Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Yelkene ilgi giderek artıyor. Bireylerin yanı sıra şirketler de ekip çalışmasını desteklemek için çalışanlarının yelken eğitimine önem vermeye başladı. Lemon Sailing School’un kurucuları Serhat Altay ve Tolga Yağlı yelken eğitimini anlatıyor

Haydi yelken öğrenelim

Takım oluşturup yelken yaptırmak, şirket çalışanları arasındaki dayanışmayı ve zor anlarda karar verme sürecini olumlu etkiliyor. Yukarıda gördüğünüz gibi bir kaos anında doğru karar alan kadro, şirket bir krizle karşılaştığı anda da çok verimli işler yapabiliyor.

Haberin Devamı

Yelken öyle bir spor ve hobi ki 7-8 yaşlarında da öğrenilip yapılabiliyor, emekli olduktan sonra da... Son zamanlarda özellikle orta ve üst kademe görevlerden emekliye ayrılmış kişiler denizcilik ve yelken kurslarına yoğun ilgi gösteriyor. Diğer taraftan kurumlardan da yelken öğrenmeye ciddi talep başladı.
Şirketlerin yelkene olan ilgileri üç farklı noktada olabiliyor. Yelken yarışlarına sponsorluk, takım ruhunu geliştirmek için çalışanlara yelken eğitimi ve yelken yarış takımları kurulması...
Ülkemizde yelken ve denizcilik eğitimi veren çok sayıda kişi ve şirket bulunuyor. Ancak işi yelken eğitiminin yanı sıra, kurumsal bazda takım ruhu eğitimi ve yarış ekibi oluşturma ile birlikte ele almak istediğinizde alternatifler azalıyor. İstanbul’da Kechi Sailing ile İzmir’deki Lemon Sailing School, hem bireysel eğitimlerle hem de şirketlere verdikleri kurumsal eğitimlerle dikkat çekiyor. Bu hafta İzmir, Çeşme ve Güney Ege’de yelken kursları veren Lemon Sailing’den bahsetmek istiyorum. Haftaya da Kechi Saling’i yazacağım.

Okulun adı limon sarısı saçlardan geliyor

Lemon Sailing School’un merkezi İzmir... İzmir Körfezi ve Çeşme başta olmak üzere, şirketlerin talebine göre, Bodrum ve Marmaris’te de eğitim veriyorlar. İsteniyorsa daha ileri seviyede eğitim vererek şirket personeli içinden oldukça iddialı yarış ekibi yetiştiriyorlar.
Lemon Sailing School’u Serhat Altay ile Tolga Yağlı kurdu. Her ikisi de Karşıyaka Yelken Kulübü’nde 7 yaşında yelkene başlamışlardı. Rahmetli ağabeyim Ferdi Köyatası, bir dönem Karşıyaka Yelken Kulübü’nde yöneticiydi. Yaklaşık 25 yıl kadar önce bir gün, bana 10-12 yaşlarında iki çocuk tanıttı. “Bak bu çocuğun adı Serhat. Saçları sarı olduğu için arkadaşları ona limon diyor. Bu da Tolga... İkisi de rüzgarı çok iyi kokluyor. Her ikisi de şimdiden milli oldu, ileride adlarını çok duyacaksın” demişti. Serhat 450 kez, Tolga da 198 kez Milli Takım adına yarışlara katıldı. Şimdi 37 yaşlarında olduklarına göre tam 30 yıldır yelken yapıyorlar. Serhat Altay, takım arkadaşı Tolga Yağcı ile birlikte 2007 yılında yelken okulu kurmaya karar verdiklerinde okulun adı da Serhat’ın limon sarısı saçlarından geldi, “Lemon” oldu.
Okulda Serhat Altay ve Tolga Yağlı’nın yanı sıra, yine çok sayıda milli olmuş eğitmenler bulunuyor. Okulun bünyesinde kendilerine ait 12 metre boylarında 4 yelkenli tekne bulunuyor. Serhat Altay ve Tolga Yağlı, okullarında verdikleri eğitimi ve seviyelerini şöyle anlatıyorlar:

Haberin Devamı

Temel yelken eğitimi

Yelken ve denizcilik ile tanışmak isteyenlere ve her yaş grubuna verilen bir eğitim. Hem bireysel kursiyerlere hem de kurumsal kursiyerlere yöneliktir. 4-7 kişilik ekipler halinde verilir. Eğitim, yelkenli bir tekneyi tanımakla başlar, donanımların işlevleri anlatılır ve bunlarla beraber temel denizciliğin gerektirdikleri uygulamalı olarak öğretilir. 16 saat sonunda kursiyerler Amatör Denizci Belgesi sınavları ile Kısa Mesafe Telsiz Operatörü sınavlarına hazırlanır.

Haberin Devamı

İleri yelken eğitimi

Temel yelken eğitimini tamamlamış ve yelkenli tekne kullanma becerisi olan bireyler ile ekip halinde uygulanan eğitimdir. Eğitimin amacı, yelkenli tekneyi kullanma becerisini artırmak, tam arma seyir yapabilmek, mürettebatın sorumluluğunu üstlenebilmek, performanslı yelken
yapmak ve her hava şartında tekneyi en emniyetli biçimde limana ulaştırabilme becerisini kazandırmaktır.

Yat yarışçılığı eğitimi

10 kişilik bir ekibe iki eğitmenle birlikte verilir. Yarışçılık eğitimlerine her yaş grubundan bireylerin katılabilmesi mümkündür. Özellikle bu eğitimi şirketler tercih ediyor. Eğitimin amacı, yelkenli bir tekneyi maksimum performansla kullanabilmektir. Ekip olarak çalışma, uyum beceresi sağlayan bu eğitimlerde hızlı manevra, balon basma, kriz çözme, taktik belirleme, yarış rotası çizme, start alma, yarış kuralları, rakibe göre hızlı taktik değiştirme üzerine çalışılır. Eğitimin sonunda yarışlarda dümen, ana yelken, cenova, taktik, balon, baş taraf, navigasyon gibi görevleri kimlerin yapacağı belirlenir.

Kurumsal yelken eğitimi

Şirket çalışanlarına özel yelken eğitimi ve yarışçılık eğitimleri verilir. Şirket içinde değişik alanlarda çalışan bireyler, tekne içinde ekip olarak takım çalışması becerilerini güçlendirirler. Eğitim programı ekip ile ortak karar alınarak belirlenir. Gün sonunda şirket çalışanları, eş teknelerle birbirleriyle yarışırlar. Antrenmanlar sonunda ekibin performansı ve becerileri dikkate alınarak yarışlara girmeye yeterli olunduğunda takımların yat yarışlarına katılmaları sağlanır.
Serhat Altay ve Tolga Yağlı, son olarak bir noktayı özellikle belirtmek istiyorlar: “Bütün bu eğitimleri verirken, doğal yaşamın korunması ve denizlerin kirlenmesine karşı ‘çevreci denizciler yetiştirmek” için de çalışıyoruz.”

Haydi yelken öğrenelim

Yelken eğitimi: Yelkene başlangıç eğitimleri, 4-7 kişilik ekipler halinde, güle oynaya uygulamalı olarak gerçekleştiriliyor.

Haydi yelken öğrenelim

Yüzlerce kez milli: Tolga Yağlı (soldaki) 198 kez, Serhat Altay 450 kez milli olmuş 30 yıllık yelkenciler... Kurdukları Lemon Sailing School’da bireysel ve kurumsal yelken eğitimi veriyorlar.