Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son dönemde hayatımıza hızlı bir giriş yapan gri saç (gümüş saç), ombre veya benzeri trendlerden ayrışıyor. Kendini olduğu haliyle kabul etmenin sembolü haline gelen grinin serüvenine uzanıyoruz bugün

"Karantinanın başlangıcında, saçımda beyazlarım iyice belirginleştiğinde çocuklarım, ‘Anne cool gözüküyorsun!’ dedi. O an, kendimi George Clooney ile karşılaştırdım çünkü niye karşılaştırmayayım? Sonra, Jane Fonda’nın gri saçını yapan saç stilisti Jack Martin’e sardım. Menajerlerim ‘Asla yapma!’ dedi; ama ben, ‘Yanlışsınız. Gri saçlarımla daha güçlü kalacağım ve olduğum kişiyi kucaklayacağım!’ cevabını verdim.” Bu açıklama, şimdilerde uzun bukleli gri saçlarıyla herkesi kendine hayran bırakan ünlü oyuncu Andie MacDowell’a ait. Bir dijital platformda rüzgâr gibi esen “Maid” isimli diziyi izlerken ben de hayran kalmıştım Andie’nin saçlarına. Ve duruşuna gerçekten daha fazla güç kattığını düşünmüştüm. 2018 yapımı “The Hummingbird Project”te karşımıza gri saçlarıyla çıkan Salma Hayek ve “Taht Oyunları”nın gri saçlı ejderha annesi Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) gri saçın efsane gözükebileceğini geniş kitlelere göstermişti. Şimdiyse bu saç rengi bir duruş, bir manifesto haline geldi.

Haberin Devamı

Neyin manifestosu?

Hemen açıklayayım: kendine karşı dürüst olmanın manifestosu. Kilolarımız belli olmasın diye korse takıyoruz, yaşımız belli olmasın diye dolgu yaptırıyoruz, depresyondayken Instagram’a mutlu fotoğraflar yüklüyoruz; peki tüm bunlardan sonra kendimize karşı dürüst olduğumuzu söyleyebilir miyiz? Beyazlarımız çıktığında saçımızı boyamak da bir “Durdurun zamanı!” hali aslında. Tek bir beyaz tele tahammülümüz yok! Ne var ki pandemi süreciyle birlikte kuaförümüzle vedalaştığımız dönemde girdiğimiz “İçine dönme, hayatını sorgulama” durumunun sonuçlarından biri oldu gri saçlarımızı kucaklama. Baktık ki cidden kucakladık, saç modasında trend oldu gri renk. Fakat bu sefer baljaydı, gölgeydi, pembe saçtı, ombreydi, tüm bunlardan başka bir koltuğa yerleşti. Bugün Instagram’da üç milyona yakın #greyhair heştegi; 2.5 milyon #silverhair heştegi görüyorsak elbet var bir nedeni.

Haberin Devamı

On dört saat uçuş

Andie Macdowell’ın sözünü ettiği, gri renkte uzmanı saç stilisti Jack Martin’in salonuna âdeta bir hücum var. Sırf saçını gri yapabilmek için on dört saat uçuş yapanlar mı randevu için tanıdık bulmaya çalışanlar mı dersiniz; yani heyecanlı günler yaşıyor Martin. Düşünün ki gri saçla 2018’den beri uğraşıyormuş, fakat son on sekiz ayda işleri üçe katlamış. Instagram’da neredeyse 670 bin takipçiye sahip. Gri saçın, mavi gümüş, beyaz gümüş, odun kömürü gümüş ve lavanta gümüş seçeneklerinin olduğunun ve grinin herkese yakışmadığının altını da her fırsatta çiziyor. Bakımı pek de kolay olmayan gri saçı şampuanlamak için mavi şampuan (touch of silver) ismi verilen ürünler kullanılmalıymış.

Gri saçla güç bende

Griye dönüyoruz!

Saçlarımızı ya dipten uca ya da ombre şeklinde griye döndürebiliriz. İşlem görmüş ve dip rengi koyu olanlarda oryal ile açma işlemi uygulanır. Ten rengine uyumlu bir dip rengi belirlenir. Eğer tüm saçımızı gri olarak kullanmak istersek, platin küllü renk seçilerek, pigmentasyonla dipten uca kadar uygulanır. Ortalama iki buçuk saat sürecek olan işlemi takiben üç-dört gün sonra saç derisi kabuk bağlayıp dökülebilir. Mutlaka işin uzmanına danışmalıyız çünkü meşakkatli bir süreç.

Haberin Devamı

Türkiye’de gri saç tercih eden isimler

İpek Bilgin

Ferhan İstanbullu

Bennu Gerede

İpek Tanrıyar

Beyazlarıyla barışan ünlüler

Jennifer Aniston

Gwyneth Paltrow

Chrissy Teigen

Helen Mirren

Jamie Lee Curtis

Saç DNA’sı

En içte sarı, üzerinde kırmızı, dış yüzeyde de mavi olmak üzere saç yapısında üç ana renk bulunur. Saç rengi açıldığında kırmızıdan sarıya gitme nedeni budur. Sarı renk açıldığında ise saç tamamen beyazlaşır. Doğal beyazlama ise saça renk veren pigment boyası melaninin zamanla azalıp siyah saçların dökülmesi sonucu çıkan beyaz saçlardır.