Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Eylül olanca hızıyla geliyor. Sanat dünyasında da hareketlenmeler başlayacak. Bu hareketliliğe geçmeden önce bayram tatilinde okuduğum bazı kitaplardan kısaca bahsetmek istiyorum

Yeni Şafak gazetesinden, uzun yıllardır kültür-sanat gazeteciliği yapan Ayşe Olgun dikkatimi çekmese Ahmet Uluçay’ın günlüklerinin yayımlandığından haberim olmayacaktı. Bir yanım acıyarak okuduğum kitabın adı: “Sinema İçin Bunca Acıya Değer Mi?” Küre Yayınları’ndan çıktı. Kitabı okuduktan sonra Cahit Zarifoğlu’nun “Yaşamak”ının yanına koydum. Belki yalnızlıkları azalır.

Haberin Devamı

- Open Dialogue Istanbul, Albatros Yayınları işbirliğiyle 15. İstanbul Bienali çerçevesinde Aksanat’ta gerçekleşen “Kültür Mirası ve Komşuluk İlişkileri” isimli konferansı aynı isimde neşretti. Doç. Dr. Nevra Ertürk’ün moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Ali Akay, Prof. Dr. Asuman Türkün ve sanatçı Murat Germen’in konuşmaları yer alıyor. Açık Diyalog İstanbul’un kurucusu Billur Tansel’e bu konferansı kitaplaştırdığı için teşekkür ederim.

- Yeditepe Yayınları’ndan çıkan Selçuk Mülayim’in kaleme aldığı “Sanat Tarihine Giriş” isimli kitapta yazar daha çok sanatın tarihiyle ilgileniyor. Batıcıl sanat tarihlerinden farklı olarak da bu toprakların sanatına gerekli ilgiyi gösteriyor. Mülayim’in Önsöz’deki bir cümlesi özellikle dikkatimi çekti: Sanat tarihini bilmeyen, onu sevmeyen sonuçta ölmez, ama yaşadığı çöplük ne kendine yarar ne de başkasına. Kitabın kağıt seçiminden mizanpajına son derece özenilerek yayımlandığını özellikle belirtmek gerek. Bu açıdan da takdire şayan.

- Bir başka sanat tarihi kitabı ise Burcu Pelvanoğlu’nun kaleme aldığı “Pek Kronolojik Olmayan Hayatımız”. Kitap “Türkiye’de Modernleşme ve Sanat” alt başlığını taşıyor. Corpus Yayınları etiketiyle çıkan kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde Osmanlı modernleşmesi incelenirken, ikinci bölüm “Cumhuriyet İdeolojisi ve Sanat” başlığını taşıyor. Kitapta sadece plastik sanatlar değil, edebiyatın da konu edildiğini belirmekte fayda var.

Haberin Devamı

- Büyüyen Ay Yayınları sessiz sedasız Osmanlı kültür bakiyesini günümüze aktarıyor. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan Tahir Harîmî Balcıoğlu’nun “Medeniyet Tarihinde Kütüphaneler” isimli eseri yayınevinin 250. kitabı. Daha önce adını duymadığım, ki birçok kişi duymamıştır, Tahir Balcıoğlu Balıkesir’de müthiş bir kütüphaneye sahiptir ve ömrünün büyük çoğunluğunda kütüphanelerin tarihini araştırmıştır. 1931 yılında ilk kez yayımlanan kitap şimdi ikinci baskısıyla karşımızda. Kitapta ayrıca Balcıoğlu’nun kitabına girmemiş başka makaleleri, vefatından sonra hakkında çıkan bazı yazılar ve kendisiyle yapılmış bir röportaj da yer alıyor.

- ”Şiddet ve Kutsal”, “Günah Keçisi”, “Romantik Yalan ve Romansal Hakikat”, “Kültürün Kökenleri”, “Dostoyevski-Yeraltı İnsanı” isimli kitaplarını büyük bir iştahla okuduğum Fransız antrolopog ve filozof René Girard’ın “Dünyanın Kuruluşundan Beri Gizli Kalmış Sırlar” isimli kitabı Alfa Yayıncılık’ın Araştırma dizisinden çıktı. Michel Serres’in kitap hakkındaki tek cümlelik tanımlaması kitabı gayet güzel özetliyor: Darwin’in doğa bilimleri için yaptığını René Girard beşeri bilimler için yapıyor.

Haberin Devamı

Eylül sergilerinden de bahsetme niyetiyle başladığım bu yazı maalesef sona geldi. Sergilere dair gelişmeleri haftaya aktaracağım.