Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kıpkızıl güneşin batışına nerede denk gelirsem geleyim mutlaka işi gücü bırakır, arabayı durdurup izlerim. Bugün, o güneşin batışını Bodrum’dan izliyoruz sizlerle beraber

Umut vadeden bir günbatımını beklemenin kolay yolu bulutlara bakmaktır. Her bir bulut birazcık ışıkla renk tutacağı ve görsel açıdan hoş bir sahne yaratacağı için aralarında bolca boşluk bulunan yüksek, gözenekli bulutlar idealdir. Günbatımı çekiminde hızlı hareket etmeniz gerekir, maksimum yirmi dakikanız vardır...” Bir fotoğraf sitesinde okumuştum bunları. Nasıl okumayayım, günbatımı öylesine muazzam bir olay ki, en şahane kareyi yakalamak için üzerine çalışmayı sonuna kadar hak ediyor. Kült filmlerdeki günbatımı sahnelerini düşünün: “Lawrence of Arabia” (1962), “Star Wars: The Force Awakens” (2015), “King Kong” (2005), “Indiana Jones and the Last Crusade” (1989), “Titanic” (1997), “Apocalypse Now” (1979), “Lord of the Rings: The Return of the King” (2003)... O efsane günbatımları olmasa bu efsane filmlerin bir parçası eksik kalmaz mıydı? Şimdi gelin, bir de Bodrum’daki efsane günbatımlarını izleyelim.

Haberin Devamı

Kumbahçe

 

Bodrum’a akşam düşmeden, Zeki Müren’in evinden aşağıya doğru süzülüp sola kıvrıldığımızda romantik bir günbatımı selamlar sizi. Kumbahçe, namıdiğer Giritli Mahallesi, bana göre Bodrum’un en nostaljik köşesidir. Ve elbette burada favori bir günbatımı restoranım vardır, ismi de Ada Kumbahçe’dir. Özel bir kutlamanız varsa, sevdiğinizle romantik bir akşam geçirmek istiyorsanız, tüm kalbimle tavsiye ederim burayı; çünkü bence özel anları hak eden bir mekân. Restoranın sahibi Vedat Semiz, İtalyan ve İspanyol mutfağının adeta kalbini Ada Kumbahçe’ye taşımış. Özellikle kabuklu deniz ürünü sevenler, adresi not etsin derim.

Bodrum’da güneşi batırırken...

Kadıkalesi, Turgutreis, Gümbet

Gümüşlük ile Turgutreis arasında kalan Kadıkalesi, günbatımını çekeceğiniz Instagram fotoğraflarınızda like rekorunu garanti eder. Belki aşırı popüler bir nokta değildir, ama Turgutreis’deki Günbatımı Plajı’nda güneş batarken bir süre sessizlik olur. Ağzınız kulaklarınızda, nefis bir an yaşarsınız. Ve bir de 18’inci yüzyılda inşa edilmiş Gümbet Değirmenleri’ndeki muhteşem günbatımı vardır. 1970’lerin sonunda kadar aktif kullanılan fakat sonra ihmal edilen bu değirmenlerden sadece biri restore edilmiş. “Günbatımı için doğru zamanda doğru yerdeydim” demek istiyorsanız, değirmenleri mutlaka ziyaret ediniz.

Haberin Devamı

Gümüşlük

Derler ki gün batımında deniz, gümüş rengine döndüğü için buraya Gümüşlük demişler. Bodrum’un batı ucunda yer alan Gümüşlük, Antik Myndos şehri kalıntıları üzerine kurulmuş bir yerdir ve çoğunluğun bir gün “Gümüşlük Teyzesi olmak” gibi bir hayali vardır. Nefes kesen bir günbatımı izlemek için haftalar öncesinden rezervasyon yaptırmanız gereken Limon isimli restoran da buradadır. Gümüşlük’ün tepesinde, sekiz yüz yıllık geçmişi ve eski Bodrum mimarisine sahip evleriyle Karakaya köyü de günbatımını izlemek için önemli bir noktadır.

Bodrum’da güneşi batırırken...

Gümbet Değirmenler: 18’inci yüzyılda inşa edilmiş. 1970’lerin sonuna kadar faal kullanılmış, sonra ihmal edilmiş.

Haberin Devamı

Haftanın güzellikleri

Caresse Resort: Bana göre Bodrum’un en “çekim merkezi” otelidir burası. Paros isimli sempatik Yunan Adası’nın imza restoranı Barbarossa da çok yakın zamanda Caresse’de olacak. Beklemedeyiz merkez.