Kalabalık Rodos’ta sakin bir koy

Sert bir havada Rodos seyri yaptık. Adanın doğusunda harika bir koy ve restoran buldum. Tahminlerinde yanılmayan Yunanistan’ın Poseidon sitesi ile bizim Meteoroloji, üç gün üst üste 7 kuvvetinde fırtınamsı rüzgar verirken, dönüşte mutedil bir hava vardı

Kalabalık Rodos’ta sakin bir koy

Mandraki Limanı girişindeki iki sütun üzerinde dev bir Zeus Heykeli yer alırmış. Şimdi Zeus’un ayaklarının bastığı bu yerde geyik heykelleri bulunuyor.

Yıllardır Rodos’a gitmemiştim. Marmaris’in hemen karşısında çok popüler olan bu Yunan Adası’nın Mandraki Limanı’nda bağlanacak yer bulmak gerçekten çok zor. Aradan geçen zaman içinde limana acenteler sayesinde bir düzen gelmiş. Marmaris’ten çıkmadan önce acenteyi arayıp yer ayırttığınızda bir sorun yok. (Tekneyle gidecekler için Navigo acentesinden Rodoslu Türk Figen Karayousuf’un telefonu: 0030 694 010 8130) Yer bulma, giriş ve transitlog işlemleri için 50 avro acente alıyor, 50 avro transitlog bedelini de Liman otoritesine ödüyorsunuz. 25 avro da limanda bir günlük bağlama parası... Aldığımız translogla üç aya kadar Yunanistan sularında gezme olanağı var. Biz iki gün Rodos, sonra da Simi’ye, oradan da diğer adalara geçme planları yaptık. Denizde yapılan planlara hiçbir zaman tam olarak uyulamaz. Hava şartları önce gelir.
Rodos’a akşamüstü saatlerinde girmiştik. İlk akşam merkezde tarihi kale içini gezdik. Ertesi gün bir araç kiralayıp Rodos’un doğusunda Haraki Koyu’na gittik. Kalabalıktan geçilmeyen Rodos’ta küçük, sakin bir koy. Etrafı tavernalarla ve denize sıfır iki katlı küçük pansiyonlarla çevrilmiş. Tekneyle gitmeyip de Marmaris’ten feribotla gitmeyi planlayanlar için pansiyon fiyatları da makul. İki kişilik odalar 40-50 avro arasında değişiyor. Argo Restoran’da tıka basa kalamar, ahtapot salata, ahtapot ızgara, midye pilaki, salatalar, bölgenin yabani otları, imambayıldıyı andıran patlıcan, yerel yabani otlar, dondurma yedik. İçtiklerimiz dahil, adam başı 40 lira
hesap ödedik.

Kalabalık Rodos’ta sakin bir koy

Çok sayıda uçak seferi ve cruz gemisi ile gelen turistler nedeniyle Rodos merkezi her zaman kalabalık oluyor. Adanın güneyindeki Haraki Koyu sakinliği ve lezzetli tavernaları ile görülmesi gereken bir yer.

Planlara uyulamadı
Yazının başında, “Denizde yapılan planlar hiçbir zaman uymaz” diye vurguladım. Bizde de öyle oldu. İki gün sonra Rodos’tan Simi’ye geçme planlarımız var. İnternetten bizim Meteoroloji’ye ve Poseidon sitesine baktık. İkisi de 7 kuvvetinde fırtınamsı rüzgar veriyor. Dalgalar da tam karşıdan gelecek. Kalmaya karar verdik. Ertesi sabah bir kalktım ki dişim apse yapmış. Hemen ağrı kesici alıp sert hava falan dinlemeden demir topladık. Hava raporu fırtınamsı rüzgar verdiği için ana yelkene camadan vurup (yarım açıp) tekneyi rahatlattık ve motor yelken yola, Marmaris’e dümen tuttuk. Hava raporunun 7 kuvvet dediği hava 4 kuvveti geçmedi. Sakin bir apaz seyri ile Marmaris’e ulaşıp hemen diş hekiminin yolunu tuttuk.

KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Midye yahni

Rodos’un Haraki Koyu’ndaki Argo Restoran’da lezzetli yemekler yedik. Midye yahni çok hoşuma gitti. Tarifini aldım. Midyeleri toplayıp ayıklayacaksanız, önce midyelerin ağzının kapalı olduğuna dikkat edin. Sert bir fırça ile kabuklarını temizleyin. Yarım saat kadar bol suda kaynatın. Kaynadıktan sonra ağızları açılan midyeleri çıkarın. Tavada zeytinyağını iyice kızdırın. İnce kıyılmış taze sarımsak, ince ve uzun kesilmiş sarı biber ve soğan atın. Midyeleri ekleyin. İri deniz tuzu, karabiber ve yarım limon suyu koyun. Bir çay bardağı kadar midyeleri kaynattığınız sudan, bir bardak da beyaz şarap ekleyin. Yüksek ateşte şarabın suyunu uçurun. Bir kaşık dijon hardalı ekleyin. Pişmeye yakın biraz tereyağı koyun.