Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Almanya’da enerjinin patronu Federal Ağ Ajansı Başkanı Klaus Müller dedi ki doğal gaz fiyatları en az üç katına çıkacak. Enerji maliyetindeki artış o kadar endişe verici ki bazı Alman futbol kulüpleri maç saatlerinin gündüze alınması için yayıncı kuruluşa başvurdu. VAR sisteminin çalışması için ışık yeterliliği meselesi çözülebilirse maçların saati değişecek. Yunanistan bu enerji maliyetini turizm fırsatına çevirmek için çalışmaya başladı bile.

Turizm Bakanı ile Girit’ten Hanya Belediye Başkanı Almanlara, “Kışın Yunanistan’a gelin, üşümeyin” çağrısı yaptılar. Kendi vatandaşına gaz bulamayan Yunanistan’ı geçelim bir kalem ama bu bize avantaj sağlayabilir. Başta Antalya olmak üzere Akdeniz şeridindeki oteller kışı tam kapasiteyle geçirebilir.

Haberin Devamı

Sadece Almanlar değil İngilizler, Hollandalılar ve Fransızlar için Türkiye hem kur farkı hem de daha iyi hizmet verme avantajına sahip.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy doğal gaz turizmi için mutlaka bir şeyler yapmalı, ilk iş de otelleri erken kapatmamak olmalı.

İmamoğlu İmamoğlu’na karşı

Kramer Kramer’e karşı 1980’de Oscar ödülü almış bir filmdi.

Anne ve babanın, ebeveyn olmayı öğrendikten sonra verdikleri velayet mücadelesini anlatıyordu. Ekrem İmamoğlu’na karşı olanlar cephesi kalabalık. Bir yanda iktidarı destekleyenler, diğer yanda CHP Genel Merkezi’nde İmamoğlu’nun önünü kesmeye çalışanlar.

İlginçtir, Ekrem İmamoğlu kendisine karşı olanlardan değil, kendi kararlarından puan kaybediyor en çok. Kar, yağmur, tatil muhabbeti değil sözünü ettiğim şey.

Mesela İstanbul’un bomboş olduğu dönemde duran İSKİ, şimdi Hacıosman-Sarıyer trafiğini kapattı. Birinci sınıfların oryantasyon eğitimi ve özel okulların açılacağı gün yolun yarısı kapalı olacak.

Çalışmaların başladığı gün 15 kilometreyi iki saatte aşan insanlar oldu. Diyelim ki İSKİ izin bekledi, finansman bekledi ya da kendisinden kaynaklanmayan bir sebeple bu gecikme yaşandı, o zaman bunun iletişimi yapılmalı. İmamoğlu, bir kez daha kalesine gol atmamak için ne yapıp edip, o işi özel okullar açılmadan    bitirtmeli.

Haberin Devamı

İsrail ile iyi ilişkiler sorunsalı

Türkiye’de yaşanan her gelişmeyi iç siyaset malzemesi yapmak gibi kötü bir alışkanlık var. Oysa uluslararası ilişkilerde adımlar karşılıklı çıkarlar üzerine atılır.

ABD’nin devirmeye çalıştığı Maduro’nun onayıyla ABD şirketleri tekrar Venezuela’ya girdi.

Avrupa Birliği bir zamanlar yaptırım uyguladığı Maduro’dan petrol ithal etmeye başladı.

Fransa, İran ile nükleer anlaşmasındaki olumlu tavrından dolayı İsrail ile papaz olma noktasına geldi zira Fransa’nın İran’dan ekonomik çıkarları var.

Şimdi gelelim Türkiye-İsrail ilişkilerindeki yumuşamanın Türkiye’ye sağlayacaklarına.

Güney Kıbrıs, 5 bin 800 kilometrekarelik yüzölçümüne rağmen, kıyı uzunluğu 4 kat fazla olan İsrail ile eşit alana sahip olan bir anlaşma imzaladı. Güney Lefkoşa Mısır’a 21 bin 500, Lübnan’a da 3 bin 600 metrekare kazık atmış, orantılılık ilkesini yerle bir etmiş durumda.

Kendi yüzölçümünün 30 katı kadar bir yetki alanı isteyen Rumlar ve 9 kilometrelik Meis’e 40 bin kilometrekare deniz alanı isteyen Yunanistan’ın değil, Türkiye’nin yayılmacılıkla suçlandığı bir alanda Ankara da menfaatlerini düşünecek. İsrail ile imzalanacak deniz yetki alanı anlaşması, İsrail gazının AB’ye ulaşmasında anahtar ülke olmanın Türkiye’ye sağlayacağı faydayı iyi hesap etmek lazım.

Haberin Devamı

Diplomasi ve asıl önemlisi Türkiye’nin menfaatleri bu sayede alınacak oylardan daha önemli.

Doğal gaz krizi bize turizm avantajı olabilir

Futbolcu değil topçular

Belhanda ve Onyekuru’nun eski birer Galatasaraylı olarak Fenerbahçe’ye karşı hırsla oynamalarına ancak saygı duyulur. Her futbolcu buna benzer bir tavır içerisinde olabilir.

Ancak bu iki isim futbolcu değil topçu olduklarını sahada ve maç sonrasında hepimize gösterdiler.

Maçtan sonra sosyal medyadan tahrike devam eden Onyekuru için Türkiye Futbol Federasyonu acaba bir adım atacak mı? Hem Türkiye hem de İngiliz liginde sosyal medya çirkinlikleri nedeniyle geçmişte ceza alan futbolcular oldu. Bu arada Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak da bu iki topçusuna, “Fenerbahçe ile Galatasaray’dan kalan hesabınızı benim formamla görmeyin, gördüğünüz sarı kartlar sonuçta bize zarar” diyecek mi acaba?