Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Adam, komedyen diye dalga geçilemeyecek kadar strateji sahibi.

ABD parlamentosuna hitap ederken ırkçılık karşıtı Marthin Luther King’in cümlelerinden alıntı yapıyor, yaşadıkları savaşı Japonya’nın Pearl Harbour baskınına benzetiyor.

Japon meclisine hitap ederken nükleer savaş tehlikesinden söz edip, Hiroşima ve Nagasaki’ye ABD’nin attığı atom bombalarının acılarını akıllara getiriyor.

İngiltere parlamentosuna Shakespeare’in sözüyle seslenip, Fransa parlamentosuna konuşmasında, Fransız devriminin mottosu “Özgürlük, eşitlik, kardeşlik” ifadesini kullanıyor.

Haberin Devamı

Yunanistan parlamentosuna hitap ederken din kardeşliğini vurguluyor, İsrail parlamentosuna hitap ederken yaşananları Nazilerin Yahudi soykırımına benzetiyor.

Her konuşmada nabza göre şerbet var, her konuşmada üstü kapalı suçlama var, her konuşmada doğruluk timsali benim, bizi desteklemediğiniz takdirde siz de kötülerden birisiniz alt mesajı var.

İsrailliler Zelenskiy’in parlamentoya hitap talebini hemen kabul etmemişlerdi, boşuna değilmiş kaygıları.

Ukrayna Devlet Başkanı, ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi’ne her hitap ettiğinde, Başkan Biden hava sahasını kapatma baskısı altında kaldı, Ukrayna’ya uçak bulmak için Polonya’ya baskı yaptı, hatta hava savunma sistemleri satın alma arayışına girişti, her konuşmadan sonra kesenin ağzını açtı.

Yunanistan Başbakanı rica minnet etti, Zelenskiy, Yunan parlamentosunda konuşurken sözü iki Neonazi’ye verdi, Yunanistan birbirine girdi.

Soru 1: Ülkesinin saldırıya uğramış olması Zelenskiy’i doğruluğun temsilcisi yapar mı?

Soru 2: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmış olması, Zelenskiy’in ofisini basan, söz dinletemediği Neonazileri ve Azov Taburu’yla daha savaştan önce iktidarını paylaştığı gerçeğini değiştirir mi?

Güç sarhoşluğu da olabilir ama Zelenskiy’in son bombası Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un saçma, Hitler’in Yahudi kanı taşıdığını iddia etmesi oldu. İsrail zaten duruma tepki gösterdi ama Zelenskiy, “Rusya Büyükelçisi İsrail’de nasıl kalacak artık?” diye sordu, Büyükelçi’nin istenmeyen adam ilan edilmesini istedi.

Haberin Devamı

İsrail, Suriye hava sahasında F-35’leriyle operasyon yaparken, Rusya’nın S-400’leriyle vurulmak istemiyor ve komşu devlet olarak Moskova’yla dikkatli bir ilişki götürüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı, yaptığı çağrıyla aslında İsrail hükümetinin egemenlik hakkına müdahale ediyor.

Zelenskiy’in Yunanistan devlet kanalında Türkiye’ye Rus turist getirme çabasından dolayı eleştirmesine gelince.

Ukrayna Devlet Başkanı, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’i çok zor durumda bıraktığını, Neonazi gruplarla ilişkisinin sorgulandığını biliyor, kuvvetle muhtemel Türkiye’ye çakarak Yunanistan kamuoyunda tekrar sempati kazanmak istedi.

Fakat Ankara’daki Ukrayna Büyükelçisi de işgalin başlarında aynı konuda saygı sınırını aşmıştı.

Zelenskiy, Yunanistan’a şirin gözükmek adına Türkiye ile olan dostluğuna zarar vermemesi gerektiğini bilecek kadar kurnaz bir adam ama güç sarhoşluğu yüzünden ayarı ya da sinirleri bozulduysa, çok dikkatli olmalı.

