Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Alman İstihdam Dairesi Başkanı her yıl 400 bin göçmene ihtiyaç  duyulduğunu açıkladı.

Hasta bakıcıdan klima teknisyenine, akademisyenden, lojistik personeline kadar geniş bir alana yayılıyor ihtiyaç listesi.

Açık o kadar büyük ki bu sene geçen seneden yüzde 5 daha fazla diplomaya denklik verdi Alman kurumları.

Kazakistan’dan, Bosna-Hersek’ten, Gürcistan’dan göçmen alan, ücretsiz Almanca kursları düzenleyen Berlin, ne Suriyeli ne Afgan ne de Türkiye’den göçmen almaya istekli değil.

Bir yanda Avrupa hayali kuran milyonlar, diğer yanda aradığı gibi göçmen bulabilmek için ülkelerle özel anlaşmalar yapan, istemediği göçmenler başka ülkelerde kalsın diye milyarlarca euro harcama yapan Almanya.

Haberin Devamı

Türkiye’de düzensiz göçmene mi kızmak lazım yoksa bunu fırsata çevirenlere mi diye de düşünmemiz lazım.

Asgari ücretle çalıştırdığı Türk vatandaşını işten çıkarıp kayıtsız Suriyeliyi 2 bin liraya çalıştıran işveren, şimdi aç olan ve bin 500 liraya çalışacak Afgan düzensiz göçmene iş verip Suriyeliyi de işten çıkaracak.

Türkiye’de düzensiz göçü sorununu düzeltmenin yollarından biri de kaçak iş gücü sisteme dâhil etmek. Düzensiz göçmenler kaçak çalıştırılamazsa, asgari ücretle çalışan Türk vatandaşı işini kaybetmez, sistem devam eder. Kaldı ki düzensiz göçmenler olsa da olmasa da, Türkiye’de kaçak istihdam büyük sorun.

Her dört çalışanın ödediği primlerle bir emeklinin maaş ve sağlık harcamasını karşılaması ideal olanı.

Bu oran Türkiye’de 1.7 çalışana düşmüş durumda.

Suriyeli düzensiz göçmenlere dair yaptığı haberle Emmy Ödülü kazanan gazeteci Engin Baş, Van’da 10 gün kaldı.

Afganistan’dan gelen göç dalgasını anlatırken, şu an sınırda önlemler çok sıkı diye İran dağlarında bekleyenler olduğunu anlattı Engin.

Sadece Afganlar değil, Pakistan vatandaşlarının da göç dalgasında önemli bir sayıya ulaştıklarına dikkat çekti.

Neden sadece genç erkekler geliyor diye sordum, ona da cevap verdi.

En iyi ve hızlı göç yaklaşık 12 gün sürüyor, ortalama yolculuk süresi 20-30 günü buluyor.

Dağlardan geçilen, açık havada konaklanan bu yolculuğa kadın ve çocukların dayanması çok zor. Konuştuklarım, gidecekleri ülkeye varıp bir hayat kurduktan sonra ailesini yanına aldırmayı hayal ediyor dedi.

Haberin Devamı

Merak ettiğim bir diğer konu, İran’ın Afganistan’dan gelen göçmenleri Türkiye’ye sürüp sürmediğiydi.

“İran’da 5 milyon civarında Afganistan vatandaşı yaşıyor zaten, resmen sürüyorlar diyemem ama olsa olsa güvenlik güçleri görmezden gelmeyi tercih ediyorlardır” dedi.

“Peki, yakalanan düzensiz göçmenlere ne oluyor, şu an ülkelerine yollanıyorlar mı?” diye sordum, onu ne Engin Baş ne de başka kimse bilmiyor.

Tahminen Göç İdaresi’ne bağlı geri gönderim merkezlerinde tutuluyor şu an yakalananlar.

Geri yollayamadıktan sonra Türkiye’ye yasa dışı yollardan girmiş düzensiz göçmenleri yakalamanın anlamı yok zira öyle bir barındırma kapasitemiz de yok.

Dönelim yazının başına, her yıl 400 bin göçmene ihtiyaç duyan bir Almanya var ama en fazla 50 bin civarı Afgan göçmen kabul edecekler.

Acaba Almanya’ya bir milyar euro versek, bizde ki göçmenleri ülkesine alır mı?

Haberin Devamı

Olmayacağını biliyorum, sadece onlar bize söyleyince normal oluyor ya, bir kere de biz söylemiş olalım istedim.

Nasıl, güzel oluyor mu?

An’lar...

Takvimlerin 29 Ağustos’u gösterdiği farklı yıllardan, farklı kareler...

2000

İran’ın dağlarında göçmenler açar...

Rahibelerin fotoğraf merakı

İstanbul Ortodoks Rum Patrikhanesi’nin, Hz. İsa’nın 2 bininci doğum yılı nedeniyle düzenlediği uluslararası sempozyuma katılan rahibe fotoğraf çekerken fotoğraflanmış.

1990

Turgut Özal ve baklavaları

İran’ın dağlarında göçmenler açar...

Çankaya Köşkü’nün halkın ziyaretine açıldığı gün, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve kendisine hediye getirilen baklava tepsisi.

1981

Evren Kocatepe’de

İran’ın dağlarında göçmenler açar...

“Devlet Başkanı ve Orgeneral Kenan Evren” sıfatı kullanılıyordu 1981’de. Kenan Evren, Afyon gezisi sırasında helikopterlerde Büyük Taarruz’un başladığı Kocatepe’ye de geçti...

Haftanın fotoğrafı

İran’ın dağlarında göçmenler açar...

Duvar ve Çelik kapı: Önünde Taliban bayrakları dağıtılan bu kareyi özel kılan şey, arkada görülen duvar ve çelik kapı...
Kabil’de ABD Büyükelçiliği’nin olduğu binanın önü burası. Yirmi yıl boyunca, Taliban’ın adını fısıldasınız başınızın belaya gireceği, Guantanamo’ya giden CIA’nın işkence uçaklarının yol haritasının belirlendiği ABD Büyükelçilik binasının önünde dağıtılan Taliban bayrakları. Karede gördüğünüz kadın ve çocuk, tahminen arkadaki erkeklerden birini bekliyor. Geçen seferden biliyoruz ki Taliban yönetimi, kadınların tek başına sokağa çıkmasına izin vermiyor zaten. Sıcakta nefes almak için burkasının önünü hafif indiren kadınların kırbaçlandığı düzen Taliban’ın düzeni...