Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

*ABD Büyükelçisi Flake dün açıklamalar yaptı, bir sürü cümle kurdu. PKK-YPG’ye verdikleri destek sorulduğunda, en büyük hedef DAEŞ ile mücadele dedi ve ekledi: “Buradaki ortaklıklar ve çabalar her zaman için durumsal değerlendiriliyor.” Cümle “DAEŞ’i yenme hedefine ulaştığımızda YPG ile ortaklığımız sona erebilir” alt mesajı taşıyor yani.

ABD Büyükelçisi’nden elma şekeri

*Elma şekeri vererek çocukları kandırmak mümkün olabilir ama binlerce yıllık devlet geleneği olan Türkiye’yi bu kadar kolay kandırabileceğini düşünen bir büyükelçi portresi ABD Dışişleri Bakanlığı adına tam bir fiyasko aslında. ABD’de yayımlanan The Times gazetesine verdiği röportajda terör ağası Mazlum Abdi ne dedi: “Başkan Biden, Suriye’de bizi terk etmeyeceklerine dair söz verdi. Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral McKenzie de beni, Başkan Biden’ın sözlerini iletmek için ziyaret etti.” Müttefik bildiğim ülke başka şey, bir terör ağası da bunun tam tersini söylüyor. Acı ama ABD’ye inanmamak gerektiğini hepimiz öğrendik.

Haberin Devamı

*ABD Merkez Komutanlığı’nın MİT’in operasyonuyla etkisiz hale getirdiği terör örgütü üyeleri için yayımlanan başsağlığı mesajı Twitter hafızasında duruyor. ABD Özel Kuvvetler Komutanı Jeff Dennis’in, Suriye’de eğitim verdikleri teröristlerin mezuniyet törenine katıldığını unutmadık.

*Kamışlı’da kurulan ABD destekli sağlık merkezinde terör örgütü mensuplarına verilen tıbbı eğitimle ilgili anlaşmayı da hatırlatayım. ABD, tıp eğitimi vereceği terör örgütü mensuplarına Suriye vatandaşı olma şartı getirmedi. Kandil’den gelecek ikiz terör örgütü PKK’lılar için açılan kapıyı Ankara’nın görmeyeceğini sanmak ne büyük saflık.

*Daha komiği Rakka Operasyonu sırasında oldu. Terör sevici, dönemin ABD Başkanı DAEŞ’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, ilk açıklamalarında iki bin askerden söz ederken, sonra bu sayıyı 400’e düşürmüştü. Türk Dışişleri McGurk’un bu aptal yerine koyma çabasını “Önce sayıya karar verin” diyerek alay eder hale getirmişti ama “müttefik” ABD’den ses çıkmadı bir daha.

*Bir an iyi niyetle düşünelim, askeri desteğin taktiksel olduğuna inanalım. Peki siyasi desteği nasıl açıklayabilir ABD? Terörün Suriye ayağından İlham Ahmed kaç kere Washington’a götürüldü, orada sadece Pentagon değil Kongre’de de temaslarda bulundu. ABD Dışişleri Bakan yardımcıları terör kamplarından çıkmıyor, sonra ABD Büyükelçisi bize durumsal müttefiklikten söz ediyor.

Haberin Devamı

*1990’larda Çekiç Güç aracılığıyla terör örgütüne verilen destek başta olmak üzere tamamı aklımızda. ABD Büyükelçisi, elinizdeki elma şekerini afiyetle siz yiyin, bizim karnımız tok.

Yapılandırma uygulamasında büyük hata

Meclis’ten çıkan 7740 sayılı yasaya göre tüm idari para cezaları yapılandırma kapsamına alındı.

Başta Otoyol AŞ’nin işlettiği İstanbul-İzmir yolu olmak üzere, Kuzey Marmara Otoyolu ve özel sektör tarafından işletilen otoyollardan kaçak, vadesi geçmiş alacaklar da aslında idari para cezası kapsamında.

6001 sayılı kanunda bu idari para cezası açıkça belirtiliyor. İşletmeci firmalar da belirli bir komisyon karşılığında Karayolları Genel Müdürlüğü adına cezaların tahsilatını sağlıyor.

Haberin Devamı

Garabet işte burada başlıyor.

E-devlet üzerinden yapılandırma işlemlerine başvuran vatandaşlar, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kestiği idari para cezalarını göremiyor ve haliyle yapılandıramıyorlar.

Bu uygulama hatası nedeniyle vatandaş devletin verdiği bir haktan faydalanamamış oluyor.

Hatay’da yaptıklarını gördüğümden beri Karayolları Genel Müdürlüğü’nün koyu bir hayranıyım ve elbette gelirlerini artırmalarını çok isterim ama Meclis’ten çıkan bir yasanın da doğru uygulanması lazım.

Yapılandırmada başvuru süresi temmuz başında bitiyor ama Hazine adına Bakan Mehmet Şimşek, Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu bu soruna el atmalı hatta gerekiyorsa sadece bu alanda süre uzatılmalı.

Süre uzatılamıyorsa, yasanın uygulanmasına engel olanlar hakkında başka cezalar gündeme alınmalı.

Kavimler göçü başlıyor

Klasikleşen bayram tatili öncesi Kavimler Göçü bugün başlıyor. Yollardaki yığılmanın, trafik kazalarının, Bodrum’a girişteki trafik sıkışıklığının haberlerini okuyacağız dokuz gün boyunca.

İstanbul boşaldı zannedeceğiz sonra bayramın ikinci gününden sonra boşalmadığını anlayacağız.

Tüm bunları yazmamın sebebi şu, tatil bölgesinde kredi kartlarımızı sanki hiç geri ödemeyecekmişiz gibi kullanırız.

Zaman o zaman değil.

Bir de kıyı kanununa uymayan, denize girmeniz için servet isteyenler olursa polis ve jandarmaya bildirmekten çekinmeyin.

Tatilci olmak demek yolunacak kaz olmak anlamına gelmiyor.