Murat Şahin

Murat Şahin

msahiniletisim@gmail.com

Tüm Yazıları

İzmir iş dünyası çok zor şartlarda kendi işini kurarak, bugün yüzlerce kişiye istihdam sağlayan, ülkesine milyonlarca dolar kazandıran başarı öyküleriyle dolu. Azmi ve çalışkanlığı ile kurduğu şirketleri dünyada söz sahibi yapan iş insanları, gelecek kuşaklara da rol model oluyor. Kemal Baysak, Selçuk Yaşar, Tonguç Ösen, Hüseyin Özyavuz, İsmet Yorgancılar, Cemal Tercan, Cemal Dirin, Nedim Uysal, Mehmet Tiryaki, Tamer Taşkın, Selami Özpoyraz, bu isimlerden sadece birkaçı. Bu isimlerin yanında bugüne kadar ön plana çıkmamış iş insanları da yer alıyor. Bunlardan biri de Avni Peksaygılı.

Haberin Devamı

***

Oto tamir atölyesinde çırak olarak iş yaşamına başlayan Peksaygılı, bugün ikinci kuşağın yönettiği firmasında oluşturduğu yeni iş modelleriyle sektörüne öncülük ediyor.

Sohbet etme imkânı bulduğum Peksaygılı’nın öyküsünü dinlerken, azmin, çalışkanlığın ve öngörü sahibi olmanın kişiyi başarıya nasıl ulaştırdığına bir kez daha tanık oldum.

Avni Peksaygılı, öyküsünü şöyle anlatıyor:

***

“İlkokulu bitirdikten sonra ailemin beni okutmakta zorlanacağını düşündüğüm için 1955 yılında oto tamirci çırağı olarak Çankaya’da bir tamirhanede işe başladım. Çıraklık ve kalfalık döneminden sonra usta oldum. 1967 yılında Karşıyaka Dedebaşı’nda bir tamirhane açarak işveren oldum. Daha sonraki yıllarda çevrede oto yedek parçacı olmadığı için tamirhanenin içerisine yedek parça koyarak, küçük bir servis haline getirdim. Kısa bir süre sonra Oto Saygılı adında perakende mağazası açtım. 1986 yılında da bugün hala faaliyet gösteren Canlı Otomotiv’i kurdum.”

Bugün, ikinci kuşak temsilcisi oğlu Mutlu Peksaygılı’nın yönettiği şirket, yeniliklere devam ediyor. ‘Ara Depo’ denen yeni bir hizmet modeli kuran şirket, 5 binin üzerinde oto yedek parça bulunan, perakendecinin raflarda bulundurmakta zorlandığı, pahada ağır, sirkülasyonu daha düşük olan ürünlerle sektöre hizmet veriyor. Bu yıl içinde iki mağaza açan şirket, üçüncü şubesini de açmaya hazırlanıyor. Avni Peksaygılı’nın tamirci çıraklığından başlayan, bugün ikinci kuşağın yeni hizmet modelleri ile sürdürdüğü başarı öyküsü pek çok yeni girişimciye de örnek olacak nitelikte. Her yıl binlerce işsize iş bulmak zorunda olan ülkemizde bu başarılı girişimcilik öykülerine daha çok ihtiyacımız var.