Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Sanat eserlerini yerinde görmeye verdiğimiz arayı açılan galeri ve müzelerdeki sergileri ziyaret ederek giderebiliriz; işte sizlere bazı öneriler.

Uzun süren bir kapanma döneminden sonra nihayet normal yaşantının ilk emareleriyle karşılaşmaya başladık. Henüz kafeler, restoranlar açılmamış, konserler başlamamış, sinemalar kapalı olsa da galeriler, müzeler açıldı. Belirsizlikten dolayı İstanbul Bienali gibi bazı etkinlikler ertelense de yurt dışında bazı etkinlikler devam ediyor. Bu hafta sonu 2019’dan beri ilk kez Art Basel Hong Kong ziyaretçi kabul edilerek düzenlenecek, tabii online olarak ziyaret etmek de mümkün. Kapanmadan sonra sanata verdiğimiz arayı kapatmak için ziyaret ettiğim veya en kısa sürede ziyaret etmeyi planladığım bazı sergiler mevcut.

Haberin Devamı

APARTMAN NO: 52

İlk önerim Kadıköy’den. İstanbul’un ilk apartman semti olan Yeldeğirmeni’nde bulunan 20. yüzyılın başlarında Haydarpaşa Garı’nın inşası için gelen Alman mühendisler tarafından kendi konaklama ihtiyaçlarını gidermek için yapılan bir apartmandaki karma sergide, Ahmet Hayri Ödensoy, Tuba Kocakaya, Lara Lakay’ın eserleri yer alıyor.

ART MARKET III

24 Mayıs’ta sanatseverlerle buluşacak bir başka sergi ise İstanbul’un en başarılı genç galerinden Anna Laudel’de yer alacak “Art Market III”. Ulaşılabilir sanat fikriyle 3. kez düzenlenen sergi, 1 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilir. Sergide galerinin temsil ettiği Onur Hastürk, Ramazan Can, Halil Vurucuoğlu, Ekin Su Koç gibi 25 genç sanatçının eserleri bulunuyor.

Nerede kalmıştık

YAPI KREDİ MÜZESİ YENİDEN

1992 yılında kurulan Yapı Kredi Müzesi, teşhir alanlarının yenilenmesiyle “Koleksiyonlardan Bir Seçki” adlı sergiyle sanatseverlere kapılarını 18 Mayıs’ta yeniden açtı. Müzede farklı dönemlere ait eserler yer alıyor. Sikkeler, tombaklar, gümüş eşya, cep saatleri ve Mustafa Kemal Atatürk’e ait eşya görülebilir. Yapı Kredi koleksiyonunda yer alan 55 bin sikke ve para koleksiyonu her daim ilgimi çekmiştir. Bu sergide de Lidya’dan günümüze paranın tarih içinde yolculuğu gözler önüne seriliyor.

Haberin Devamı

DÜNYA DİYE BİR YER

Geçtiğimiz haftalarda kaybettiğimiz Selma Gürbüz’ün son 35 yıldaki eserlerinin bir seçkisinden oluşan “Dünya Diye Bir Yer” başlıklı sergi, İstanbul Modern’de devam ediyor. Sanatseverlerle ilk kez buluşan bazı eserlerin, sanatçının daha önceki eserleriyle bağlantısını okumak, sanatçıyı daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.

İMKÂNSIZ EVE DÖNÜŞ

Etel Adnan’ın Türkiye’deki ilk solo sergisi “İmkânsız Eve Dönüş”, Pera Müzesi’nde devam ediyor. Şam asıllı, Mustafa Kemal’in Harbiye’de sınıf arkadaşı olan Osmanlı subayı bir babanın ve İzmirli Rum bir annenin çocuğu olarak 1925 yılında Beyrut’ta dünyaya gelen Etel Adnan, sadece bir ressam değil aynı zamanda bir şair ve romancı. Bize hiç de yabancı olmayan, ama maalesef Türkiye’de fazla bilinmeyen ve tanınmayan sanatçıyla hâlâ tanışmadıysanız mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Sergilerin tamamında Kovid-19 salgını nedeniyle önemler alınıyor. Ziyaret etmeden önce kurumların web sitesini kontrol etmeniz iyi olur. Bazı mekânlar için randevu almak gerekebilir.