Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

*Bülent Ecevit, 1960’ların sonlarında CHP Genel Sekreteri olarak oldukça önemli bir talimat vermişti örgütlere. O talimat, smokinli balolar yerine, halkın parti binasına gelmesini sağlayacak çay saatleri düzenlenmesiydi. Gerçekten de Ankara’nın çeperlerinde oturan vatandaşlar hayatlarında ilk kez o zamanlar Çevre Sokak’ta bulunan CHP Genel Merkezi’nin kapısından içeriye girmişti. Şimdi çok sembolik gelebilir size ama o zamanlar için önemli bir adımdı bu. Önemliydi zira, 1946 seçimlerinde CHP’nin 464 milletvekili adayının çoğu emekli bürokratlardan oluşuyordu. Listedeki çiftçi, işçi sayısı 10’u bile bulmuyordu.

Haberin Devamı

Halkın bayramı, halkın gazetesi…

*Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonraki yıllarda Cumhuriyet Bayramı, çoğunlukla protokolün kutladığı, halkın da onların kutlamalarından haberdar olduğu dönemler yaşadı. Üç kişinin sokakta yan yana dolaşmasının yasak olduğu 1980 darbesi sonrasında

ya da sokakta her gün onlarca gencin öldüğü terör yıllarında Cumhuriyet Bayramı halkın bayramı olamadı haliyle...

*Cumhuriyet’in 100. yaşında manzara bambaşka ama... Smokin ya da kot pantolon, rugan ayakkabı ya da sıradan bir spor ayakkabı fark etmiyor. Cumhuriyet’in kazanımlarını ezici çoğunluk büyük bir mutlulukla kutluyor. Halk kendi bayramına sahip çıkıyor ve Mustafa Kemal Atatürk öznesinde buluşabiliyor. Cumhuriyet’in 200. yaşı için en büyük garanti de bu işte.

Halkın bayramı, halkın gazetesi…

*Uzun bir giriş yaptım zira Milliyet olarak Cumhuriyet’in 100. Yılı’na aylardır bu mantıkla, halkın gazetesi olarak halkın bayramına yakışır bir iş yapma duygusuyla hazırlanıyoruz. Bu bayramda resmi tarihin dışına çıkıp, Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında olup da daha Sivas Kongresi’nde ABD mandasını kabul etmeye çalışanların, Aralık 1922’de Mustafa Kemal Atatürk kendi kurduğu TBMM’de milletvekili olamasın diye yasa teklifi verenlerin hikâyelerini anlattık. Bu süreçte rehberimiz elbette Nutuk oldu. Nutuk kütüphanelerde kapağı açılmadan durduğunda sıradan bir kitap olmaktan öteye gidemez. Nutuk’u değerli kılan okuyup, öğrendiklerimiz aslında.

Halkın bayramı, halkın gazetesi…

*Dün, Milliyet’in 100. Yıl logosu, birinci sayfadaki çalışmamız, eklerimiz ile bir koleksiyon sayısı olarak karşınıza çıktık. Sabah 10:00’dan itibaren çeşitli satış noktalarından daha fazla Milliyet yollayın çağrıları aldık. Önce sonsuz teşekkürler. Arkadaşlarımız bu koleksiyon sayısı, son bir haftada verdiğimiz Yüzyıl ekleriyle ilgili bir çalışma başlattılar hemen. Ulaşamayan, 100. Yıl Milliyet’ini çocukları, torunları için saklamak isteyenler gelecek haftadan itibaren tüm çalışmalarımıza tek bir paket içerisinde ulaşabilecekler.

Haberin Devamı

*Bu aylar süren çalışmalar sırasında zaman zaman güldük zaman zaman tartıştık. Farklı disiplinlerden eklere danışmanlık aldığımız hocalarımıza, tüm ekler için gazete mesaisinin ardından gece yarılarına kadar uğraşan yazı işleri müdürlerimizden Ercan Sarıkaya’ya, yerel yönetimler yazarımız Eren Aka’ya, Görkem Evci’ye, Safa Tekeli’ye, ekibiyle yüzlerce sayfayı hazırlayan görsel yönetmenimiz Ersoy Diyar’a, her sayfaya katkı sunan Osman Ortakçı, Halil İbrahim Aydın, Tülay Doğan ve Ayberk Gökbak’a da huzurlarınızda teşekkür ediyorum.