Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Diyeceksiniz, “Kim bildirmiyor ki?” Zira etrafımdaki herkes soluğu Bodrum’da aldı. Ev sahibi olanlar, kiralamaya çalışanlar, özetle bu yaz Bodrum kopacak

"Yavaş kopsun” gibi bir temennimiz olamaz, çünkü Bodrum emlak piyasası almış başını gidiyor. Yarımadaya ayak bastığımdan beri belki yirmi kişi aradı, “sizin oralarda sezonluk ev var mı” diye. Hayır, girsem emlak işlerine, baya kazançlı çıkmıştım ona yanıyorum. Bir zamanların “İstanbul çok pahalı, şöyle sevimli bir sayfiye yerine yerleşelim” planının bir numaralı ilçesi Bodrum, resmen mini İstanbul oldu çıktı. İstanbul boşaldı, Bodrum doldu. Bir sürü tanıdığım İstanbul’daki evini sattı, Bodrum’a kondu. Etiler’in, Ulus’un, Yeniköy’ün popüler restoranları Bodrum’da yerini aldı. Bakın, birkaç yıl önce Çeşme’ye gerçekleşen akın gibi değil bu. Bu akın, başka akın. Millet, “Allah, Allah” sesleriyle geliyor Bodrum’a!

Haberin Devamı

Bodrum’dan bildiriyorum

Yayın hayatı

 

1971’de dokuz otel, altı motel ve on iki pansiyonla yayın hayatına başlayan Bodrum’un güncel yatak sayısını Google kardeşe sorduğumuzda, “Devamlı yatırım yapıldığı için net sayı bilinmiyor” gibi muallak bir bilgi çıkıyor karşımıza. Vakti zamanında Zeki Müren, Cevat Şakir, Kartal Tibet, Fikret Hakan, Cem Karaca ve Müzeyyen Senar meşhur etmiş, şimdiyse yarımadada meşhur olmayan kimse yok gibi. Özetle meşhur olan da olmayan da Bodrum’a ayak basmaya niyetli artık.

Emlak piyasası

Emlak piyasasına dönecek olursak geçen yaz sonu satışa çıkan evi, şu anda eğer şanslı gününüzdeyseniz iki katına satın alabilirsiniz. O denli uçtu fiyatlar. Her yerde inşaat olması, “Amaan nasılsa uygun bir yer bulurum” düşüncesi yaratmasın; bütçeye uygun ev pek kalmadı. Ev kiralama trendi de son derece ilginç: Temmuz-ağustos ayları için ödeyeceğiniz kira, yıllık kiraya eşit. Yani ha iki ay kiralamışsın, ha on iki ay; aidat dışında fark etmiyor. Bodrum’da zaten yıllardır yaşayanlar, bu kiraları gördükten sonra evlerini kiraya veriyor ve Datça’ya falan yerleşiyor. Yeni ev alanlar için de durum benzer; yazlık ev alıyorsun, yazın kiraya veriyorsun. O zaman niye hiç oturamadığın bir yazlık ev alıyorsun? I don’t know!

Haberin Devamı

Madem “mini İstanbul” dedim, anlatırken bu benzetmeyi merkez alacağım. İstanbul’un Etiler-Ulus hattı müdavimleri, Bodrum’un kuzeyinde; Yalıkavak, Göltürkbükü ve Gündoğan’ı Etiler-Ulus haline dönüştürmüş durumda. İstanbul’un Lucca, Papermoon, Azur, İnari gibi popüler restoranları hep buralarda konuşlandı. Şık şıkırdım giyiniliyor, Yalıkavak Marina’ya gidiliyor. Bu hatta site lüks site kültürü hâkim. Mandarin, Bilgili, Akfen Loft’da sezonluk ev kiralamak oldukça “in”. Görünmek ve görmek isteyenleri kuzeye alıyoruz.

Dışarıdakiler

Bodrum’un güney hattına inelim şimdi. Bana, İstanbul’un Kadıköy-Beşiktaş hattını anımsatıyor Bitez-Yahşi. Burada genelde kendi halinde takılmak isteyenler yaşıyor. Araba kullanmadan bile ulaşabileceğiniz deniz, market, yürüyüş yolları ve mütevazı plajlar var. Eski Bodrum evlerinden oluşan siteler çoğunlukta olsa da özellikle Bitez, geçen yazdan beri yükselme dönemini yaşıyor. Hem Bitez’de hem de Yahşi’de lüks ev inşaatları hızlandı.

Haberin Devamı

Bodrum’un bir merkezi var diyemeyiz. Her bölge kendi merkezini oluşturmuş. Bu zamana kadar tercih edilen lokasyonları baz alırsak, şimdi sayacağım yerleri bir tık dışarıda bırakabilirim diye düşünüyorum. Mesela Yalıçiftlik, Kızılağaç, Mumcular, Alazeytin ve Mazı. Bir grup kalabalıktan uzakta kalmak isteyen insan, yeni yatırımlarını buralarda yapmaya başladı. Kâh prefabrik ev kâh organik tarım kâh zeytincilik; bir arsa al, ortasına ev kondur sistemi de tercih edilebiliyor. Günün sonunda dostlar, herkes Bodrum’da tarafını seçti, hazırlıklarını yaptı, 2021 yazını bekliyor.