Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Almanya’da muhalefet partileri ve koalisyon ortakları Ukrayna’ya Alman yapımı zırhlı araç ve tank yollanmasını istiyor.  

Buna karşın Sosyal Demokrat Partili Başbakan ve Savunma Bakanı, bugüne kadar tek bir ülkenin bile Ukrayna’ya zırhlı araç ve tank yollamadığını, Almanya’nın da diğer ülkelerle hareket edeceğini söylüyor.  

Buraya kadar olan kısmı Alman iç politikasının tartışması ama bulunan “Sosyal Demokrat Formül” direkt Türkiye’yi alakadar eden bir denkleme döndü.  

Berlin, Ukrayna’ya Alman yapımı tank yollamak yerine Yunanistan’daki eski Rus tanklarını Ukrayna’ya yollayıp, Atina’ya Alman tankı verme formülüne yaklaşmış durumda.  

Haberin Devamı

Türkiye’ye “Ambargo yok” deyip, örtülü ambargo uygulayan, yerli tank çalışmalarını sekteye uğratan Almanya’nın Yunanistan’a tank sevkiyatı kabul edilebilir bir durum değil.  

Avrupa’da eski Sovyet tankı olan bir sürü ülke dururken Yunanistan’a bu iyiliğin sebebi ne acaba?  

Son iki asırda Anadolu’dan Yunanistan’a karşı bir işgal hareketi olmadı ama Yunanistan’dan Anadolu’ya işgal hareketi oldu, uluslararası anlaşmalarla bağımsız ve bağlantısız olması karar altına alınmış Kıbrıs’ı Yunan adası yapmak için darbe yapan da Yunanistan’dı. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ne tavsiyem, 17 Temmuz 1974’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Başpiskopos Makarios’un söylediklerini okuması. Bu arada Yunanistan’ın tüm engelleme çabalarına karşın Makarios o konuşmayı Türkiye sayesinde yapmıştı.  

Cumartesi günü Türkiye’ye saldırgan deyip, aynı gün Türk kara sularındaki gemiye ateş açan da Yunanistan.  

Kıyısı olmayan Doğu Akdeniz’de Türkiye’den daha fazla hak iddia eden yayılmacı Yunanistan’a bu örtülü askeri destek Ankara-Berlin ilişkilerinde sorunlu bir sayfa daha açacaktır.  

İstediğiniz buysa devam edin, değilse bize fiilen ambargo uygularken yayılmacı Yunanistan’a örtülü silah yardımı yapmayın. 

Devletin uğraşısı boşa gitmemeli

Hiç devren satılık konut ilanlarına bakıyor musunuz?  

TOKİ’nin yaptığı ve resmi satış hakkı olmayan konut hakları noter satışıyla devrediliyor.  

Devir ücretleriyle, konutların değeri arasındaki fark öyle 50-60 bin değil yüz binlerce liralık bir fark.  

Haberin Devamı

İstanbul’da, Ankara’da, Kars’ta, Çorum’da bir sürü yer için geçerli bu ilanlar.  

Devlet, alt gelir grubu için, şimdi 608 bin liraya 2 artı 1 ve 850 bin liraya da 3 artı bir konut seferberliği başlattı, hak sahibi olmak için de çeşitli şartlar sıraladı.  

İlerleyen süreçte normalde bu evleri almaya hakkı olmayanların sisteme dâhil olması ihtimaline karşı şimdiden önlemler almak gerek.  

Kâr etmek amacıyla sisteme dâhil olacaklar engellenebilirse daha fazla gerçek ihtiyaç sahibine kapı açılır. 

Almanya’dan Yunanistan’a örtülü tank desteği

Bu ithal mafya hangi suçtan yargılanacak?

Etrafta yüzlerce insanın olduğu bir yerde silahlı çatışma yaşandı, raporları okudum, yaralar hep bacak kısmında.  

Belden aşağıya ateş edildiği için bu herifler adam yaralamadan yargılanırsa Türkiye’ye yazık olur.  

Savcılık iddianame hazırlarken, yüzlerce insanın hayatının tehlikeye atıldığını, çoluk çocuğun olduğu yerde silahların ateşlendiğini de dikkate almalı.  

Daha açık yazayım, bu ithal mafya, çatışmanın iki tarafı da insanların hayatını tehlikeye atmanın bedelini ödemeli, bir daha hapishane dışını görememeli. 

Haberin Devamı

Bosna’da hadise var

Türkiye’de pek fark edilmiyor hatta Hadise’nin alyansı neden parmağında değil tartışmasının yüzde 10’u kadar bile konuşulmuyor ama Batı’nın Bosna-Hersek’i karıştırma politikası sürüyor.  

Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Alman Christian Schmidt’in ülkeyi parçalayacak Seçim Yasası dayatması şimdilik havada kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Bosna’da tepki gösterdiği yasa belli ki seçimlerde uygulanmayacak. Fakat gelen haberler seçim sonrası kaosu işaret ediyor.  

Hırvat milliyetçilerin arzusuyla seçim yasasıyla oynamaya kalkan Schmidt’in açtığı yol yüzünden Hırvatların seçimden sonra ülke yönetiminden çekilmeyi tartıştığı, başta orduya asker verme olmak üzere Federasyon’u fiilen işlemez hale getirecekleri söyleniyor.  

Böyle bir gelişme, sadece Balkanlar’ı değil tüm dünyayı etkileyecek sonuçlar doğurur.  

İki ay sonra nasıl oldu da bu hale geldik dememek için orada kurulan tezgâhı dikkatle izlemek gerek.