Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Londra’daki Serpentine Gölü üzerinde sergilenen “The London Mastaba” için 7 bin 506 petrol varili kullanıldı.

Bugünlerde, Londra’daki Hyde Park’ın bulunduğu Serpentine Gölü üzerinde Christo ve Jeanne-Claude’un “The London Mastaba” isimli eseri görenleri şaşırtıyor. Tam 7 bin 506 petrol varili 20 metre yüksekliğinde, 30 metreye 40 metrelik tabanı olan ikiz kenar yamuk piramidi oluşturuyor. Heykelin ağırlığı ise yaklaşık 650 ton. Bu eser Serpentine Gallery’deki petrol varilleriyle yapılan diğer sanat eserleriyle birlikte 23 Eylül’e kadar sanatseverleri bekliyor. Hiç şüphesiz bu yaz Londra’dan sosyal medyada paylaşılacak birçok fotoğrafın arka planında yer alacak. Bu eserin Christo ve 2009 yılında vefat eden eşi Jeanne-Claude’un Londra’daki ilk büyük eseri olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Haberin Devamı

Christo’nun Mastaba’sı

Bu heykel aslına Christo için bir deneme; çünkü bu heykelin esas planları 1970’lerin sonlarına kadar gidiyor. Abu Dhabi’de yapılması planan proje İran-Irak savaşından dolayı askıya alınıyor. The Mastaba adını taşıyan esas projenin 410 bin petrol varilinden oluşması planlanıyor. 150 metre yükselliğiyle Mısır’daki Keops Piramidi, diğer adıyla büyük piramitten büyük olması planlanan eser dünyanın en büyük heykeli olmaya aday. 1960’lardan beri geçici işler yapan çiftin tek kalıcı eseri olacağını da ayrıca belirtmek lazım. Projenin toplam bedeli ise dudak uçuklatacak cinsten: 350 milyon dolar. Christo web sitesinde, artık bütün enerjisini, zamanını ve kaynaklarını Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dhabi Mastaba projesini gerçekleştirmeye vakfedeceğini belirtiyor.

Projenin tanıtımlarında Christo, “Kökleri İslam mimarisi geleneğine dayanan” bir heykel yapmayı amaçladığını belirtiyor. Web sitesinde de The Mastaba’nın “Parlak ve canlı renklerden bir mozaik oluşturarak İslam mimarisini çağrıştıracağı” bilgisi yer alıyor. “Mastaba”, Arapça bir kelime. Manası, sarayların ileri gelenleri için yapılan özel bir mezar çeşidi. Yani projenin İslam mimari geleneğiyle bir alakası yok. Christo neden bu şekilde ifade ediyor bunu anlamak gerçekten güç. Louvre’a ev sahipliği yapan Abu Dhabi, bu projeyle de sanatseverleri hedefliyor ve petrol dışındaki gelirlerini artırmak, bir turizm merkezi olmak isteğini bir kez daha belirtmiş oluyor. Bakalım ne derece başarılı olacaklar!

Haberin Devamı

Beyonce ve Jay Z Louvre’da

Beyonce ve Jay Z ikilisi pek radarımda olan şarkıcılardan sayılmaz, şöyle bir bakar geçerim. Tarzım değil diyelim. Ama ikilinin “Apes**t” isimli şarkıları için çektikleri klibin adeta bir sanat eseri olduğunu belirtmem gerekiyor. Louvre Müzesi’nde çekilen klip hem ikiliye büyük bir prestij katacak hem de inanıyorum ki Louvre bu yaz daha fazla ziyaretçi çekecek. Bu sefer sadece Mona Lisa değil, klipte yer alan diğer tablolar da sosyal medyada sıklıkla paylaşılacak, özçekimlere fon olacak. Son derece eleştirel sözlere sahip şarkıda Louvre’un sömürgeci geçmişine üstü kapalı göndermeler yer alıyor. İkilinin klipteki bir sahnede dünyanın en bilinen, en fazla ziyaret edilen, hakkında en fazla yazı yazılan, en fazla parodisi yapılan sanat eseri Mona Lisa’nın önündeki pozu uzun yıllar akıllarda kalacak.