Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yunanistan’da ana muhalefet konumundaki Syriza’nın lideri Aleksis Çipras 7 Ekim’de AB Dönem Başkanı Çekya’nın başkenti Prag’da düzenlenen Eurososyalist zirvesinde konuştu. Ülkenin Başbakanı Miçotakis ile kanlı bıçaklı olmasına rağmen, Yunanistan devletinin politikasını savundu, “Ankara’nın saldırganlığına karşı” Avrupa Birliği’nin 2019’daki Türkiye’ye yaptırım paketini devreye sokmasını istedi.

Ülkenin 3. büyük partisi Kinal-Pasok’un Başkanı Nikos Andrulakis, cep telefonu yasa dışı bir şekilde dinlendiği için Miçotakis yönetimine her gün yükleniyor, demediğini bırakmıyor. Buna karşılık, söz konusu Türkiye olduğunda, o da şahin politikalara dönüyor, Yunanistan’ın devlet politikasını savunuyor.

Haberin Devamı

CHP, Ege’ye her zaman dikkat eden bir parti oldu. Bırakın Yunanlıları denize dökmeyi, Mustafa Kemal Atatürk 1926’da İtalya’ya karşı 12 Ada çevresindeki adacıklara asker çıkarıp, Roma’yı anlaşmaya zorlamış olan lider. İnönü, Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanma çabaları sırasında ABD’ye karşı “Yeni bir dünya kurulur...” diye cümleyi kuran adam.

Ecevit 1974’te Kıbrıs’a çıkarma kararı alan, 1978 NATO Zirvesi sırasında Yunanistan Başbakanı Karamanlis’i tüm liderler önünde yerin dibine sokup çıkaran genel başkan. Deniz Baykal halefleri gibi parlak bir genel başkan olmadı ama Kardak Krizi sırasında Dışişleri Bakanı olarak sağlam durdu.

Yunanistan’a öfkenin en yüksek olduğu zamanda Kemal Bey, Yunanistan’ın Atina Büyükelçisi’ne randevu verdi. Diyalog iyidir, beklentim Kemal Bey’in “İktidar olursak biz de Türkiye’nin devlet politikasından taviz vermeyeceğiz” sözünü Büyükelçi’nin yüzüne ve ardından kameralara söylemeseydi. Görüşmeden sonra açıklama yapılmadı. Kemal Bey, görüşme öncesinde ne Dışişleri Bakanlığı’ndan brifing aldı ne de görüşmeye CHP’nin kendi dış politika uzmanını çağırdı. Böyle olmaz, Türkiye’nin ana muhalefet liderinin Türkiye’yi Ege sularının yüzde 7’sine hapsetmeye çalışan, Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Kıbrıs Türklerini saf dışı bırakmaya çalışan ülkenin Büyükelçi’siyle ne konuştuğunu bilmek hakkımız. Ege ve Doğu Akdeniz meselesi hükümet değil devlet politikası. 1970’lerden beri Yunanistan’ın kara sularını 12 mile çıkarmasını savaş sebebi sayacağımızı tüm dünyaya ilan etmiş bir ülkeyiz biz. Devlet politikasına muhalefet etmek demek Türkiye’ye muhalefet etmek demektir.

Haberin Devamı

Kemal Bey, görüşmede Türkiye’nin devlet politikasına aykırı bir cümle kurmamış olabilir ama bunu açıklamamak bile başlı başına bir siyasi acemilik. Bunca yıldan sonra bilerek ya da bilmeyerek acemilikler yapmaya devam eden birinin gerçekten cumhurbaşkanı adayı olmak istediğine inanamıyor insan.

İyi ekonomi seçim kazandırır mı?

Türkiye’de seçim sonuçlarının sadece ekonomik gelişmelere bağlı olarak gelişeceğine inanan çok insan var.

Durum gerçekten öyle mi acaba? Ekonomik durumun çok iyi olmasının sandıktan birinci olmaya yetmediği durumlar var.

İsrail, OECD ülkeleri içerisinde en düşük ikinci enflasyon oranına sahip.

Büyüme oranı da OECD ülkeleri arasında ilk üç sırada. Buna rağmen, ekonomide bu başarıyı sağlayan hükümet sandıktan zaferle çıkamadı.

Haberin Devamı

Demek ki ekonominin seçmen davranışında tek belirleyici unsur olmadığı durumlar yaşanabiliyor.

Türkiye’nin güvenlikle ilgili endişe ve hassasiyetinin en yüksek olduğu dönemde İsrail’den çıkan sonucu muhalefet partileri çok iyi okumalı.

Dikkat, bambaşka bir İsrail geldi

Türkiye-İsrail ilişkilerine bakışı sorunlu Benyamin Netanhayu tekrar başbakan oluyor. Bu İsrail’deki seçimin bizi alakadar eden sonucu  ama dünyadaki endişeler çok daha farklı.

Küçük endişe, bir dünya savaşına yol açması muhtemel olsa bile Netanyahu’nun İran’ın nükleer kapasitesine karşı önleyici bir askeri harekâta başlaması.

Asıl büyük endişeyse Netanyahu’nun koalisyon ortaklarının durumu ve görüşleri.

Smotrich ve Ben Givir’in, seçim vaatlerinde, İsrail Yargıtay’ına müdahaleden pasaport yasasını değiştirmeye, Savunma Bakanlığı’nı almaya kadar bir sürü radikal önerisi var.

ABD’de rahatsızlık o kadar büyük ki Beyaz Saray ve üst düzey ABD’li Yahudi figürler bakan olması halinde Ben Givir ile görüşmeyeceklerini şimdiden açıkladılar.

Diğer koalisyon ortağı Smotrich, İngiltere Yahudi cemaati çatı örgütü tarafından en sert şekilde eleştirilen bir isim.

Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından Yahudi üstünlükçü politikaların İsrail’e ekonomik yaptırımlar getirebileceğini açıklayan bilim insanları oldu ve İsrail sandığımızdan çok daha fazla sağa gitmiş durumda.

Bu gidişattan iyi bir sonuç çıkar demek neredeyse imkânsız.

8 liraya simit olur mu?

İlgili esnaf odasının başkanı simide zam yapılmasını ve 5 lira olan fiyatın 8 liraya çıkarılmasını istemiş.

Enerji, susam, işçilik maliyetlerindeki artıştan kaynaklanan bu zam talebi esnafın lehine mi olur, aleyhine mi diye iyi düşünmek lazım.

Beklenen zam olursa, simit fiyatları 8 liraya çıkarsa, talepteki azalmanın maliyeti yine esnafın zararına olacak.

Oda başkanlığı sadece yüzde hesaplarını toplamaktan daha fazlası olmalı.

Bulunacak çözüm vatandaş için de üretici için de simit satan için de daha yararlı olmalı.