Meral Tamer

Meral Tamer

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Resmi verilere göre 1998’de trafik kazalarında 4 bin 935 kişi ölmüş. Ancak aynı yıl sadece
ölümlü trafik sigortası dosya sayısı 7 bin 550. Dumanlı’ya göre gerçek ölü sayısı ise 13 bin 590


Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de geçtiğimiz yıl meydana gelen 440 bin 149 trafik kazasında 4 bin 935 yurttaşımız yaşamını yitirmiş. Bu yıl aralık ayına kadar meydana gelen 399 bin 215 kazada ise yine resmi bilgilere göre 4 bin 279 kişi ölmüş.
Ancak bu rakamların gerçekleri yansıtmaktan uzak olduğunu, istatistikleri hazırlayan Trafik Hizmetleri Başkanlığı da kabul ediyor. Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon sağlanamadığı için trafik kazası geçirdikten sonra hastanelerde yaşamlarını yitirenler bu istatistiklere dahil edilemiyor. Hatta olay yerinden bir araca bindirildikten sonra hastaneye ulaşamadan yolda ölenler bile istatistiklerde yer almıyor.
Zaten yalnızca zorunlu trafik sigortası poliçelerine baktığımızda bile resmi istatistikler geçerliliğini bir anda yitiriveriyor. Trafikte Ortak Akıl Platformu TRAP’ın en aktif üyelerinden Halk Sigorta Genel Müdürü Erhan Dumanlı, jandarma bölgesinde meydana gelen ölümlerin de istatistiklere girdiğinden kuşkulu. Dumanlı gerçekçi rakamlara ulaşmak için sigortadaki ölümlü dosyalara bakmak gerektiğine işaret ediyor ve “Sigorta sektörü olarak 1998’de biz Emniyet’in açıkladığı rakamların çok üzerindeki dosya için ölüm tazminatı ödemişiz. Bu nasıl oluyor?" diye soruyor.
Dumanlı’nın verdiği bilgilere göre 1998’de ülkemizde toplam 4 milyon 573 bin 827 adet trafik poliçesi düzenlenmiş. Bunlar içinde 7 bin 550 poliçe için ölüm tazminatı ödenmiş. Dumanlı, “Sigortacılar kişi değil dosya hesabı tutar. Her dosyada 1 kişinin öldüğünü varsaysak bile ölü sayısı 7 bin 550’ye çıkıyor. Kaldı ki bir otobüs kazasında icabında 40 - 50 kişi yaşamını yitiriyor. Ama zorunlu trafik sigortası açısından baktığımızda bu kaza tek bir dosya olarak kayıtlara geçiyor" diyerek önümüze ürkütücü bir tablo koyuyor. Dahası Dumanlı’nın belirttiğine göre adı zorunlu da olsa Türkiye’de araçların yüzde 70’i trafik sigortalı. Ya geri kalan yüzde 30’un yaptığı ölümlü kazalar?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Emniyet aralık ayına kadar olan trafik ölümlerini 4 bin 279 olarak veriyor. Oysa sigortacılar sadece ilk 6 ayda 5 bin 513 dosya için ölüm tazminatı ödemişler. Yani sigortacılar daha yılın ilk yarısında tabiri caizse Emniyet’in 11 aylık verilerini sollamışlar.
Dumanlı yılların sigortacılık birikimiyle dosya sayısını en az 1.8’le çarpmak gerektiğini düşünüyor. O zaman 1998’deki ölü sayısı 13 bin 590’a, 1999’un ilk 6 ayındaki ölü sayısı da 9 bin 923’e çıkıveriyor.

Dumanlı: ABD’de trafik
kazası çok, ölüm az

Türkiye’de araba sayısı da, trafik kazası da Amerika’ya göre çok az. Ancak trafikte ölüm oranımız, Amerikalılardan yüksek.
Bizde geçen yıl 440 bin trafik kazası olmuş. Halk Sigorta Genel Müdürü Erhan Dumanlı’nın gönderdiği Amerika ulusal trafik istatistiklerine göre 1997’de ABD’de 6 milyon 764 bin trafik kazası meydana gelmiş. Yani kaza sayısı bizdekinin 15 katı.
ABD’de aynı yıl trafik kazalarında 41 bin 967 kişi yaşamını yitirirken, resmi verilere göre bizde 5 bin kişi ölmüş. Yani Amerikalılar bizden 15 kat daha fazla kaza yapıyorlar, ancak ölü sayıları bizdekinin sadece 8 katı. Başka bir deyişle bizim ölüm oranımız Amerikalılardan 2 kat daha yüksek.
Hele Erhan Dumanlı’nın yandaki sütunlarda yaptığı hesapla ölü sayısını 13 bin 590 olarak kabul edersek, 15 kat daha fazla kaza yapan Amerikalıların ölü sayısı bizdekinin ancak 3 katı olarak karşımıza çıkıyor. Bu hesaba göre bizim trafikteki ölü sayımız, Amerikalıların 6 katı.
Başka bir deyişle Türkiye’de de Amerika’daki kadar çok trafik kazası meydana gelecek olsa, trafikte ölenlerin sayısı bir yılda 200 bin kişiyi aşar gibi görünüyor.

Otomobilinizin
vergisini
bilgisayardan
öğrenin

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’ndan emekli müzisyen Vedat Evren, gönderdiği e - posta mesajında Maliye Bakanlığı’nın olumlu bir girişiminden söz ediyor. İnternette “www.gelirler.gov.tr" adresine girdiğinizde aracınızla ilgili tüm vergi ve trafik cezası bilgilerine ulaşmanız mümkünmüş. Ne kadar pratik değil mi?
Son dönemde sayfamızda yer alan çifte plaka haberlerini ilgiyle takip ettiğini belirten Evren, söz konusu siteye girdiğinde arabasıyla ilgili bazı kötü sürprizlerle de karşılaşmış. Anlaşılan bu web sayfasını Türkiye’deki tüm araç sahiplerinin ziyaret etmesi gerekiyor. Evren diyor ki:
“Sayfanın sağ tarafında görülen internet vergi dairesi tıklandığında motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezalarıyla ilgili tüm borç bilgileri çıkıyor. Sadece aracınızla ilgili bilgileri girmeniz yeterli. Son zamanlarda sayfanızda ilgiyle okuduğum çifte plaka haberleri, kendi aracıma ait bilgileri öğrenmek üzere bu sayfaya girmemi zorunlu kıldı. 1996 Haziran’ında aldığım Hyundai otomobilimin 1996 yılı 2. vergi taksidiyle, 1998 yılı 1. vergi taksidi ödenmemiş görünüyordu. Bir de 21.5.1998 tarihli 3 milyon 200 bin liralık trafik cezamın olduğunu ve bu cezanın katlanarak 9 milyon 600 bin liraya ulaştığını hayretle gördüm. Oysa ödemediğim iddia edilen vergilere ilişkin ödendi makbuzları elimde mevcut.
Peki ya trafik cezama ne diyelim?
Bu ceza da çifte plakayla mı ilgili? Yapmadığım bir hata için enayice 9 milyon 600 bin lirayı ödeyecek miyim? Tonlarca vergi kaçıranlar tek kuruş ödemezken bizim gibi düzgün vatandaşların başkalarının cezalarını ödemesinin anlamı nedir?"


Yazara E-Posta: mtamer@milliyet.com.tr