Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Zeytinburnu Belediyesi’nin Türkiye Fotoğraf Vakfı’yla birlikte düzenlediği Z FotoFest’in bu yılki teması oksijen. Şehirleşme, göç, iklim değişimi konularının günlük hayatımızı nasıl etkilediğine dair son derece çarpıcı eserler yer alıyor

Zeytinburnu Belediyesi’nin yayımladığı Z Dergi’den daha önce bu köşede bahsetmiştim. Belediye Başkanı Murat Aydın ve ekibi kültür-sanat alanında birçok ilçe belediyesine fark atan, adeta büyükşehir belediyesi kapsayıcılığında işler yapıyor. Bütün ekibi tebrik etmek gerek. Zira bu tarz etkinlikler sadece tek bir kişinin azmi, isteği veya bütçe ayırmasıyla olmaz birlikte hareket eden bir ekibin var olması gerekir ki hem süreklilik hem de kalite ortaya çıksın.
Zeytinburnu Belediyesi, Türkiye Fotoğraf Vakfı’yla birlikte 19 Ocak’ta bu sefer Z FotoFest’e evsahipliği yapmaya başladı. Sergi seçkisiyle beni son derece etkiledi. Festivalin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği anlaşılıyor. Bu yılki tema oksijen. Doğanın içinde bulunduğu duruma dikkat çeken, şehirleşme, göç, iklim değişimi konularının artık günlük hayatımızı nasıl etkilediğine dair son derece çarpıcı eserler yer alıyor. Festivalin küratörü Prof. Ozan Bilgiseren’i hem tema seçiminden hem de seçilen eserlerden dolayı; ayrıca festivalin sanat yönetmeni fotoğrafçı Murat Gür’ü tebrik ederim.

Haberin Devamı

Z Fotofest rüzgarı

Fotoğraf festivali denilince aklınıza klasik anlamda bir sergi gelmesin. Eserlerin büyük çoğunluğu çağdaş sanat eseri sayılabilir. Bazı fotoğrafçıların da zaten galeriler tarafından temsil edilmesi bunun bir göstergesi.

Resim defterinin peşinde

Uzun zamandır takip ettiğim, eserlerini Dubai’de Ayyam Galeri’de görme fırsatı yakaladığım Suriye asıllı sanatçı Tammam Azzam’ın eserleriyle başlamak istiyorum.1980 doğumlu sanatçı adeta harabeye dönmüş Suriye’nin şehirlerini sanat tarihinin en bilindik eserleriyle birleştirerek bize aktarıyor. İçinde bulunulan durumun yok ediciliğini son derece etkileyici bir görsel dile büründürüyor. İnanıyorum ki ilerleyen yıllarda Azzam, Suriye ve sanat kelimeleri yan yana geldiğinde akla gelecek ilk sanatçılardan birisi olacak.

Haberin Devamı

Bir başka dikkat çeken sanatçı ise Hintli Chandan Gomes.12 yaşında ölü bulunan bir çocuğun resim defterine çizdiği dağların peşine düşen sanatçı, neyin gerçek neyin hayal, neyin hayata neyin ölüme dair olduğuyla ilgili onlarca soruyla başbaşa bırakıyor. 4 yıl süren bir çabanın neticesinde bütün çizimlerin fotoğrafını çekebilen sanatçı aynı zamanda bu seriyi kitaplaştırmış da. Sergide hem çizimleri hem de fotoğrafları bir arada görmek mümkün. Hem çizimlerin hem de bir çocuğun çizdiği dağ resimlerinin fotoğraflarını çeken sanatçı eserleri çizimlerle birlikte sergileyerek bakanlara neyin gerçek neyin hayal olduğunu sorgulamaya davet ediyor. 17 ülkeden 56 fotoğraf sanatçısının eserlerinin yeraldığı Z FotoFest 11 Şubat’a kadar Zeytinburnu Kültür Merkezi’nde devam ediyor.