Bundan 559 yıl önce İstanbul’u fetheden Fatih’in burcunun da yükseleninin de Koç olması şaşırtıcı değil çünkü Koç birinci sırada olmayı, liderliği ve cesareti anlatır...
Bundan neredeyse 560, tam olarak 559 yıl önce, Osmanlı Devleti’nin bir imparatorluk kimliği geliştirmesine önayak olacak şekilde İstanbul’un (o zamanki adıyla Konstantinopolis) fethini gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmed’in astrolojik haritasına bakmak ve heyecan verici bir duygu. Fatih’in (II. Mehmed) doğum tarihini ve saatini Franz Babinger’in “Mehmed the Conqueror and His Time” (Fatih Mehmed ve zamanı) adlı kitabında buldum. Babinger bu eserinin “Bir Prensin Doğumu” başlıklı bölümünün 11’inci sayfasında Fatih’in 30 Mart 1432’de bir pazar günü şafak vaktinde, babası II. Murad’ın üçüncü çocuğu olarak doğduğunu yazar. Bu, Fatih’in güneş doğarken, saat 05.30 civarında doğmuş olabileceğini, bu nedenle yükselen burcunun da kendi burcu gibi Koç olduğunu gösteriyor.
Fatih Sultan Mehmed’in tarihteki yeri esas alındığında onun Koç, Koç yükselen olduğuna şaşırmamak gerek zira Koç burçlar kuşağının ilk burcu olarak birinci sırada olmayı, liderliği ve cesareti anlatır. Koç’un sembolündeki boynuzlar hırsın işaretidir. Fatih’in haritasında sadece Koç yükselmiyor; devrimleri, ani olayları ve bireyselliği anlatan Uranüs de yine yükselen Koç burcunda yer alıyor. Bu göstergelerden, onun kabına sığamayan, ani, girişken, beklenmedik tepkiler verebilen, gözü kara ve son derece baskın bir karaktere sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Koç liderlerin burcu
Aynı zamanda Koç burcunun yöneticisi, savaş gezegeni Mars’ın ise Boğa burcunda, kısmeti anlatan şans noktası ile yan yana olduğunu görüyoruz. Boğa toprak elementi olarak, sahip olmayı, ele geçirmeyi, güçlü kararlılığı ve inadı açıklamakta. Aynı Mars, haritasında 10’uncu evde şan ve şöhreti anlatan tepe noktası ile de yetenekleri açıklayan üçgen açı içerisinde görülmekte. Fatih’in haritasının tepe noktasında yine boynuzlu bir burç olan Oğlak var. Oğlak hem hırsı hem de dünyasal başarıyı ama aynı zamanda otoriteyi, kurumsallığı ve hiyerarşiyi de temsil eder. Tarihsel açıdan bakıldığında da Fatih, Osmanlı Devleti’nin imparatorluk kimliğini geliştirmesinde önemli ilk adımlar atmıştır. Atalarından farklı davranarak saray içinde yaptığı yeni düzenlemelerle kendi kimliğini diğerlerinden izole ederek gücünü, otoritesini vurgulamıştır.
Astrolojik haritada Ay anneyi ve erken çocukluk dönemini anlatır. Fatih’in haritasında Ay Balık burcunda, 12’nci evde kalmakta. Bu ev gizli kalanı anlatır. Babinger da annesinin o sırada Bursa’da yaşadığını ve Hüma Hatun olarak çağrıldığını ifade ediyor. 12’nci evin durumu bu konuda bir gizlilik perdesi yer aldığını anlatmakta.
Fatih’in haritasında kimliği, yaratıcılığı ve iradeyi temsil eden Güneş’in aynı zamanda ilham veren ve hayal kurma kapasitesini açıklayan Neptün’le de üçgen (yetenekler) açı içerisinde olduğunu görüyoruz. Neptün her zaman vizyondur. Aslan burcunda 5’inci evdeki Neptün onun büyük bir otoriteyi hayal ettiğini gösteriyor. 5’inci ev yaratıcılık alanı olduğu için onun aynı zamanda rafine sanatlara yönelmiş olduğunu da göstermekte. Nitekim, Fatih ‘Avni’ maslahı ile 80 şiirden oluşan bir koleksiyon da (divan) bırakmıştır. Benzer şekilde, Fatih hem batıdan hem de doğudan sanatçılar davet etmiş, bir portresini ünlü İtalyan ressam Bellini’ye yaptırmıştır. Fatih’in bu çok yönlü kimliği aynı zamanda onun Batı’ya yönelik hedeflerinin de bir yansıması olarak görülebilir.
Kanunnamesi, Satürn ile yakın ilişkili
Astrolojik haritada 4’üncü ev kökleri, ataları ve babayı temsil eder. Fatih’in haritasında bu evde, Yengeç burcunda Pluton’un olduğunu görüyoruz. Ve ne kadar ilginç ki, Pluton tıpkı Türkiye Cumhuriyeti’nin haritasında yükselen burç olan 7 derece Yengeç’te yer alıyor. Pluton astrolojide karşı konulmaz değişimlere, büyük güce ve yeniden doğuşa işaret eder. Bu gözle bakıldığında, haritasında aile ve kökleri anlatan alandaki Pluton’un, onun üzerinde yarattığı mücadele duygusunu, kendini yenileme isteğini, güç arayışını görebiliriz. Aynı zamanda babası II. Murad’ın döneminde de Osmanlı Devleti hızlı bir büyüme sürecine girmişti.
Kuşkusuz, devlet, kurallar ve hiyerarşik yapılar söz konusu olduğunda güçlü bir Satürn beklememiz gerekir. Nitekim, Fatih’in haritasında da Satürn, yönettiği Saka burcunda, 11’inci evde yer alıyor. Bu burçta ve evde Satürn, toplumu düzenleyen yasalara işaret eder. Saka geleceğe bakan, kuralları olan, sabit bir burçtur. Haritada Satürn’ün kuzey ay düğümü ile birleşmesi de onun geleceğe bakan, devlete düzen getiren yönünü anlatıyor. Fatih Kanunnamesi Satürn’ün bu inşa eden yönü ile yakından ilişkili.