Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Souda, Andravida ve Araxos...

Bunlar, Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin ABD’den, F-35 savaş uçaklarının konuşlandırmak için altyapısının uygunluğunun kontrol edilmesini istediği hava üslerinin adları.

Teknik bir bilgi ama, F-35’e sahip olan her ülke, bu uçakların konuşlanacağı bir askeri üsse sahip olmalı.

Türkiye eğer programdan çıkarılmasaydı satın aldığı F-35’leri öncelikle Malatya’da konuşlandıracaktı, askeri üssün altyapısı da buna göre tekrar düzenlenmişti.

Girit’teki Souda Üssü’nü zaten biliyoruz ama alternatif olarak belirlenen diğer iki yer ilginç.

Haberin Devamı

İkisi de Yunanistan’ın batısında, İon denizi ve ardında İtalya olan üsler.

Fransa’dan aldığı Rafale savaş uçaklarını İzmir’in paralelindeki Tanagra Üssü’ne yerleştiren Yunanistan’ın F-35’ler için Ege’nin uzağında üsler bakması ilginç.

Bu kararın Türkiye’nin S-400 hava savunma sisteminden duyulan endişe başta olmak üzere çeşitli sebepleri olabilir, bunu zaman içerisinde göreceğiz.

Fakat mutlak görmemiz gereken bir olgu daha var, o da Washington’ın, Başbakan Miçotakis’in, 2023 yılında yapılacak seçimleri kazanması için elinden geleni yaptığı gerçeği.

Beyaz Saray, Miçotakis, F-35’leri propaganda malzemesi yapabilmesi için, eşi benzeri olmayan hızda bir onay süreci işletme kararı almış, bunu da Yunan medyası yazdı.

Biden haksız değil, ülkesini ABD’ye peşkeş çeken bir başbakan bulmuş, kaybetmek istemiyor.

Militan diploması geri tepti...

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un, İstanbul’da yapmak istediği şov yarıda kalmış, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Bakan’a konuşmak istediği dilden cevabını vermişti.

Biz Baerbock’un küstahlaşan tavrını Türkiye’ye dair önyargılarına bağlamıştık ama öyle çıkmadı.

Alman Dışişleri Bakanı, Çin-Tayvan gerilimine dair sözlerinin ardından kendi medyası tarafından da eleştiriliyor. Der Spiegel, “Neden bu kadar diplomatik olmayan bir tavır?” başlıklı yazıda Baerbock’un sert çıkışlarının dikkat çektiğini ama her zaman akıllı olmadığını yazdı.

Ülkenin önemli gazetelerinden Süddeutsche Zeitung da “Çatışmacı bir çizgi ile hedefe ulaşmak ne kadar mümkün, açık sözlülük iyi ancak üsluba dikkat etmek gerek” diye yazdı.

Haberin Devamı

Militan diplomasinin Almanya’da eleştiriliyor olması önemli zira Berlin’de dış politikaya yön veren kişinin temkinli Başbakan Olaf Scholz’mu yoksa militan tarzlı Baerbock mu olduğunu bilmek gelecek Türk-Alman ilişkilerinin nereye evrileceğini görmek açısından önemli...

Yunanistan F-35’leri Türkiye’den uzakta tutacak

Başkan bu fiyat tarifesine bir bakın lütfen...

Bostancı’dan Adalar’a gitmek isterseniz motora 35 lira ücret ödüyorsunuz.

Şehir Hatları vapurlarında bu ücret 21 lira.
Bak, belediye hizmeti ucuza veriyor diye tam sevinecekken ortaya kafa karıştıran bir rakam daha çıkıyor.

Kabataş ile Adalar arasındaki vapur ücreti de 21 lira.
Kabataş-Adalar arası mesafe 13 deniz mili, Bostancı-Adalar arası mesafe 5 deniz mili, aradaki mesafe 2,5 kattan fazla ama ücret aynı ücret.

Ulaşım da aslan payı yakıt gideriyse, Başkan Ekrem İmamoğlu, bu yaz tatile gidemeyen, denize girmek için Adalar’a giden dar gelirli vatandaşları düşünmeli.

Haberin Devamı

En azından mesafeye bakarak bir hatta fiyatları gözden geçirmeli...

Bir kuşağın ilk aşkı öldü...

Olivia Newton John ya da Grease filminde canlandırdığı karakterin adıyla Sandy.

1978 yapımı bu müzikal film Türkiye’de bir kuşağı etkileyen filmlerden birisi oldu.

Okulda karşılaşan iki yaz aşkının farklı dünyaya ait olma hallerini anlatan bir filmdi ama şarkılarını ezberledik, hepimiz Sandy gibi güzel ve fedakâr bir kız arkadaş hayali kurduk, saçlarımızı John Travolta gibi geriye taramak, briyantin sürmek, o filmden hayatımıza kalanlar olmuştu.

Olivia Newton John 30 yıldır meme kanseriyle mücadele ediyor ve dünya genelinde de bu hastalıkla mücadelenin bayraktarlığını yapıyordu.

Olivia Newton John,30 yıllık mücadelesiyle hepimize, kanser için “amansız hastalık” ifadesini kullanmanın hastalar üzerindeki etkisini bize hatırlatarak gitti.
Hoşça kal Sandy...