Cep telefonlarını “akıllandırmak” için ortaya çıkan Android işletim sistemi şimdi de video oyunları pazarını sallıyor
Cep telefonlarına çip üreten NVIDIA’nın yeni mobil oyun konsolu televizyona bağlanarak salon konsolu da olabiliyor.
Teknoloji dünyasında açık kaynak yazılımın fanatik savunucuları var. Hatta son günlerde açık kaynak bilgisayarlar bile çıkıyor. Adından anlaşılacağı gibi, patent gibi ticari koruma hakları olmayan, alıp üzerinde kendi teknolojinizi geliştirebileceğiniz yazılımlar ve donanımlar demek bu. Google’ın dünyaya yaydığı Android sistemi de
açık kaynak sayılıyor. Telefonlar ve tabletlerde hızla yayılınca oyun konsolları ve oyun geliştiricilerini de ciddi olarak hareketlendirdi.
Sinema ile yarışıyor
Bilgisayarların masalara gelmesiyle video oyunlar hızla yaygınlaşmaya başlamıştı. 1970’lerde Atari, Commodore gibi markalarla ve ürünlerle popülerleşen video oyunlar, son 20 yılda büyük oranda evdeki PC’lerde oynandı. PlayStation, Nintendo ve ardından Xbox ile Microsoft oyun konsollarını bugünkü yüksek teknolojik özelliklere sahip ürünler haline getirdiler. Sınır tanımayan yaratıcı geliştiriciler de her gün daha ilginç oyunlar yaratmaya devam ediyor ve sanat kalitesi olarak sinema prodüksiyonlarıyla yarışıyorlar.
Ama oyunda Android’li yeni bir oyuncular var. Bunlardan en popüler girişim Ouya. Kickstarter.com’da büyük ilgi uyandırdı ve girişimcilerine 15 milyon doların üzerinde yatırım sağladı.
99 dolara satılacak bu bağımsız oyun konsolu girişimi, evde salonlarda kullanılabildiği gibi istenen yere kolayca götürülebilecek kadar küçük.
Bir diğer Android oyun çıkışı da bilgisayar oyuncularının grafik kartlarıyla yakından bildiği ve son yıllarda mobil işlemcileriyle tanıdığımız NVDIA’dan geldi. PSP Vita ve Nintendo’nun
DS’i gibi mobil kullanım için tasarlanmış olan SHIELD bu yılın başında tanıtılmıştı. Önümüzdeki aydan itibaren 349 dolardan satışa çıkacak.
500 android oyunu televizyona getirecek
Android’in en büyük gücü akıllı telefon ve tabletler sayesinde zaten yaygın bir kullanım ve oyun çeşitliliğine kısa sürede ulaşmış olması. Bir diğer yeni Android oyun konsolu girişimi GamePop bu gücü değerlendiriyor. Ayda 7 dolara 500 tane en popüler Android oyununu televizyona getirmeyi planlıyor. Yine GameStick’i unutmayalım. Bakalım bağımsız oyun geliştiriciler Android’in açık ikliminde neler yaratacak göreceğiz.
Cıvıltılar
* ANDROID OYUNLAR SOSYALLEŞİYOR. Bilgilere göre Google uygulama dükkanı Play’i güncelleyerek Apple’ın Game Center’ı gibi oyunlara sosyal ağ özellikleri getirecek.
* 1 MİLYON TABLET DERGİ Dünyanın en büyük dergi gruplarından Hearst’in yöneticisi açıkladı: “1 milyon tablet dergi abonesine ulaştık.”
* TOYOTA’DAN BENLİ, BİZLİ, ELEKTRİKLİ. Şirket elektrikli ve çevreci yeni modelini ME. WE adıyla duyurdu. Kaporta polipropilen malzemeden üretildi.
YENİ KONSOLLAR
Daha çok Dağhan...
SEV İlköğretim Okulları 8’inci sınıf öğrencisi Dağhan Ege Koç, geçen hafta AppStore’da ilk oyun aplikasyonunu satmaya başladı. My Planet Needs Me adındaki oyuna geçen yıl ABD’de Stanford Üniversitesi’ndeki yaz kursunda başlamış. Dağhan gibi örnekler ne kadar çoğalırsa, geleceğimiz o kadar parlak. Peki teknoloji dünyasının ünlü isimleri kaç yaşında ne yapmış?
Steve Jobs: Lisede arkadaşlarıyla telefon hatlarına girip ücretsiz konuşma yapan Mavi Kutu’yu yaptı ve korsan olarak sattı. 17 yaşında da Atari’ye girmişti. 19’unda Apple’ı kurdu.
Elon Musk: PayPal, Tesla Motors, Spacex’in kurucusu. Güney Afrika’da büyüdü. Bugün 42 yaşında. 12 yaşında geliştirdiği ilk oyunundan 500 dolar kazanmıştı.
Larry Page: Bilgisayarla 6 yaşında tanıştı. 1973 doğumlu Page, 12 yaşında bilgisayar ve yazılım şirketi kurmaya karar vermişti. Şimdi Google’ın iki ortağından biri.
Mark Zuckerberg: Facebook’u yaratan adam ortaokuldayken ilk bilgisayar programını yazmış. Babasının işyeriyle ev arasında “ZuckNet”i kurdu.