiğim küpürlerden sadece Amca'lı açılışları takdim ediyorum! Önümüzdeki günlerde ise Kamuran Çörtük'ün yükseliş öyküsünden çarpıcı kareler sunacağım.
Bayındır, Pakistan'da yapacağı otoyol için yabancı bankalardan kredi bulamayınca Hazine devreye girdi ve 250 milyon dolarlık dış borç aldı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez yapılan uygulamayla kredi Türk Eximbank kanalıyla Pakistan'a aktarıldı.
24 Kasım 1993 - HürriyetCumhurbaşkanı Demirel bir haftalık Uzakdoğu gezisine Sağra'nın patronu Kamuran Çörtük'ü de götürdü. Demirel'i Kurban Bayramı'nda Kemer'deki tatil köyünde ağırlayan Çörtük, Cumhurbaşkanı'nın gezi sırasında Tadelli'yi Çin'e tanıtacağını söyledi.
7 Mayıs 1995 - HürriyetCumhurbaşkanı Demirel, İstanbul - Beylikdüzü'nde Bayındır'ın inşa ettiği Tatilya eğlence merkezini açtı. Törene eşi Nazmiye hanımla gelen Demirel'in yanında kayınbiraderi Ali Şener'in çocukları da vardı.
21 Nisan 1996 - AkşamBayındır'ın Pakistan'da yapımını üstlendiği İslamabad - Peşaver Otoyolu'nun temeli, Cumhurbaşkanı Demirel tarafından görkemli bir törenle atıldı.
20 Aralık 1997 - HürriyetBayındır Holding tarafından yap - işlet - devret modeliyle inşaa edilen ve 85 milyon dolara mal olan yeni dış hatlar terminalini Cumhurbaşkanı Demirel hizmete açtı.
31 Mart 1998Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz, Türkbank ihalesine adı karıştığı öne sürülen Kamuran Çörtük'ün Samsun'da yaptırdığı Bayındır İlköğretim Okulu'nu açtılar. Okulun temeli de yine Demirel tarafından atılmıştı.
16 Aralık 1998 - HürriyetEximbank Bayındır Holding'in Pakistan'daki Otoyol Projesi'ne kefil oldu. Proje için 4 Türk bankasından (Bayındırbank, İşbank, Vakıfbank ve Emlakbank) 100 milyon dolar temin edildi. 1999 için ülke kredileri limitini 400 milyon dolar seviyesinde belirleyen Eximbank, Bayındır için limitinin dörtte birini tek kalemde borçlanmış oldu.
14 Nisan 1999 - Finansal ForumYazara E-Posta: mtamer@milliyet.com.tr