Orhan Beşikçi

Orhan Beşikçi

-

Tüm Yazıları

Defineciler ve enkaz sökücüler, tüm uyarılara karşın, Sakarya Mahallesi’ndeki tarihi Rum okulunu talan etmeyi sürdürüyor. Bina özel koruma önlemleri alınmazsa çökertilecek ve enkaza dönüşecek.

Sakarya Mahallesi 826 Sokak’ta bulunan Küçük Aya Yani Kilisesi’nin (Agios Ioannis Theologos) doğu bitişiğinde bulunan, Cumhuriyet döneminde halk eğitim merkezi olarak kullanılan tarihi Rum okulu, yapılan bütün uyarılara karşın, definecilerin ve enkaz sökücülerin talanına uğramaya devam ediyor.
Okulun kapı ve pencereleri ile yer ve çatıda bulunan volta döşemelerinin demirleri söküldü. Bahçe ve çan kulesinin etrafındaki demir korkuluklar, darbeli aletlerle kırıldı. Ahşap döşemeleri bölücü duvarlar, zemin katta bulunan, kiliseden kalma galerileri taşıyan sütun ve kemerler çökertildi. Salgın günlerinde okulun kapalı olmasından faydalanan, kötü niyetli insanlar gece gündüz demeden okula zarar vermeyi sürdürüyor.

Haberin Devamı

Tarihi binaya yazık olmasın

Restore edilmeli

Bina, özel koruma önlemleri alınmazsa, bölgede bulunan diğer binalar gibi çökertilecek ve enkaza dönüşecek. Konuya hassasiyet gösterenler, kamu mülkiyetinde olan tarihi yapının bir an önce restore edilip bitişiğinde bulunan İsmet Paşa İlkokulu’nun kullanımına verilmesi gerektiğini belirtti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girme hazırlığı içinde olan kente bu görüntülerin yakışmadığını, bölgede bulunan diğer kültür varlıklarının da aynı hassasiyetle korunmasını istedi.