R.Hakan Kırkoğlu

R.Hakan Kırkoğlu

pembenar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu belki kişisel bir yazı olabilir ancak düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Astroloji pek çok kişi için ilgi uyandıran, şaşırtıcı olduğu kadar cezbedici bir alan. İçerisinde hem kendinizi hem de başkalarını, hatta hayatımızda gelişen süreçleri anlamamıza, anlam vermemize olanak taşıyan semboller taşıyor.

Bu kadim semboller insanı ve varoluşunu anlatan gizli bir dil gibi görülebilir. Burçlar, evler, gezegenler ve aralarındaki ilişkiler hayatımızın koşullarını açıklarken aynı zamanda bir okuma ve yorumlama yapma gereğini de beraberinde getiriyor. Dolayısıyla sadece mantıksal açıklamaların yeterli olmadığı, çok fazla bağımsız değişkenin gündeme geldiği bir alandan bahsediyoruz.

Haberin Devamı

Ne istiyorsunuz?

Astroloji ezoterik yani gizli ya da örtülü bir bilgi alanı. Astrolojiye ilk defa adım atan kişiler belki biraz da sabırsızlıklarından ve bilgisizliklerinden böylesine insana dokunan ve hassasiyet içeren bir konuda arzu edilmeyen durumlara, karmaşalara ve yanlışlıklara neden olabiliyorlar.

Pek çok disiplinde olduğu gibi astrolojide de teorik ve uygulamaya ait yönler var. Önce astroloji dilini konuşabileceğiniz altyapıyı öğrenme durumundasınız. Bu süreç kendinizle ilgili bir farkındalık geliştirmenizi de gerektiriyor. Eğer hayatı anlama, yorumlama konusunda sadece sübjektif yönlerinize kapılırsanız başkalarına ve olaylara kendi gözlüklerinizden bakmaya başlarsınız. Astroloji öğrenen ama kendini anlama konusunda çok yeni olan kişiler, özellikle 30-35 yaşın altındakiler için bu durum uzun vadede öğrenmeleri gereken çok malzeme olduğunu gösterir.

Astroloji öğrenmeye 16 yaşında başlamış ve çok farklı aşamalardan geçmiş birisi olarak söylemek istiyorum; henüz pek çok şeyi keşfetme aşamasındayken doğrudan profesyonel uygulamaya geçerek hem kendinize hem de başkalarına zarar veriyor olabilirsiniz. Bu noktada kişisel niyetlerinizin ve sizi astrolojiye çeken şeyin ne olduğu muhasebesini iyi yapmalısınız. Kendinizi anlamak, keşfetmek mi istiyorsunuz, geleceği öğrenmek hatta kontrol etmek mi? Dikkat çekmek mi istiyorsunuz, para ve güç elde etmek mi? Bu sorular uzayıp gider.

Haberin Devamı

Kişisel bir yolculuk

Genç yaşlarımda astrolojiye bulaştığımda astrolog olmak gibi bir düşüncem hiç yoktu. Kafamda bambaşka düşünceler, planlar vardı. Uzun yıllar öğrenme ve öğrendiklerimi deneme fırsatı buldum. 1983’ten, profesyonel olarak çalışmaya başladığım 2000’e kadar astrolojinin pek çok alanında farklı şeyler öğrendim, denemeye ve test etmeye çalıştım.

Astroloji kanımca kişisel bir yolculuk ve bu yolculukta tuzaklara düşmemek gerekiyor. Maddi kazançlar yanında konunun çekiciliği, size kişisel bir güç ve kimlik duygusu vermesi, ileride başkalarına hizmet verebileceğiniz, kendinizi de gerçekleştirebileceğiniz bir alanda dönüp dolaşıp yine kendinize ve başkalarına zarar verebileceğiniz sonuçlar getiriyor.

Öğrencilerime sürekli hatırlatmaya çalıştığım şey, sebat ederek, belirli eğitim süreçlerinden geçtikten ve iyice piştikten sonra bu alanda karar kılmalarıdır. Sonuçta astroloji bir amaç değil, kendimizi gerçekleştirme süreçlerimizin sadece bir parçasıdır.