Odesa bugün Ukrayna şehriyse bu Türkiye Boğazlar’ı kapattığı için öyle, Çorlu’dan Polonya’ya doğru kalkan her uçak Ukrayna’ya direnme imkânı sağlıyor ve diplomaside Putin’i ikna edebilecek tek ülke neredeyse Türkiye kaldı.

Haberin Devamı

Savaşlar acıdır ama savaş var diye de kimse kendini dünyanın doğruluk totemi ilan edemez.

Orman yangınıyla mücadele yangından önce başlar

Orman yangınlarına karşı uçak ve helikopter filosu oluşturmak işin göz boyama, kamuoyu ve medyayı tatmin etme kısmı.

Avustralya Yangın İdaresi, internet sayfasına orman yangınları sadece havadan söndürülemez ibaresini koymuş kocaman.

Kaldı ki orman yangınlarıyla mücadele yangın çıktıktan sonra değil öncesinde başlar.

Bir ağacın üzerine bir bidon mazot dökerek orman yangını çıkaramazsınız.

Ama ormanlarda biriken tutuşturuculara yarım bidon mazot dökerek ortalığı cehenneme çevirebilirsiniz.

Yangın sezonu başlamadan kuru yaprak, kozalak, kesimden geriye kalmış artıkların orman dışına çıkarılması şarttır.

Orman Genel Müdürlüğü bu konuda ne yaptı acaba? Orman köylüleri sürece katıldı mı, ne kadarlık bir orman alanı tutuşturuculardan arındırıldı?

2002 yılında, Tübitak “Batı Akdeniz’de Orman Yangınlarının Azaltılması İçin Denetimli Yakma Tekniği’nin Uygulanması Projesi”ni gösterdi ki yangın çıkma riski yüzde 80 azaltılabiliyor. Kaç yerde, kaç sene uygulandı acaba bu proje?

Akdeniz’de en fazla orman yangını Manavgat ve Serik Orman İşletmeleri sahalarında çıkar. Poyrazdan esen kurutucu rüzgârların bir sonucudur bu durum. Buna karşı elimiz kolumuz bağlı değil. Yangına Dirençli Orman Kurma İlkeleri, 1999’dan beri basılı bir kitap halinde. Çok acı ama Türk bilim insanlarının hazırladığı o projeyi İtalyanlar alıp uyguladı.

Bir metre arayla dikilecek kara servi ağaçlarının rüzgâr duvarı oluşturması ve ormanı kurutucu rüzgârlardan koruması ilk ve en büyük önlem aslında. Bu proje neden uygulanmadı? Yangın kaçış yollarına kara servi dikiliyor ama o da bir metre değil daha fazla arayla. Bunca bilim üretip de bunu uygulayamamak acı değil mi?

Tutuşturucuların çok, ağaç dallarının alev alıp, tepe yangınına döndüğü durumlarda, rüzgâr da kuvvetliyse, havadan yapılan müdahalenin etkisi yüzde kaçta kalıyor? Türkiye’de orman yangınıyla mücadele dersi kimlere kaç saat veriliyor? Eğitimin ne kadar teori ne kadarı pratik?

Havadan atılan kimyasal tozların işe yarayıp yaramadığı ABD’de de tartışılıyor ama köpüğün işe yaradığı kesin. Geçen sene yangınlara ne kadar köpük ne kadar su attık?

Doğruysa, bu adamı yolla Başkan

Formasında “HeForShe” sloganını taşıyan tek Süper Lig takımı Fenerbahçe oldu bu sene.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini hızlandırmak için gösterilen bu çabanın parçası olmak onur duyulacak bir iş.

Şimdi o sloganın hakkını vermek gerek.

Forvet Mergim Berisha, sevgilisine şiddet uyguladığı gerekçesiyle mahkemece uzaklaştırma kararına çarptırıldı.

Fenerbahçe yönetimi olayın üzerine gitmeli, kendi mahkemesini kurup kimseyi yargılayamayacak olsa bile tarafların avukatlarıyla konuşmalı, varsa darp raporunu istemeli ve gerçekten olaylar iddia edildiği gibiyse, kadına şiddet gösteren bu oyuncuyla yollarını ayırmalı.