İzmir Kuş Cenneti, bir süredir gündemde. Ama ne yazık ki dünya harikası bu alan bu kez güzellikleriyle değil bürokratik konularla ön planda.
Üstelik bürokrasi Ramsar Anlaşması ile de koruma altında olan bu özel alanın geleceğini tehdit ediyor.
Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın konuyla ilgili endişelerini 22 Mayıs tarihli yazımda aktarmıştım.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri ise; “bir öğretim üyesinin Bakanlığımızla alakalı bir takım mesnetsiz iddiaları” diye cevap verdi.
Sıkı, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi. Aynı zamanda Ege Üniversitesi Tabiat tarihi Uygulama ve Araştırma Müdür Yardımcısı da olan Sıkı hayatının 40 yılını Kuş Cenneti için harcadı.
İzmir Beşinci İdare Mahkemesi’ne Orman Bakanlığı aleyhine dava açan Sıkı dilekçesinde mesnetlerini açıkladı.
***
Alanında Türkiye’nin en yetkin akademisyenlerinden biri olan Sıkı’nın dava dilekçesinde yer alan mesnetleri şöyle:
Kuş Cenneti’nin de içinde bulunduğu Gediz Deltası Revize Yönetim Planı (2014-2018), 29.04.204’te yürürlüğe girdi.
Gediz Deltası Revize Yönetim Planı’nda İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği’nin gerçekleştirme sorumluluğunda olan 23 faaliyeti, Ege Üniversitesi’nin 9 faaliyeti ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ise 8 faaliyeti var.
Gediz Deltası Revize Yönetim Planı’nda belirtilen faaliyetlerin gerçekleşmesi için alanın yönetiminden birinci derece sorumlu ve yetkili olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ile İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) arasında işbirliği protokolü yapıldı.
Bu protokol kapsamında İZKUŞ tarafından yaklaşık maliyeti 26 Milyon TL’ yi bulan; Yapay Flamingo Adası, Homa ve Kırdeniz Dalyanı ile güncel Gediz Nehri ağzına 9 balıkçı barakası, Homa Dalyanı Kıyı Kordonu rehabilitasyonu hayata geçirildi.
Ayrıca Homa Dalyanı iyileştirme çalışmaları kapsamında Tepeli Pelikan Adası, sazlığın etrafını dolaşan bisiklet yolu ve BİSİM istasyonu çalışmaları gerçekleştirildi.
***
Son günlerde kamuoyuna da yansıyan İZKUŞ ile DKMP Genel Müdürlüğü arasında yenilenmeyen işbirliği protokolü söz konusu.
Bu protokolün imzalanmaması sonucunda; Gediz Deltası Revize Yönetim Planı’nda İZKUŞ’ un üstlendiği 23 faaliyet ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üstlendiği 8 faaliyet gerçekleşmeyecek.
Dolayısı ile Gediz Deltası Revize Yönetim Planı’nın gerçekleşmesi bu şartlarda mümkün olmayacak.
Sonuçta Ramsar Sözleşmesi listesine dahil olan Gediz Deltası için Türkiye Cumhuriyeti olarak verdiğimiz taahhütleri yerine getiremediğimizden dolayı uluslararası platformda prestijimiz sarsılacak.
Zaten finansman desteğinin yeterli olmadığı günümüzde bu sulak alanın doğal dengesinin sağlanması ve canlılar arasındaki dengenin sağlanması için her yıl birlik bütçesinden ayrılan 3 milyon TL’den de Kuş Cenneti yoksun kalacak.
***
Bu konuda hem akademik olarak hem de tecrübe açısından dünyadaki en yetkin isimlerden biri olan Prof. Mehmet Sıkı’nın görüşleri böyle.
Ankara’daki bürokratlar mı yoksa Prof. Sıkı mı bu işi daha iyi bilir?” diye sormak bile herhalde abesle iştigal olur.
Ama bakalım o bürokratlar işi boş yere daha ne kadar uzatacak.