R.Hakan Kırkoğlu

R.Hakan Kırkoğlu

pembenar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Önümüzdeki dönemi anlamaya çalışmak için, ABD Başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris’in kompozit ve Davison haritalarına bakalım mı?

BIDEN-HARRIS ORTAK HARİTASI

İki kişinin yan yana gelmesi üçüncü bir harita yaratır. Biz buna kompozit harita adını veriyoruz. Hepimiz birer evreniz; ancak iki kişinin yan yana gelmesi, kendi başına üçüncü bir evren daha yaratır diyelim. İki kişi yan yana geldiğinde nasıl bir renk ortaya çıkar, bu iki kişiyi çevreleyen koşullar nelerdir ya da ortak tema ne olabilir diye sorduğumuzda bu ortak haritaya bakabiliriz. Detaylarına girmeyeceğim, ancak birkaç tür ortak harita var. Bunlardan en önemli ikisi orta noktaları kullanan kompozit harita diğeri ise zamanda orta noktaları kullanan Davison haritası.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris’in kompozit (karma) haritasında Saka burcunun yükseldiğini ve Güneş’in de Akrep burcunda olduğunu görüyoruz. Plüton ise çok dikkat çekici şekilde, alçalan burç derecesinde konumlanmış. Bu, iddialı ve güçlü olmayı gerektiren bir kombinasyondur. Kompozit haritada Akrep demek, mücadele, değişim ve yenilenme temasını sürekli olarak ortaya koymak demek. Durum böyle olunca, bu ilişki sürekli bir ölüm-kalım teması ve zorunlu bir mücadele üzerine kurulu olabilir.

Ezber bozan bir durum

Sabit burçlar dayanıklı ve kararlı davranmayı açıklar. Aslan’daki Plüton ise tam da açık düşmanlıklar noktasında, belli ki Donald Trump’ın mirasını simgeliyor. Bu noktada sanki bilinçaltından fışkıran, doğru dürüst anlaşılmaz; son derece yıkıcı olabilecek, içerisine yüksek oranda ego enerjisi almış bir gölge, bir canavar, yer altı tanrısı Hades yer alıyor. Ayrıca haritada öncü burçlarda da çok gezegen görmekteyiz. Ay Koç’ta 29 derecede duruyor, Neptün ve Uranüs ile bağlantıları var. Satürn Koç’ta, Venüs de Terazi’de. Bu nedenle kadın temasını ilgilendiren alanlarda büyük bir değişim, yenilenme ve ilham alınabilecek unsurlar var. Bu anlamda bilindik kadın rolünün dışında, ezber bozan bir durumla karşı karşıyayız. Haritada yükselen Saka ile birlikte, yenileyici, standartlara pek de uymayan, özgürlükçü ve enerjik bir kadın figürle karşılaşıyoruz. Kuşkusuz Plüton, bu birliktelikte farklı biçimlere girmiş güçlü düşmanlar ve tehdit edici baskıların sürekli var olacağını da gösteriyor. Belki de birlikteliğin amacı bu karşıt figürleri dengeleyebilecek bir akıl, insanlık ve soğukkanlılığı koruyabilmek olmalı.

Haberin Devamı

BIDEN-HARRIS ORTAK HARİTASI

Davison haritası ne diyor?

Davison haritasına göre ise Terazi burcunda dikkat çekici bir stelyum görülüyor ve stelyumdaki Ay (kadın figür, halk) güney bendinde (ay düğümlerinin ortasında) Neptün ve Venüs ile yan yana duruyor. Benzer şekilde bu görünüm, kendini feda eden, dengede kalmaya, ilişkileri yönetmeye ama aynı zamanda sürekli bir tartışma ortamına çekilmeye çalışılan bir kadın olarak yorumlanabilir. Zira Ay “yanan yolda” görülüyor. Jüpiter’in destekleyici açısı ise eğer doğru bir iletişim, PR ve entelektüel düzeyde kendini anlatma olanakları kullanılabilirse, duygusal yönden olmasa da beklenen hizmet ve çalışkanlığı ortaya koyabilecekleri anlaşılıyor. Bu haritada yükselen burcun Başak olması, sağlık, düzen ve hizmet alanlarında büyük bir farkındalık zorunluluğu olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Ortak haritada durum 

Her iki haritada da Uranüs’ün ay düğümleri ile bağlantılı durması, bu ikilinin sürekli bir reform, değişiklik ihtiyacı ve çoğu zaman istikrarsız bir istikrar sergileyeceğine işaret ediyor. Uranüs ani, beklenmedik durumların sürekli gündemde kalacağını, bu ikiliye bir yakıt görevi göreceğini anlatıyor. Biden’ın haritasında hava elementi zayıf duruyor ve Harris bunu ikmal ediyor. Harris’in haritasında ise toprak zayıf sayılır ve Biden bunu bir ölçüde dengeliyor. Biden’da öncü nitelik eksikliği barizken, Harris’in haritasında öncüler bunu kapatıyor. Belirli dengeler var ve eksikler tamamlanıyor. 2021 boyunca oluşacak Satürn-Uranüs karesinin sert ve başkaldıran açısı, ortak haritayı güçlü şekilde etkileyecek. Bu nedenle önümüzdeki haziran, kasım ve 2022 Mart aylarında, sözünü ettiğimiz beklenmedik durumlar, dengesizlikler ABD yönetimini sürekli meşgul edeceğe benziyor.