Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu yıl 25. kez düzenlenen İstanbul Caz Festivali’nin açılış konseri adeta Türkiye’de caz müziğin kısa bir özeti oldu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen Caz Festivali bu yıl 25. kez müzikseverlerle buluşuyor. Festival 26 Haziran akşamı Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlenen çok özel bir konserle başladı. Konsere birazdan değineceğim ama öncesinde verilen Yaşam Boyu Başarı Ödülleri’nden bahsetmek istiyorum.

Kontrbasçı Nezih Yeşilnil, piyanist ve yorumcu Şevket Uğurluer ve ağız armonikası sanatçısı, Balarısı Ahmet olarak tanıdığımız Ahmet Faik Şener bu yıl ödül verilen isimlerdi. Vefanın şık bir örneği olan bu ödüllerin 2002’den beri verildiğini hatırlatmakta fayda var.

Haberin Devamı

ÇEYREK ASIRLIK FESTİVAL

Açılış konseri adeta Türkiye’de caz müziğin kısa bir özeti oldu. Ateş Tezer, Ayşe Gencer, Ayşegül Yeşilnil, Ayhan Öztoplu, Ayşe Tütüncü, Barış Ertürk, Burak Cihangirli, Deniz Dündar, Emin Fındıkoğlu, Enver Muhamedi, Kerem Görsev, Kristian Lind, İmer Demirer, İlham Gencer, Neşet Ruacan, Nezih Yeşilnil, Nilüfer Verdi, Okay Temiz, Ozan Musluoğlu, Önder Focan, Sibel Köse, Şenova Ülker, Tamer Temel, Tuna Ötenel, Volkan Hürsever ve Yahya Dai (isimler alfabetik olarak yazılmıştır) gibi her biri alanında önemli isimler dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Kamil Özler şefliğindeki TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın performansı her zamanki gibi çok iyiydi. Konser esnasında her şarkıdan önce müzisyenleri Hülya Tunçağ ve Yekta Kopan’ın tanıtması ise konsere farkılık katan hususlardandı.

Nick Cave filmleriyle geliyor

Festival kapsamında Türkiye’ye geleceği ilk duyurulan isim Nick Cave olmuştu. Uzun zaman sonra Türkiye’ye gelecek olması sevenlerini mutlu etti. Ayrıca festival vesilesiyle Nick Cave filmleri de izleyiciyle buluşacak. “Nick Cave ile bir Haftasonu” adlı programda “Korkak Robert Ford’un Jesse James Suikasti” (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, 2007), “One More Time with Feeling” (2016), “Kanunsuzlar” (Lawless, 2012) ve “Dünyada 20.000 Gün” (Nick Cave: 20.000 Days on Earth, 2014) izleyicilerle buluşacak. Müzik kariyerinin 45. yılını kutlayan Avustralyalı şarkıcının performansını merakla bekliyorum. Ayrıca gönül isterdi ki, “Ve Eşek Meleği dü”, “Bunny Munro’nun Ölümü” ve “Kusmuk Torbası Şarkısı” isimli kitapları da Türkçeye çevrilmiş olan sanatçı bir de imza günü düzenleyip kitaplarını imzalasaydı.

Haberin Devamı

İstanbul Caz Festivali, 26 Haziran - 17 Temmuz tarihleri arasında 27 mekânda, usta müzisyenlerden genç yıldızlara 250’den fazla Türk ve yabancı sanatçının ağırlanacağı ellinin üzerinde konserle müzikseverlerle buluşacak. Mutlaka sizin de seveceğiniz bir müzisyen çıkacaktır. Festivalin tam programına caz.iksv.org adresinden bakıp bu fırsatı kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Son olarak 25 yıl gibi uzun sayılabilecek bir süre ısrarla, yorulmadan, bıkmadan, bu festivali düzenlemek, büyük bir azmin ve çabanın ürünü. Tüm İKSV ekibi bu azimden dolayı tebriği sonuna kadar hak ediyor.

Yeni Osman Hamdi’ler

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde Osman Hamdi’nin “Vazoda Çiçekler“, “Kuran Okuyan Hoca“, “Kokona Despina“, “Naile Hanım Portresi“, “Arzuhalci“ ve “Cami“ isimli eserlerin konservasyon işlemleri gerçekleşip sergilenmeye başlandı. Ayrıca bu eserlerin bilimsel analizleri de yapılarak sanat tarihi araştırmalarına katkı sağlaması düşünülüyor. Yazın yavaş yavaş kendini hissetirdiği bu günlerde yolunuzu Atlı Köşk’e düşürüp bu tabloları görmenizi tavsiye ederim.