Metin Münir

Metin Münir

mmunir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Milliyet gazetesinin 30.04.2010 tarihli nüshasının onuncu sayfasında Metin Münir tarafından, köşesinde ‘Ege Üniversitesi Yuvarlak Çay’da Neden Fikir Değiştirdi?’ başlığı ile kaleme alınarak kamuoyuna aktarılan yazının tekzibidir.
Mezkur yazıda müvekkilimiz Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ülkemizdeki hidroelektrik santral projeleri nedeni ile Türkiye’nin doğa tarihine bir gün adı çevre tarihine harflerle
yazılacak bir çevre düşmanı’ olarak nitelendirilmiştir.
Hiçbir şekilde sorumlu gazetecilik anlayışı ile örtüşmeyen söz konusu yazıda, kamuoyu nezdinde dürüst, başarılı ve saygın bir bakan olan Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun vatan menfaatlerine aykırı hareket ettiği ve görevinin gereklerine uygun davranmadığı algısını yaratan işbu ibarenin mesnetsiz iddialardan açıkça haleldar eden iftiradan ibaret olduğu açıktır.
Öncelikle Türkiye’de enerjiye 2020 yılına kadar yaklaşık 40.000 MW’lık bir yatırım yapmak, üretim maaliyetlerini düşürmek ve enerji arzında dışa bağımlılığımızı azaltabilmek, toplam enerji üretimi içerisinde yerli enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimi geliştirmek mecburiyetinde olduğunu belirtmek isteriz. Yenilebilir enerji kaynakları içerisinde bugün için en avantajlı olanı hidroelektrik santralleri (HES) olup HES’in çalışma sisteminde bilinmesi gereken en önemli unsur ise sudan değil suyun gücünden yararlanılmasıdır.
Sayın Veysel Eroğlu’nun DSİ Genel Müdürlüğü sırasında, Su Kullanım Hakkı Anlaşması Yönetmenliği çıkarılmış olup bu gelişme bir milattır. Çünkü 50-60 yıldan bu yana potansiyelin ancak 12.000 MW’lık bir kısmı değerlendirilebilmiş, bu da % 20-25’e tekabul etmektedir. Özel sektör, Su Kullanım Hakkı anlaşması ile 1461 HES için başvuru yapmış olup bu sayede boşa akan sulardan yılda 65 milyar kilovat/saat enerji ve yıllık 58 milyar dolar gelir elde edilmesi beklenmektedir.
Müvekkilimizin kişilik haklarını kasten ve ağır bir biçimde ihlal etmiş olan mezkur yayın sebebiyle her türlü yasal yollara müracaat edileceğini kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

Haberin Devamı

Tekzip talep eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu Vekilleri
Av. Muhammet Aksan & Av. Nagihan Sağlamtürk