Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ünlü şarkıcı John Legend’in eşi Chrissy Teigen, vakti zamanında siber zorbalık yaptığını itiraf ettiği özür yazısını Instagram’daki 40 milyon takipçisiyle paylaştı. Bambaşka yüzüyle Chrissy Teigen hikayesi...

Sosyal medyada bir şekilde mutlaka maruz kaldığımız siber zorbalık konusunun kahramanı bu sefer dünyaca tanınan bir isim, Chrissy Teigen’dı. Fakat bu sefer kendisi siber zorbalığa maruz kalmamış, bizzat siber zorbalık yapmıştı. Ünlü şarkıcı John Legend’in eşi Chrissy Teigen, vakti zamanında siber zorbalık yaptığını itiraf ettiği özür yazısını Instagram’daki 40 milyon takipçisiyle paylaştı. Hemen bir parantez açarak siber zorbalığı kısaca açıklayayım: Çevrimiçi platformlarda taşlama, kışkırtma, dışlama, ifşa etme, taciz, tehdit, trolleme gibi alt kırılımları olan bir davranış bu. Teigen, devamlılık gösteren, fakat belli bir yol izlenmeden anonim kullanıcı hesapları tarafından yapılan, aldatıcı ve yıkıcı bir tarzı olan trollemeyi uzunca bir süre model Courtney Stodden’ın üzerinde sergilemiş. Sebep de, kızın 16 yaşındayken 51 yaşında bir oyuncuyla evlenmesiymiş. Teigen buna kafayı fena taktığından Stodden’e, anonim hesaplardan “Ölmeni istiyorum”lara varan mesajlar göndermiş. Bugüne döndüğümüzde ise geçmişin diyetini ödemek isteyen ve yaptıklarından çok pişman olduğunu anlatan Instagram yazısıyla bambaşka bir Chrissy Teigen çıktı karşımıza.

Haberin Devamı

Ben de mağdurum

Neden bambaşka? Çünkü biz Teigen’ı iki dünya tatlısı çocuğu, efsanevi romantik aşk şarkıları besteleyen kocası, yazdığı yemek kitaplarıyla ve Instagram’daki 40 milyon takipçisiyle tanıyor ve seviyorduk. Marşmelov tipindeki bu kadından böylesine bir çıkış beklemiyordu kimse. Hele ki bu çıkışın üzerine moda tasarımcısı Michael Costello’nun Instagram mesajı da eklenince ziller hepten Teigen için çaldı. Costello’nun yazdığına göre, yedi yıl boyunca modacıya kafayı takıp ona da siber zorbalık etmiş Teigen. Adamın kariyerini bitirmiş ve hatta modacının deyişine göre, az daha “intihar etmeye” sürüklemiş.

Trollers

Trolleri “Kinci, komik, seçkin, kopyacı ve saldırgan” olmak üzere beş kategoride toplayabiliriz. Yani pozitif troller de var. Misal, doğum günlerini Instagram’da kutlarken saçma ve komik fotoğraflarını kullanan sempatik çift Blake Lively&Ryan Reynolds. Ya da Rihanna. Kimseleri sallamayıp etrafla tatlı tatlı dalgasını geçerken bir güzel trollüyor bizleri. Negatif trollerin en güncel örneği de sosyal medya hesaplarına savaş açarak karşısındakini neredeyse ruhsal bunalıma sürükleyen Chrissy Teigen oldu ne yazık ki.

Haberin Devamı

Bir trolün itirafları

Ateş böcekleri

Siber şiddetin son bulması için farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin Milliyet Gazetesi ile yürüttüğü “Sen de bir ateş böceği yak, karanlığı aydınlat” kampanyasına destek olabilirsiniz. Kadın ve kız çocuklarına yönelik siber şiddetin son bulması için www.atesbocekleri.info adresini ziyaret edin ve bir ateş böceği de siz yakın.