Mustafa Yılmaz

Mustafa Yılmaz

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen hafta (22 Mayıs) yayınlanan “Kuş Cenneti davası” başlıklı yazımla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı şöyle bir açıklama göndermiş:

Önce o açıklamaya bir bakalım:

Söz konusu yazınızda İZKUŞ ile Bakanlığımız arasında bulunan protokolün bu yıl imzalanmadığı hususuna yer verilmiş, ayrıca bir öğretim üyesinin Bakanlığımızla alakalı bir takım mesnetsiz iddialarına yer verilmiştir.

Gerek İzmir Kuş Cenneti’nde gerekse de ülkemizin diğer yerlerinde yaşayan yaban hayvanlarının hakkı Bakanlığımız tarafından ziyadesiyle savunulmakta ve onların hayatlarını en iyi şekilde idame ettirmeleri için gereken ne varsa Bakanlığımız tarafından yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Bakanlığımız tarafından İzmir Kuş Cenneti’nin koruma altına alınmasından itibaren, Deltanın iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve tanıtılması maksadıyla bugüne kadar alt yapı, üst yapı ve teknik onarımlar için 60 milyon TL’lik yatırım yapılmıştır. Bundan sonra da Gediz Deltasına hak ettiği önem verilerek, alanın korunması ve geliştirilmesi için gerekli adımlar atılacaktır.

***

Deltada yapılacak çalışmalar ile İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası) mevcut durumundan çok daha güzel bir hale gelecektir. Bundan sonra İzmir Kuş Cenneti’nin Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim Planı’nın etkin bir şekilde uygulanması ve alanın aktif olarak korunması ile birlikte Gediz Deltası’nın uluslararası ortamda ülkemizi temsil edebilecek alt ve üst yapıya sahip, eko turizm ve bilimsel çalışmaların bir arada yürütüldüğü misal bir korunan alan olarak muhafaza edilmesi temel hedefimizdir.

Gediz Deltası’nın yönetimi, ülkemizdeki diğer sulak alanlarda bütüncül yönetim anlayışı ile; örneğin Sultan Sazlığı Milli Parkı’nda olduğu gibi Bakanlığımız tarafından yapılacaktır. İzmir Kuş Cenneti’nin özelleştirilmesi gibi bir durum asla söz konusu değildir. Uluslararası öneme sahip olan ve ülkemizin 14 Ramsar Alanından biri olan İzmir Kuş Cenneti’nin imara açılması ya da satılması, herhangi bir şahıs veya kuruma devri kesinlikle mümkün değildir.

***

Ayrıca Bakanlığımız, Gediz Havzası’nda son yıllarda görülen hızlı gelişme ile birlikte tatlı su kullanımına olan talep artması ve havzanın delta kesimindeki Kuş Cenneti’ne daha az tatlı su ulaşmasından ötürü daha önceki çeşitli tarihlerde yaşanan kuraklık sebebiyle bazı tedbirleri almış ve almaya devam etmektedir.

Haberin Devamı

Bu kapsamda İzmir Kuş Cenneti’ne Gediz havzasında karşılaşılan kuraklık ve tarım alanlarındaki yoğun su talebi sebebiyle özellikle yaz aylarında yeterli su vermekte karşılaşılan sıkıntıları aşmak ve Kuş Cennetine komşu, drenaj kanallarından su vermek maksadıyla, Sayın Bakanımızın talimatıyla büyük yatırımlar yapılarak, terfi merkezleri ve su kanalları inşa edilmiştir.

Ayrıca 25 Mayıs 2017 Perşembe günü ihalesi yapılacak “İzmir Kuş Cenneti Su Temini Süzbeyli İletim Hattı Yapım İşi” ile de bölgedeki canlıların su ihtiyacı karşılanacaktır. Böylece Kuş Cenneti’ne saniyede toplam 0,5 metreküp suyun ihtiyaç duyulan her an verilmesi imkânı sağlanacaktır.

***

Bakanlık olarak birçok sulak alanı kurtararak Dünya’da misal teşkil edecek çalışmalar gerçekleştirdik. Bu alanların arasında Sultan Sazlığı, Gala Gölü ve Seyfe Gölü de yer almaktadır. Yine yazınızda yer verdiğiniz 4 Nisan 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanları Koruma Yönetmeliği ile alakalı konuya gelecek olursak; Herhangi bir sulak alan ile alakalı bir protokol olsun ya da olmasın sulak alanların korunması yönetmeliği çerçevesinde sulak alanların doldurulması kurutulması yasaktır. Yazınızda bahsi geçen söz konusu faaliyetler sulak alan bölgesinin dışında tampon bölgede olmak şartıyla DKMP Genel Müdürlüğü’nün iznine tabidir.

Haberin Devamı

Netice itibariyle ne sizin ne de kamuoyunun Kuş Cenneti ile alakalı endişeleneceği bir durum söz konusu değildir. Bakanlığımız ülkemizdeki diğer sulak alanlarda olduğu gibi burada da bütüncül Yönetim Planı çerçevesinde çalışmalarına devam ederek İzmir Kuş Cenneti en iyi şekilde korumaya devam edecektir.

***

Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapması güzel. Ancak bu açıklama İzmirlilerin endişelerini gidermekten çok uzak.

Öncelikle “mesnetsiz açıklama yapıyor” dedikleri öğretim görevlisi Prof. Dr. Mehmet Sıkı.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı.

Hayatının son 40 yılını İzmir Kuş Cenneti’ne adamış lakabı “kuş profesörü” olan bir bilim adamı.

İkincisi Bakanlığın 60 milyon lira harcayarak Kuş Cenneti için neler yaptığını İzmir kamuoyuna açıklaması gerek. Zira bu konuda görünen pek fazla bir şey yok.

En önemlisi de açıkça anlaşıyor ki, Bakanlık artık İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği(İZKUŞ ) ile yeni bir protokol yapmayı düşünmüyor.

Büyükşehir, Foça, Çiğli, Menemen ve Karşıyaka belediyeleri kentin en değerli alanlarından biri olan İzmir Kuş Cenneti’nde devre dışı kaldı.