Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin kaderini değiştirme iddiasıyla yapılan bir işin iletişiminin en az işin kendisi kadar önemli olduğu bir dünyada yaşıyoruz artık. Cumartesi akşamı buluşan liderlerin sofrasından gelen kare iletişim ayağında özen sorunu olduğunu gösteriyor:

Cumartesi günü Süper Lig’de saat 16.00’da Fenerbahçe, 19.00’da Galatasaray sahaya çıktı. Birinci Lig’de de Adanaspor, Kocaelispor, Denizlispor, Ankaragücü, Boluspor gibi taraftarı olan takımların maçları vardı. Fenerbahçe ve Galatasaray’ın maçı olduğu gün kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışmak birinci yanlış.

Haberin Devamı

Cumartesi günü saat 19.30’da başlayan yemek yaklaşık 5.5 saat sürdü. O saatte gazeteler çoktan basılmaya başlanmıştı. Cumartesi akşamları haber kanallarının en az seyirci bulduğu ve insanların da ev dışında en fazla zaman geçirdiği akşamdır. Sabah kahvaltıda buluşmak, gece yarısından sonra biten bir akşam yemeğinden çok daha etkili olurdu. Yani ikinci yanlış yemeğin başlangıç ve bitiş saati.

Yemeğe dair fotoğrafta dikkat çeken iki nokta var. Birincisi, altı partiden dördünün toplam oy oranı bile yüzde 10’luk seçim barajına yaklaşmıyor. Yani yemekte kamuoyu desteği gibi bir koşul yoksa neden CHP’den başka kendini sol olarak tanımlayan bir parti yok? Bu fotoğrafta Kılıçdaroğlu sağı birleştiren adam gibi gözüküyor.

Üç çatal ve üç bıçak olan sofralarda su bardağının yanı sıra bir de meşrubat bardağı konulur sofraya. Meşrubatlar ayrı bardaklarda siparişe göre getirildi seçeneği yanlış. Güvenlik gerekçesiyle genel başkanlara önlerinde açılan şişeden su ve meşrubat servisi yapılır.

Liderler Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni 28 Şubat’ta açıklamaya karar vermişler. 28 Şubat bu ülkede kamuoyu algısının meşgul olduğu günlerden biridir. İktidar metnin gündem olmaması için sıradan bir günden daha fazla gündem değiştirme şansına sahip. Bir diğer şansı da metnin 28 Şubat’ta açıklama kararına eleştiri. 28 Şubat postmodern darbeyi ülkenin hafızasından silmek istiyorlar dese, karşı argüman etkili olur mu?

Bu fotoğraftaki beş yanlış

Kılavuzu FETÖ olan Yunanistan

Haberin Devamı

Yunanistan medyasında dün Türkiye’nin Midilli, Sakız Adası, Samos, İkaria, Lemnos ve Semadirek adalarına çıkarma hazırlığı yaptığı iddiasına yer verildi.

Ta Nea gazetesi, bu haberine kaynak olarak, FETÖ davasının firasi sanığı Abdullah Bozkurt’un Nordic Monitor’deki yazısını kaynak göstermiş.

Eylül 2021’de yapılan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin amfibi yeteneklerini geliştirmek yaptığı Kararlılık tatbikatı da iddia delil olarak gösterilmiş.

Sıradan bir Yunan vatandaşı, Ege’de Kararlılık tatbikatlarının 1981’den beri yapıldığını da bilmez, FETÖ’yü de onlar Türkiye’nin niyetini Türk bir gazeteci yazmış işte diye bakarlar olaya.

Avrupa Birliği’nin 27 üyesi içerisinde, kamu borcu, gayri safi yurt içi hasılaya oranı en yüksek olan ülke olan Yunanistan’a silahlar bu dezenformasyon sayesinde satılıyor işte.

Bu fotoğraftaki beş yanlış

Bir nüfus kâğıdı alana bir diploma bedava

Türkiye’de lise sona kadar fiilen sınıfta kalma yok. Derslere devam ederseniz, mutlaka sınıfınızı geçiyorsunuz.

Türkiye’de lise sona kadar derslere girmek zorunda da değilsiniz. Açık Ortaokul ve Açık Lise’de normalde okulda olması gereken milyonlarca çocuk var.

Haberin Devamı

Türkiye’de üniversite mezunu olabilmek için eskiden 4-5 Türkçe, bir matematik, bir sosyal sorusuna cevap vermeniz gerekiyordu, YÖK’ün barajı kaldırmasıyla ona da gerek kalmadı.

Dünyada ilkokuldan üniversite sona kadar bu kadar rahat sistemi olan bir başka ülke daha yok.

Not satışına dikkat

Üniversite giriş sınavında puan aralığı 100 ile 500 arasında sıralanıyor.

Sınavlara giren yaklaşık 2 milyon öğrenci bu aralıkta, orta öğretim başarı puanına göre sıralanacak.

Buradaki haksızlık şu:

İstanbul’un en zor okullarından birinden 70 puanla mezun olan öğrenci, diploma notunu 100 yapma garantisi veren, yani not satan okullardan mezun olan öğrenciden daha az Orta Öğretim başarı Puanı’na sahip olacak. Bu farkın 30 puana kadar çıktığı durumlar olabilir ve bu ciddi bir haksızlığa yol açacaktır.

Eğitimi sürdürme çabasının farkında olduğumuz Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, büyük haksızlıkların önüne geçilebilmesi için not satan okullara karşı hemen harekete geçmeli.