Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Beşir Ayvazoğlu’nun Nisan ayında Kapı Yayınları’ndan çıkan “Öteki Canlar” isimli kitabını nihayet okuyabildim. Edebiyat ve kültür tarihimizdeki bazı hayvanları ele alıyor Beşir Ayvazoğlu bu kitabında. Bu hayvanlar sırasıyla kedi, köpek, eşek, karga, leylek ve güvercin.  

Ayvazoğlu’nun her zamanki titizliğiyle ele alınmış kitap hem rahat okunuyor hem de edebiyat ve kültür tarihimizde, en azından benim için, az bilinen anektodlar, örnekler ile alıntılardan oluşuyor. “Büyük Kedi Katliamı” isimli bölümle başlayan kitabı soluksuz okudum. Kendimi kedisever kategorisine koyduğum için kedilere dair bölüm benim için daha cazipti. Lakin karga ve leylek bölümünden bu hayvanlara dair ne kadar az şey bildiğimi fark ettim.  

Haberin Devamı

Biyografilerin önemi 

Uzun yıllar boyunca arşivlerden yararlanarak yapılan çalışmanın neticesi beni tatmin etti. Ayvazoğlu Hocamız “Önsöz”de kitaba başlarken aklında at, geyik, papağan ve baykuşun da bulunduğunu ama kitabın bu hayvanlar olmadan bile 500 sayfaya yaklaşmasından dolayı yer veremediğini belirtiyor. İnşallah ilerleyen yıllarda listede yer alan ama bu kitaba girmeyen hayvanlarla birlikte başkalarının da yer aldığı, “Öteki Canlar”ın devamı niteliğinde bir eseri daha Beşir Ayvazoğlu’nun kaleminden okuma imkânımız olur.  

Beşir Hoca’nın bu yıl iki eseri daha yayımlandı. Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından neşredilen “Hac Yolunda Bir Karınca” üst başlıklı “Mehmet Genç ve “Erken Kayan Yıldız” üst başlıklı “Erol Güngör” biyografileri büyük bir boşluğu doldurdu.  

Vakfın Başkanı Şerafettin Yılmaz Sunuş yazısında biyografilerin önemini şu sözlerle aktarıyor:  

“Biyografi okuyucusu, belki de farkında olmadan ‘Nasıl yaşamalıyım, davranışlarımı hangi normlarla uydurmalıyım?’ gibi sorularına somut cevaplar aramaktadır. İyi yazılmış biyografilerin her biri aynı zamanda bir hayat projesi, yani bir çeşit yaşama kılavuzudur; okuyucunun beklediği somut cevaplar verir.” 

Beşir Ayvazoğlu’nun daha önce kaleme aldığı, Peyami, Fikret, Haşim gibi biyografilerini okumuş birisi olarak Türk düşünce dünyasında önemli bir yere sahip iki önemli kişiyi ele aldığı her iki eseri de örnek birer yaşam kılavuzu olması nedeniyle tavsiye ederim. 

Haberin Devamı

Genç Ne Sever?

Gençlik ve Spor Bakanlığı geçtiğimiz günlerde bir müddettir devam eden Genç Ne Sever? başlıklı projesinin tanıtımını yaptı. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu’nun bizzat duyurusunu yaptığı önemli bir hediye vardı. Artık 18-25 yaş arası gençler Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Türkiye genelindeki 300’den fazla müze ve ören yerine ücretsiz girebilecek. Bu haberin, hemen öncesinde açıklanan yaz aylarında yurtların ücretsiz olarak gençlerin hizmetine açılmasıyla beraber ele alınması gereken bir husus olduğunu düşünüyorum. Böylece gençler bulundukları bölgedeki müzeleri de ücretsiz ziyaret edebilecek ve bölgenin tarihi hakkında çok daha detaylı bilgilere erişebilecek. Atılan bu güzel adımdan dolayı başta Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu olmak üzere projenin tüm destekçilerine gençler adına teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca gencnesever.com adresi üzerinden yapılan çekilişlerle konser, tiyatro, spor etkinlikleri, seyahatler, kitap çekleri, çeşitli atölye çalışmaları ve etkinlikler gençleri bekliyor.  

Haberin Devamı

Not: Herkese, sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir bayram dilerim.